BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 17: Looie Det van Kalkedot

Deel 17: Looie Det van KalkedotMet de halfdoorlatende spiegel van nix Assia komen de Hamelaars in het land van Links terecht, maar nog niet in Morpuys. De omgeving waarin ze zich bevinden is desolaat en het lijkt alsof er niemand woont. Hildebrandt vindt het er maar eng en durft nauwelijks te kijken. Samen met Aernout en prins Tor gaat hij op onderzoek uit, terwijl Bertram, Lidwientje en de kinderen op hen blijven wachten. Barend vindt een richtingaanwijzer met in spiegelschrift de namen Kalkedot en Niemandsland. Plots gaat er een luik in de grond open en komen koning Pancras van Maling en zijn dochter prinses Zwijnhilde tevoorschijn.

Deel 17: Looie Det van KalkedotZij houden zich verborgen voor de aardreus Looie Det van Kalkedot, die ooit de koning uit een moeras redde. Als dank beloofde de koning de reus het eerste wat hij zou zien als hij weer in zijn paleis zou zijn. Bij aankomst bleek zijn dochter net te zijn geboren, nu twintig jaar geleden. Omdat het woensdag is en wassende maan kan de reus ieder moment wakker worden en uit de grond omhoog kruipen. Koning Pancras verwacht dat Looie Det nu de hand van de prinses komt opeisen. Van die toezegging heeft de koning nu spijt. Intussen hebben Hildebrandt, Aernout en prins Tor de soldaat Jan Reserve gevonden die zich in een hol schuilhoudt.

Deel 17: Looie Det van KalkedotHij heeft de opdracht gekregen de reus neer te schieten en wacht totdat hij zijn gezicht zal laten zien. Hij wordt vergezeld door zijn vriendin die hij dikke Pop noemt. Zij blijkt een oude bekende te zijn, heks Popeya van Schier, één van de heksen van Dril. In het land van Links bestaat geen toverkracht en daardoor kan zij tot haar teleurstelling niet meer toveren. Prins Tor biedt zijn hulp aan bij het verslaan van de reus, want wat kunnen een soldaat en een machteloze heks aanrichten? Maar Jan wil geen hulp zodat hij de beloning alleen kan opstrijken. Als de aardreus inderdaad uit de aarde omhoog woelt ziet hij Popeya aan voor prinses Zwijnhilde.

Deel 17: Looie Det van KalkedotBehalve met haar trouwen wil Looie Det vooral dat zij hem krabt, want aardreuzen hebben altijd jeuk. Jan Reserve wil hem neerschieten maar Bertram is hem voor en doet de reus een voorstel: als hij Popeya laat gaan zullen alle kinderen hem uitgebreid krabben. Dat wil Looie Det liever dan trouwen met een prinses. De reus gaat languit liggen en de kinderen krabben net zo lang totdat hij geen jeuk meer heeft. Koning Pancras en prinses Zwijnhilde keren terug naar hun paleis waar Jan Reserve zijn beloning aan heks Popeya schenkt zodat zij een brouwerij kan beginnen. Als dank zet Looie Det iedereen op zijn hoofd en brengt hen naar Morpuys. 

 
 


Publicatiedatum: 12 januari 2013
Laatste aanvulling: 14 mei 2106

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail