BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 23: Zout op een Fee

Deel 23: Zout op een feeGrote paniek bij Aernout en Hildebrandt wanneer zij een groot oog hebben gezien dat hen door het raam aankeek toen zij in bad zaten. Tot hun verbazing worden ze direct geloofd door Bertram en Lidwientje en ook dat ze op weg naar Bambergen een grote wazige figuur zagen die de pompoen vastgreep. Bertram snapt dat het fee Snoertje moet zijn geweest. Snel kleden Hildebrandt en Aernout zich aan terwijl de feeën vertellen wat er met hen gebeurd is. Fee Troetel blijkt te zijn geflest door elf Schepel in opdracht van nimf Nauta. Feeën zijn van nature zoutloos en behoren flauw te zijn.

Deel 23: Zout op een feeWanneer er zout op hen gestrooid wordt maakt hen dat klein en weerloos. Nadat fee Troetel in een fles was gestopt werd zij door de grijze kraai van meerman Marriman afgeleverd bij fee Snoer. Zij vreest nu dat nimf Nauta ook haar wil flessen en is naar Bambergen gekomen. Ze wil de vliegende pompoen terug om samen met fee Troetel te kunnen vluchten. De feeën weten niet waarom nimf Nauta hen wil flessen. Ambtenaar Ogterop legt uit dat zij de dochter van meerman Marriman is en, zoals de meeste nimfen, een nevelreuzin. Als zij nat gehouden wordt heeft ze een normale gestalte.

Deel 23: Zout op een feeAls ze ijl is verdampt zij en dijt uit tot een nevelreuzin, een reus onder de reuzen. Tijdens zijn verhaal wordt ambtenaar Ogterop onderbroken door Dieuwertje, die vertelt dat er een vreemde vrouw in de tobbe zit die er niet uit wil. Bertram en Lidwientje gaan kijken wat er aan de hand is, gevolgd door ambtenaar Ogterop. Hij herkent de juffrouw, het is nimf Nauta en ook elf Schepel is aanwezig, met een zak vol zout. Hij wordt weggestuurd en nimf Nauta wil weten waar Snoer is. De fee is nog altijd in de troonzaal en vreest hetzelfde lot als Troetel. Ze besluit te vertrekken maar loopt in de gangen van het kasteel tegen elf Schepel op.

Deel 23: Zout op een feeDe lakeien hebben intussen nimf Nauta uit de tobbe gehaald en haar naar de troonzaal gebracht. Hildebrandt houdt haar goed nat zodat ze niet kan verdampen. Bertram heeft elf Schepel gevonden die nog altijd in het paleis aanwezig is. Aernout laat zien wat hij gedaan heeft: ook fee Snoer zit nu in een fles, tot tevredenheid van nimf Nauta. Volgens haar hebben de feeën haar vader, meerman Marriman, opgesloten in fles en dit is hun straf. De Hamelaars geloven niet dat de feeën schuldig zijn en besluiten met ambtenaar Ogterop meerman Marriman te gaan zoeken.

Alleen hij kan vertellen wie hem geflest heeft. Nimf Nauta moet ook mee en wordt in een tobbe gezet. Elf Schepel wijst naar de maan, zegt ‘ik ben Niff, de maan kust mij’ en lijkt in het niets op te lossen.

 
 


Publicatiedatum: 3 februari 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail