BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 15: De Lelijke Slaapster

Deel 15: De lelijke slaapsterDe Hamelaars zijn in de vliegende pompoen op weg naar het land Paay, samen met waternix Assia. Zij vertelt over slot Lips, het kleine kasteeltje dat vanuit de lucht te zien is. Het is een slaapslot want de bewoners, de koning en koningin van Ka en hun hofhouding, slapen al honderden jaren als gevolg van een vloek door een boze fee uitgesproken bij de geboorte van hun dochter. In de loop der jaren is de omgeving van het slot overwoekerd door een prikhaag, ook wel stekeltuin genoemd. Lidwientje vindt het verhaal veel lijken op Doornroosje.

Deel 15: De lelijke slaapsterVolgens nix Assia is dit geen sprookje want de prinses heeft zich op haar achttiende verjaardag niet geprikt aan een spinnewiel. Zij werd gestoken door de heks Armgard, vermomd als een wesp, om voor altijd in slaap te vallen. Dankzij fee Kalfsvel werd dit omgezet in 300 jaar slaap voor het hele kasteel. De bewoners van het land Ka hebben het land herverdeeld of zijn weggetrokken. Iedereen zal weer wakker worden als de prinses gekust wordt door een prins, bijvoorbeeld prins Tor, maar dan moet hij wel met haar trouwen. Niemand vindt dat een goed plan maar op aandringen van Lidwientje landt de pompoen toch naast de stekelhaag.

Deel 14: De bruiden van DrilPrins Tor voelt er ook weinig voor een vreemde prinses wakker te kussen maar hij heeft wel de eed afgelegd over het redden van prinsessen in nood. Bertram herinnert Lidwientje er tot haar schrik aan dat hij door de koningin tot prins is benoemd en dus ook de prinses zou mogen wekken. Nadat een weg door de stekeltuin is gebaand blijkt iedereen in het kasteel inderdaad te slapen en zijn de vertrekken bedekt met stof en spinrag. Koning Antifoon slaapwandelt zelfs. Prins Tor heeft de prinses gevonden en ze blijkt een oude vrouw te zijn. ‘Het gebeurt wel vaker dat vrouwen liegen over hun leeftijd’, aldus Aernout.

Deel 15: De lelijke slaapsterLidwientje is in tranen als Bertram vindt dat hij haar toch wakker moet kussen, maar hij twijfelt. Waarom draagt de prinses liters parfum? De Hamelaars besluiten om nog even te wachten. Als Hildebrandt voor de grap de kroon van de koning opzet, wordt iedereen in het paleis ineens wakker. Prins Tor blijkt aan zijn prinsenplicht te hebben voldaan en zal nu met de lelijke prinses moeten trouwen. Bertram vertrouwt haar niet, ze ruikt aan alles en er zijn geen spiegels in het paleis. Hij laat Lidwientje de bruid een spiegel cadeau geven en als ze daar in kijkt is ze ineens verdwenen.

Het was heks Eefje Eenoog in vermomming die hoopte alsnog met een prins te kunnen trouwen. De echte prinses Genoveva zat tussen het keukenpersoneel. Omdat de betovering nu verbroken is hoeft prins Tor tot ieders opluchting niet met haar te trouwen. 

 
 


Pubicatiedatum: 2 februari 2013
Laatste aanvulling: 12 maart 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail