BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 16: Het Waternix Schandaal

Deel 16: Het waternix schandaalReizend over het land Paay, op weg naar Karnagel, komt er plotseling een faun in een kist naast de pompoen vliegen. Hij biedt de Hamelaars een aantal handspiegels aan, ‘voor niemendal en een glimlach’. Ze nemen de spiegels dankbaar aan maar hebben niet door dat faun Pontius een handlanger is van nix Onno Ratsmodee, een neef van nix Assia. Ook hij is weledelzeergeleerd maar gebruikt zijn kennis alleen om er zelf beter van te worden. Nix Onno woont in grot Karnagel, in het huis van Walter van Karnagel, de vader van nix Assia, die naar het Niemendal is vertrokken.

Deel 16: Het waternix schandaalDe spiegels die nix Onno maakt zijn afkijkspiegels, waarmee hij kan zien wat de Hamelaars aan het doen zijn. Nix Onno is zeer tevreden als hij de Hamelaars en vooral nix Assia kan bespioneren. In een herberg bekijken ze de spiegels en vragen zich af waarom faun Pontius ze cadeau heeft gedaan. De verhalen over halfdoorlatende spiegels trekken de aandacht van een andere gast: grootvizier Orf, minister van oorlog en vrede uit Grasp. Hij is ook op weg naar Karnagel en probeert erachter te komen waarom de Hamelaars dezelfde bestemming hebben.

Deel 16: Het waternix schandaalPrins Tor merkt dat de grootvizier hen uithoort en breekt het gesprek af door op zijn kleine gezantentoeter te blazen. Nix Assia inspecteert de spiegels zorgvuldig en ziet dat het Paayspiegels zijn, maar niet gemaakt door haar vader. Wanneer ze ontdekt dat het afkijkspiegels zijn laat ze alle spiegels stukslaan. Ze is dan ook vol wantrouwen naar haar neef toe als ze op Karnagel aankomen. Nix Onno wil eigenlijk met de Noorderzon, zijn snelste koffer, vertrekken maar de hebzuchtige nix bedenkt zich als hij hoort dat grootvizier Orf zijn spiegels wil kopen.

Deel 16: Het waternix schandaalDe minister wil de spiegels gebruiken om oorlog te voeren tegen Bambergen, Aps, Kaan en Sombrië. Niet veel later arriveert ook de pompoen. Tegenover nix Assia doet nix Onno alsof er niets aan de hand is en uiteraard wil hij hen helpen om via zijn spiegels naar het land van Links en weer terug te reizen. Hij geeft de Hamelaars twee spiegels, één voor de heenreis en één om weer terug te keren. Barend heeft nix Onno en Orf afgeluisterd en gezien dat zij met afkijkspiegels onder andere koningin Madelein bespioneren. Als hij vertelt wat hij gehoord en gezien heeft slaat Aernout de terugkeerspiegel stuk.

Hij houdt een scherf voor het gezicht van nix Onno. Er gebeurt niets zodat voor iedereen duidelijk is dat de terugkeerspiegel vals is. Wanneer ze de spiegel hadden gebruikt hadden ze voorgoed in het land van Links moeten blijven. Op die manier is koning Mink in het land van Rechts terecht gekomen. De ontmaskerde nix Onno Ratsmodee wil vluchten met de pompoen maar door een kleinmaakspreuk wordt deze verkleind en komt hij niet ver.

 
 


Pubicatiedatum: 4 januari 2013
Laatste aanvulling: 27 oktober 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail