BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 21: De Liefde van Lier

Deel 21: De liefde van LierIn ruil voor pap heeft luchtgeest Lier beloofd om samen met de winden prinses Madelein, die in een waai veranderd is, naar het land Iewie te blazen. Er is haast bij geboden omdat ook de trollen waaien zijn geworden. Trol Mutte, de zus van nix Assia, woont in Iewie en is van slag omdat het waait in Iewie, het land dat anders altijd windstil is. Als Assia samen met de Hamelaars arriveert durft zij eerst niet open te doen maar de stem van haar zus stelt Mutte gerust. Assia legt de reden uit van haar bezoek en Mutte wil graag helpen met het brouwen van de thee. 

Deel 21: De liefde van LierBertram en Lidwientje gaan de kruiden zoeken voor de thee en hebben niet door dat ze worden bespioneert door nachtwind Holle. Zij heeft meegeholpen met het naar Iewie blazen van prinses Madelein en vindt Bertram erg mooi. Als de thee klaar is geeft Lier aan waar Madelein zich bevindt en sprenkelt trol Mutte de thee die van een waai een jurk maakt met succes over haar heen. Eindelijk kan prins Tor zijn Madelein weer in de armen sluiten, maar de vreugde is van korte duur want de prinses lacht niet. Zij heeft gezien dat Bertram onder de maretak stond met nachtwind Holle.

Deel 21: De liefde van LierDe anderen schrikken, want ‘wie getweeën onder de mistletak staan, zij smeden hechte banden aan’. Het betekent dat Bertram nu van Holle is, en zij heeft hem meegenomen naar haar huis, hoog in de wolken. Holle is verliefd op Bertram en dat de liefde niet wederzijds is deert haar niet, dat komt vanzelf wel. Lidwientje is vastberaden om Bertram terug te krijgen, maar hoe? Nix Assia en trol Mutte hebben geen drank of spreuk die tegen de maretak is opgewassen. Ook luchtgeest Lier is bedroefd want hij heeft nachtwind Holle wel lief. Dat brengt Barend op een idee.

Deel 21: De liefde van LierAls Lier onder de mistletoe gaat staan met Holle zal zij van hem zijn, en Bertram weer vrij. Nix Assia bedenkt een list om Holle naar de maretak te lokken. Lier moet naar Bertram gaan en zeggen dat hij aan Holle om een aandenken van Lidwientje moet vragen, bijvoorbeeld een zakdoek. Lidwientje moet onder de mistletak wachten en als Holle het zakdoekje aanneemt moet Lier snel haar plaats innemen. Alleen is Lidwientje niet overtuigd. Ze heeft geen zin om aardig te doen tegen Holle, maar Hildebrandt weet haar te overtuigen dat het de enige kans is om Bertram ooit nog terug te zien.

Het plan werkt: Holle vraagt aan Lidwientje om de zakdoek maar wordt verrast als Lier onder de maretak staat. De nachtwind is nu van de luchtgeest, Bertram is weer van Lidwientje en prinses Madelein kan eindelijk lachen. De Hamelaars nemen afscheid van het prinselijk paar dat naar het kasteel van Sombrië vertrekt om eindelijk met elkaar te trouwen.

 
 

Informatie

Uitzending
KRO - 11 mei 1974 - Nederland 1 - 19.05-19.50 uur

Opnamedata
26 en 27 april 1974

Tekst
Harrie Geelen

Muziek, arrangementen, orkestratie en muzikale leiding
Joop Stokkermans

Muziekopname
Dick van der Meer

Openingstekst gesproken door
Hans Pauwels

Decorontwerp
Jan P. Koenraads

Decoruitvoering
Hans Mellegers

Souffleuse
Nel van Noorden

Toneel
Herman van Meeteren
Otto Scheepvaart

Aankleding
Ak van Reenen
Henk van Schaik

Grafische verzorging
Jos van Grieken

Decoratie
Ger Nooy

Rekwisieten
Arjan Top

Grime/make-up - kapster
Ties Haakman
Peter Nijhuis
Tine van Oorschot

Kledingadviezen
Marga Langeweg

Beeld
Rolf Smit
Gerard Antonioli

Beeldwisseling
Hans Stravers

Beeldbandmontage
Ben van Druyten

Geluid
Ger Zaadnoordijk
Leo Visser
Kees Koot

Licht
Ot Masno
John Kalee
Ton Arends
Peter Bakker

Opnameleiding
Leo van Sighem

Camera
Ken Lee
Theo Josselet
Daan Fröger
Sietse Lemmers
Rob van den Heuvel

Regie-assistente
Peggy de Brij

Regie
Tineke Roeffen

Productie
René Sleven

Rolverdeling

 • Bertram Bierenbroodspot - Rob de Nijs
 • Lidwientje Walg - Loeki Knol
 • Hildebrandt Brom - Ab Hofstee
 • Aernout Koffij - Martin Brozius
 • Verteller - Hans Pauwels
 • Prins Tor van Sombrië - Will van Selst
 • Prinses Madelein - Margreet Heemskerk
 • Barend Stip - Ivo Brautigam
 • Kinderen van Hamelen - Kinderkoor onder leiding van Henk van der Velde

Gastrollen

 • Waternix Assia van Karnagel - Andrea Domburg
 • Trol Mutte - Elisabeth Versluys
 • Luchtgeest Lier - Arnold Gelderman
 • Nachtwind Holle - Lous Hensen

Publicatiedatum: 29 januari 2013
Laatste aanvulling: 30 juli 2017

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

Plaats reactie