BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 10: Het Hol van de Leeuw

Deel 10: Het Hol van de LeeuwTerwijl Aernout en Hildebrandt een welkomstlied instuderen voor het moment waarop de prinsen terugkeren van hun opdracht voor de prinsentoto, komt Lidwientje binnen met een grote envelop die zojuist voor hen bezorgd is. Er staat onder andere ‘onopvallend versturen’ en ‘met de sluippas bezorgen’ op. De afzender is Slinkse Vos Drie, de schuilnaam die ambtenaar Ogterop Deux gebruikt voor geheime opdrachten. In de envelop zit een kijkbrief, waarin het gezicht van de ambtenaar te zien is. Hij vertelt dat er paniek is, op de locaties die hij en zijn broer als scheidsrechters bezocht hebben voor de prinsentoto zijn vijf prinsen niet aangekomen.

Deel 10: Het Hol van de LeeuwDe prinsen Wigbold van Roodvoorne, Maarten van Notten, Jeroen van Aps, Roelof van Bontubal en Tor van Sombrië reisden door de ravijnen van Sloe en Slaa en zouden overnachten in herberg Het Hol van de Leeuw, maar zijn daar nooit aangekomen. Lidwientje maakt zich zorgen want Bertram en Barend zouden hen vergezellen. De Hamelaars besluiten op onderzoek uit te gaan en om niet te veel op te vallen vermommen Aernout en Hildebrandt zich als koopmannen. Lidwientje doet zich voor als adellijke dame en de kinderen als leden van het rondreizende kindercircus Hamello.

Deel 10: Het Hol van de LeeuwIn de herberg worden zij ontvangen door de norse waard en zijn vrolijke knecht Stormvogel. Er blijken al lang geen andere gasten geweest te zijn. ‘Ik mag klagen’, aldus de waard, maar als Aernout de verdwenen prinsen noemt laat hij van schrik een bord kapot vallen. Omdat er niet genoeg kamers in de herberg zijn mogen de kinderen in de stal overnachten, en daar komen ook Bertram en Barend aan. Zij zijn al op de terugweg naar het kasteel en hebben de prinsen die ochtend nog gezien, ook bij de herberg. Lidwientje ontdekt intussen een kamer die op slot zit maar wordt betrapt door de waard die haar vastgrijpt.

Deel 10: Het Hol van de LeeuwDoor haar hulpgeroep en dat van Hilletje komen Bertram en de anderen toegesneld en weten de waard te overmeesteren. Bertram denkt nog steeds dat hij onschuldig is, totdat Hildebrandt vertelt dat hij in de stal het paard van één van de prinsen heeft gezien. Snel wordt de deur geforceerd en de vijf prinsen ontdekt. Ze blijken vast te zitten in hun dromen op betoverde bedden, waardoor ze denken bezig te zijn met een schermgevecht. Bertram en Aernout weten hen van de bedden te trekken waardoor de betovering wordt verbroken.

De waard weet te ontsnappen en rent naar buiten waar hij zijn ware gedaante aanneemt, die van prins Guurt van Grasp. De echte waard wordt dromend in een alkoof ontdekt en Hildebrandt krijgt van Stormvogel het recept van zijn repelstelen. 

 
 


Publicatiedatum: 20 december 2012
Laatste aanvulling: 22 januari 2017

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail