BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 19: Gejaagd door de Wind

Deel 19: Gejaagd door de windNadat prins Guurt samen met prinses Madelein via een Paayspiegel terug gegaan is naar het land van Rechts zit er voor de Hamelaars niets anders op dan zijn voorbeeld te volgen. Omdat ze niet weten waar hij is gebleven wordt besloten naar het kasteel van Bambergen te gaan, samen met nix Assia. Prins Tor durft de koningin niet onder ogen te komen omdat hij Madelein niet heeft teruggevonden. Het kasteel lijkt echter helemaal verlaten, er is geen wachter en er wordt niet gereageerd op het bonzen op de deur. Uiteindelijk doet ambtenaar Ogterop Deux in zijn nachthemd open, behalve de koningin is er verder niemand meer aanwezig in het kasteel.

Deel 19: Gejaagd door de windKoning Mink is vertrokken naar Bontubal en de complete hofhouding blijkt het kasteel verlaten te hebben omdat het er zou spoken. Hoewel de koningin en ambtenaar Ogterop niets gemerkt hebben zouden de kamermeisjes koude vingers hebben gevoeld in de gangen en zagen de koks letters verschijnen in de as van het houtvuur. Barend heeft het gesprek afgeluisterd en vertelt aan de andere kinderen dat het spookt in het kasteel. De volgende ochtend zien Hildebrandt en Aernout dat er HELP geschreven staat in het meel - zou het dan toch spoken?

Deel 19: Gejaagd door de windNix Assia weet het zeker dat er een geest is, en probeert deze over te halen te schrijven maar dat lukt niet. Als twee kinderen de koningin ontbijt op bed brengen, zegt zij hen over een paar uur te zullen opstaan. In de troonzaal wordt een vergadering belegd en bekent ambtenaar Ogterop dat hij ook een geschreven tekst heeft gevonden op een beslagen ruit. Er stond ‘lieve Deu’, en alleen prinses Madelein noemt hem zo. Wanneer Aernout en Hildebrandt proberen de geest op te roepen komt de koningin toch naar beneden, maar de kinderen weten haar te ontmaskeren: het is prins Guurt in vermomming.

Deel 19: Gejaagd door de windHij wil niet zeggen wat hij met prinses Madelein heeft gedaan. Ondertussen brouwt nix Assia een pan vol met thee naar recept van de heks Witte Willy. Met de dampen van de thee is het mogelijk om de geest in de schoorsteen te laten klagen. De geest roept de naam van Tor. Hij herkent de stem van Madelein, maar door zijn geschreeuw kan Assia zich niet concentreren en wil vertrekken. Dankzij een smeekbede van de koningin blijft ze toch en vertelt dat Madelein een waai is en nu uit de schoorsteen is weggewaaid. De enige die de prinses weer kan terugveranderen in haar normale gedaante is Geerte van Toer, de theetrol.

Haar thee heeft ervoor gezorgd dat ze een waai werd. Maar Geerte is de tante van prins Guurt, en die weet op het vloerkleed Kamerbreed te ontsnappen. De Hamelaars zetten de achtervolging in per pompoen.

 
 


Publicatiedatum: 20 januari 2013
Laatste aanvulling: 15 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail