BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 18: De Poppen van Sijs

Deel 18: De poppen van SijsSinds de plotselinge verdwijning van koning Mink wordt het land Morpuys geregeerd door de Paarse Ridder van Gil. Hij werd regent nadat hij prinses Vossestaartje, de 18-jarige kleindochter van koning Mink, gered had na een overval. Terwijl de hofhouding vluchtte wist hij de bandieten te verjagen, waarna de dankbare prinses hem uitnodigde in het paleis. Zij weigert te geloven dat haar grootvader niet meer leeft, hij is alleen vermist. Ze heeft tegen haar zin in toegestemd zijn plaats op de troon in te nemen maar heeft zich bedacht en wil nu het paleis ontvluchten. 

Deel 18: De poppen van SijsAls de Hamelaars in Morpuys aankomen besluiten zij zich als bedelaars voor te doen om zo naar prinses Madelein te kunnen zoeken. Hildebrandt en Aernout leren in de herberg ‘Hond in de pot’ baron Schriljoen kennen en weten hem ervan te overtuigen dat zij potsenmakers zijn en graag aan het hof willen optreden. De parmantachtige baron, die ceremoniemeester is op de kroondag, nodigt hen uit in het paleis waar ze de Paarse Ridder ontmoeten. Het blijkt prins Guurt van Grasp te zijn die de twee Hamelaars ook herkent en hen laat opsluiten.

Deel 18: De poppen van Sijs Hun cel is naast de varkensstal en door de tralies zien zij prinses Vossestaartje in gesprek met een varkenshoedster, die niemand minder dan prinses Madelein blijkt te zijn. Zij laten Aernout en Hildebrandt uit de gevangenis ontsnappen. Intussen hebben de andere Hamelaars in de bossen van Morpuys zottin Sijs leren kennen. Deze poppenspeelster wordt ook wel rare of malle Sijs genoemd. Ze is een trouwe aanhanger van koning Mink, zo trouw dat ze zelfs de ramen heeft ingegooid van het paleis om haar ongenoegen te uiten. Zij vertelt wat haar assistent Mijdrecht heeft gezien.

Deel 18: De poppen van SijsHij spreekt alleen in gebarentaal en heeft gezien hoe de overval op prinses Vossestaartje in scène is gezet. De Paarse Ridder heeft daarna de overvallers uitbetaald. Als Hildebrandt en Aernout weer terugkeren vertellen ze dat prins Guurt de Paarse Ridder is en dat prinses Madelein in het paleis is. Prins Tor is dolblij als hij hoort dat zijn geliefde gevonden is maar valt flauw als Aernout vertelt dat ze varkenshoedster is. Bertram bedenkt een list met behulp van de poppen van Sijs om prins Guurt te ontmaskeren. De Hamelaars geven een poppenkastvoorstelling op het paleis, waarin ze laten zien hoe de Paarse Ridder de overvallers omkocht.

Prinses Vossestaartje is er ook bij wanneer prins Guurt zichzelf herkent en de poppenkast omver duwt. Hij holt de troonzaal uit, achterna gezeten door prins Tor en Bertram. Ze zijn net te laat, want hij weet door een spiegel te ontsnappen, terug naar het land van Rechts en heeft prinses Madelein met zich meegenomen. 

 
 


Publicatiedatum: 17 januari 2013
Laatste aanvulling: 18 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail