BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 13: Het Gestolen Land

Deel 13: Het gestolen landDe eerste aflevering van het derde seizoen begint op de dag voor het huwelijk van prins Tor en prinses Madelein. Een trotse Gruizel Gruis wordt persoonlijk uitgenodigd door Bertram en Barend. Bertram moet zijn uitnodiging zelfs twee keer voorlezen, met de nadruk op ‘hooggeacht’. Op het kasteel van Bambergen wordt de ceremonie gerepeteerd. Onder leiding van ambtenaar Ogterop Deux oefenen prinses Madelein, haar petemoeien fee Troetel en fee Snoertje en twee bruidsmeisjes hoe ze moeten voortschrijden. Aernout valt in voor de koningin, die in gesprek is met koning Mink van Morpuys.

Deel 13: Het gestolen landHij zal het huwelijk sluiten, net als bij de reuzen Gondolf en Gonda. Niemand heeft door dat prins Guurt van Grasp al die tijd door een raam naar binnen staat te gluren. Hij verandert zichzelf in ambtenaar Ogterop Deux en zoekt in het kasteel Gruizel Gruis op, die op zijn bed staat te springen van opwinding. Maar aan zijn vrolijkheid komt snel een eind wanneer hij door de nepambtenaar weg wordt gestuurd als ongenode en ‘laaggeachte’ gast. Teleurgesteld verlaat de dwerg het kasteel waar hij wordt opgewacht door prins Guurt die hem ervan overtuigt wraak te nemen.

Deel 13: Het gestolen landGruizel moet prinses Madelein een spiegel als bruidsgeschenk geven. Geen gewone spiegel maar net zo één als koning Mink ooit kreeg. Dezelfde koning Mink vertelt op dat moment aan Bertram, Aernout, Hildebrandt en prins Tor hoe hij zijn land is kwijtgeraakt. Hij ontving ooit een spiegel van een anonieme gever. Toen hij in de spiegel keek zag hij wel zijn eigen paleis maar niet zijn spiegelbeeld. Binnen enkele seconden werd de spiegel zwart en bevond de koning zich op een rots in een kale vlakte. Alles aan hem was gespiegeld, de ringen aan zijn rechterhand bijvoorbeeld zaten nu links.

Deel 13: Het gestolen landKoning Mink liet de spiegel vallen die in stukken viel en in het niets oploste. Sindsdien is Morpuys zoek, niemand heeft er zelfs van gehoord. Als Hildebrandt opmerkt Gruizel met een spiegel gezien te hebben is het al te laat. Prinses Madelein heeft in de spiegel gekeken en is verdwenen. Als Bertram en prins Tor haar kamer binnenstormen is de spiegel zwart. Er zit nog wel een briefje achter de lijst, waar “Tot ziens in Morpuys” op staat. Gruizel Gruis bekent dat hij de spiegel heeft gegeven, maar al snel ontdekt Bertram dat prins Guurt de echte dader is. De koningin is ontroostbaar.

De Hamelaars bieden aan om samen met prins Tor op zoek te gaan naar Morpuys, naar prinses Madelein. Van de twee feeën, die toezeggen voor de koningin te zullen zorgen, krijgen de in nieuwe kleren gestoken Hamelaars een reusachtige vliegende pompoen waarmee ze op reis gaan. 

 
 


Publicatiedatum: 29 december 2012
Laatste aanvulling: 14 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail