BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 11: Het Reuzeravijn

Deel 11: Het reuzeravijnAernout en Hildebrandt vergezellen de koningin en prinses Madelein door het ravijn van Sloe, als de koets plotseling stil staat. De paarden zijn verdwenen en de boom is afgebroken als was het een luciferhoutje. De koningin en de prinses willen weten wat er gebeurd is, maar Aernout en Hildebrandt kunnen het nauwelijks navertellen. Het leek alsof een grote hand de boom van de koets afbrak en de paarden doordraafden. De koningin vindt het verhaal ongeloofwaardig totdat een bulderende lach en onweer klinken, en de handen opnieuw verschijnen.

Deel 11: Het reuzeravijnZe zijn van reus Gondolf van Sloe, bijgenaamd Dolfje, die het viertal meeneemt naar zijn hut. Ondertussen maakt Bertram zich zorgen. Alle prinsen en rijksambtenaren zijn druk bezig met de prinsentoto, alleen hij, Lidwientje en de kinderen zijn er nog. Dan komt Barend vertellen dat de paarden terug zijn, maar zonder koets. In de stallen ontdekt Bertram dat er rode modder op de hoeven van de paarden zit. Hector herinnert zich dat ambtenaar Ogterop Deux vertelde dat er in het ravijn van Sloe rode modder ligt. Bertram, Lidwientje en de kinderen besluiten naar het ravijn te gaan en overnachten in een spelonk, waar ze Gruizel Gruis tegenkomen.

Deel 11: Het reuzeravijnHij vertelt hen van reus Gondolf en weet ook waar de achtergebleven koets staat. Gondolf heeft de koningin, de prinses, Aernout en Hildebrandt meegenomen omdat hij zich eenzaam voelt. Hij zou graag spelletjes met hen spelen, zoals dammen, halma en reus-erger-je-niet. Dan blijkt er nog iemand aanwezig te zijn in het huis van de reus. De koningin herkent hem, het is koning Mink die zijn land Morpuys is kwijt geraakt. Hij wordt al jaren door de reus gevangen gehouden maar wil niet meer met hem praten want Gondolf kan niet tegen zijn verlies en speelt vals.

Deel 11: Het reuzeravijnOmdat het bedtijd is biedt koning Mink de koningin en de prinses zijn naaidoosje als bed aan, en Aernout en Hildebrandt kunnen in het waxinelichtje slapen. Zelf slaapt koning Mink onder een kanten zakdoek, eigendom van reuzin Gonda van Hillegom. Gondolf heeft de zakdoek ooit gevonden. Een poging van Aernout en Hildebrandt om de zakdoek te gebruiken om te ontsnappen mislukt, Gondolf wil hen niet laten gaan. Bij de hut van de reus aangekomen vertelt Gruizel dat Gondolf al jaren verliefd is op Gonda, die drie ravijnen verderop woont. Bertram besluit om haar op te zoeken want misschien kan zij zijn eenzaamheid doen vergeten.

Het plan lukt en Gonda gaat mee, zij wil graag met Gondolf trouwen. Koning Mink fungeert als trouwambtenaar en Gonda krijgt na jaren haar zakdoek weer terug. 

 
 


Publicatiedatum: 22 december 2012
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail