BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 1: De Berg

Deel 1: De bergDe eerste aflevering vertelt het sprookje over de rattenvanger van de gebroeders Grimm vanaf het moment dat het stadje Hamelen dankzij hem verlost is van een rattenplaag. Het lukte de bewoners zelf niet de ratten te verdrijven, ze zaten overal, 'van die grote bruine, meneer'. De rattenvanger was een vreemde man in het groen die beloofde in ruil voor een pot goud Hamelen van de ratten te verlossen. De gemeenteraad, bestaande uit burgemeester Walg, meester Spicht, Pint de schoenlapper en lakenhandelaar Simon Bierenbroodspot, was daarmee akkoord gegaan.

Deel 1: De bergHet was de vreemdeling inderdaad gelukt om met zijn fluitspel de ratten tot ver buiten de stadsmuren mee te lokken. De gierige meester Spicht weet de andere leden te overtuigen de rattenvanger slechts een klein geldbedrag van 35 dukaten te geven. Alleen Simon Bierenbroodspot is tegen dit voorstel. Wanneer zijn zoon Bertram op bezoek gaat bij de burgemeester om te protesteren krijgen de twee ruzie over de beloning van de rattenvanger. Lidwientje, de dochter van de burgemeester, denkt dat Bertram om haar hand is komen vragen. De burgemeester is zo boos dat er geen sprake meer kan zijn van een huwelijk.

Deel 1: De bergDe verloving wordt door hem verbroken. Lidwientje is ontroostbaar maar stadsomroeper Hildebrandt Brom zorgt ervoor dat zij Bertram 's avonds stiekem kan ontmoeten bij de stadspoort. Op dat moment besluit de rattenvanger wraak te nemen door met zijn fluit de kinderen van Hamelen de stad uit te lokken. Bij de stadspoort raken ook Lidwientje, Bertram en poortwachter Aernout Koffij in de ban van het fluitspel en volgen de kinderen al even gedwee. Hildebrandt heeft vanwege zijn verkoudheid watjes in zijn oren en hoort daarom niets. Hij besluit de vreemde optocht te volgen en ziet hoe de wand van de berg Kei zich opent.

Als laatste glipt hij naar binnen waarna de berg zich weer sluit. De rattenvanger is opeens verdwenen en de Hamelaars zitten opgesloten in de berg. Ze stellen zichzelf voor het eerst de vraag wie hen de weg terug naar Hamelen kan vertellen. 

 
 


Publicatiedatum: 21 oktober 2012
Laatste aanvulling: 14 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail