BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 22: Een Toeziend Oog...

Deel 22: Een toeziend oog...Het vierde seizoen begint na de bruiloft van prins Tor en prinses Madelein. De Hamelaars zijn samen met ambtenaar Ogterop Deux in de vliegende pompoen op weg van Sombrië naar Bambergen. Hildebrandt en Aernout reizen op het vliegend vloerkleed Kamerbreed, samen met een vat wijn dat ze hebben meegesmokkeld van het bruiloftsfeest. Bertram en Lidwientje mijmeren over hun eigen huwelijk als ze weer terug zijn in Hamelen. Ambtenaar Ogterop vraagt zich af waarom de petemoeien van prinses Madelein, de feeën Snoertje en Troetel, niet op de bruiloft waren.

Deel 22: Een toeziend oog...Op dat moment zoekt fee Snoertje in haar glazen bol naar de vliegende pompoen. Aernout en Hildebrandt zien haar boven de pompoen verschijnen en denken dat ze te veel wijn hebben gedronken. De pompoen begint heftig te schudden, totdat de fee weer verdwenen is. Ze wil de pompoen graag terughebben om te kunnen vluchten. Het is niet duidelijk waarom, al is er iets gebeurd met fee Troetel. Alleen haar stem is te horen en ze maant fee Snoertje haast te maken anders treft haar hetzelfde lot. Snoertje wil de pompoen niet terughalen zolang de Hamelaars er nog inzitten.

Deel 22: Een toeziend oog...Ze besluit te gaan lopen naar het kasteel van Bambergen. Als ze haar spullen heeft gepakt, inclusief de kat Carabas, staat ineens Schepel, de malende elf, voor de deur. Hij heeft een boodschap namens nimf Nauta: ‘Waarheen je ook rent, en wie je ook kent, hoe dik ook z’n muur, hoe heet ook het vuur, of het hagelt of sneeuwt, hoe hard je ook schreeuwt, hoe ver je ook vlucht, hoe hoog in de lucht, hoe diep je ook kruipt, hoe zacht je ook sluipt, hoe stil, hoe snel, ik vind je wel’. Fee Snoertje vertrekt snel terwijl de pompoen ondanks een noodweer veilig landt in Bambergen.

Deel 22: Een toeziend oog...Bertram neemt de pompoen in de oorspronkelijke vorm mee naar binnen. Ambtenaar Ogterop is verbaasd over de hoge golven in de Sneeuwvijver, die heeft hij niet meer gezien sinds meerman Marriman zo blij was bij de geboorte van zijn dochter nimf Nauta. De kinderen worden naar bed gestuurd en Aernout en Hildebrandt nemen een warm bad. Vanuit hun tobbes zien zij door het raam tot hun schrik een groot oog dat hen aankijkt. Tegelijkertijd waarschuwt een lakei ambtenaar Ogterop, die zijn traditionele voetenbad neemt, dat er een dief in de troonzaal is.

Bertram en Lidwientje gaan kijken en zien hoe fee Snoertje de pompoen meeneemt. Zij maant iedereen tot stilte en wil vooral niet dat haar naam of die van fee Troetel genoemd worden want de ‘muren hebben allemaal een oor en zij hoort het als zij luistert’. Lidwientje vraagt waar fee Troetel is. Snoertje opent haar mand en haalt er een fles uit, daarin zit fee Troetel opgesloten.

 
 


Publicatiedatum: 2 februari 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail