BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 2: Het Land Snak

Deel 2: Het land SnakNog altijd opgesloten in de berg ontdekken Bertram, Lidwientje, Hildebrandt en Aernout een kooi met daarin een klein mannetje met een kakelende lach. Hij stelt zich voor als de dwerg Gruizel Gruis, van de Dwergmijn bij het Elvenbochtje. Truuk de tovenaar heeft hem in de kooi gestopt nadat hij zijn kip vieze woorden heeft geleerd, 'de kip van Truuk heeft babbels'. Als poortwachter lukt het Aernout gemakkelijk om de kooi te openen, maar in plaats van dank schopt Gruizel hem tegen zijn schenen en rent weg door de middelste van drie deuren. 

Deel 2: Het land SnakOp de linkerdeur staat “midden”, op de middelste deur staat “rechts” en op de rechterdeur staat “links”. In de hoop dat de deur hen terug naar Hamelen zal brengen besluiten de Hamelaars Gruizel te volgen door de middelste deur. Daar blijkt het land Snak te liggen, een koninkrijk waar men alleen aandacht heeft voor kunst en cultuur waardoor er nooit iets wordt schoongemaakt. De koningin van Snak, Machteld de Morsige, ziet door haar kijkraam de Hamelaars lopen. Omdat ze zo schoon zijn wil ze meer van hen weten. De koningin geeft Modderijn, haar enige minister, opdracht ze op het kasteel te ontbieden.

Deel 2: Het land SnakHij zou liever zelf op de troon zitten en doet er alles aan om de koningin niet met haar onderdanen in contact te laten komen, die zouden haar op andere ideeën kunnen brengen. Minster Modderijn ziet de Hamelaars als onwelkome indringers, zeker als ze in de smaak vallen bij de koningin. Hij weet Machteld te bewegen hen als speciale afgezanten naar Truuk de tovenaar te sturen. In Snak wordt niet gerekend met getallen boven de zeven, en met het telraam van Truuk zou dat wel kunnen. De tovenaar woont op één van de waddeneilanden, het wad Blief. Om daar te komen schenkt de koningin de Hamelaars het vliegend vloerkleed Kamerbreed.

In het kijkraam wordt tijdens Snaks Leerzaam Actueel Kwartier aan heel het volk bekend gemaakt dat de mensen van Hamelen zijn uitgezonden om te onderhandelen met de tovenaar. 

 
 


Publicatiedatum: 21 oktober 2012
Laatste aanvulling: 28 oktober 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail