BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 24: Het Feest in het Moeras

Deel 24: Het feest in het moerasMet de pompoen vliegen de Hamelaars ’s nachts naar het wad Blief, op zoek naar meerman Marriman, de vader van nimf Nauta. Om beurten maken ze elkaar wakker om nimf Nauta nat te houden zodat zij niet kan uitgroeien tot een nevelreuzin. Wanneer ze over een moeras vliegen is er een gloed te zien. Volgens ambtenaar Ogterop wordt er feest gevierd door moerasmonsters, ook wel geesten van kwaadgas genoemd. Plotseling komt er een vreemd wezen met een lantaarntje voor het raam vliegen. Ambtenaar Ogterop herkent hem als dwaallicht Lampioen.

Deel 24: Het feest in het moerasHet is een bijziende moerasgeest die verder ongevaarlijk is. Het dwaallicht wil weten waar het feest is dat moerasmonster Tromp, de koning van Plomp, geeft. Doordat hij slecht ziet kan hij de gloed niet waarnemen. Als de Hamelaars horen dat Tromp feestviert omdat hij uit een fles is ontsnapt willen ze daar meer van horen. Ambtenaar Ogterop weet dat geesten van kwaadgas van plaats kunnen verwisselen met degene die hen aankijkt. Het blijkt dat de fles waarin Tromp opgesloten zat werd opgestuurd naar meerman Marriman, maar zonder een beschermende doek.

Deel 24: Het feest in het moerasZo kwam meerman Marriman in de fles terecht. Volgens nimf Nauta kreeg haar vader de fles opgestuurd van fee Troetel. De feeën zijn doordat ze gevangen zitten in een fles in een diepe slaap terecht gekomen en kunnen het verhaal niet bevestigen of ontkennen. Als de pompoen even later op het wad Blief landt zijn er geen zandbanken te zien, alleen een grottenstelsel. Ambtenaar Ogterop vertelt dat deze zijn ontstaan nadat het kasteel van Ardubal was ingestort. Alle bewoners zijn vertrokken, alleen Marriman woont er nog. Bertram, Hildebrandt en ambtenaar Ogterop gaan hij op zoek naar de gefleste meerman.

Deel 24: Het feest in het moerasLidwientje en de kinderen blijven bij de ingang wachten terwijl Aernout nimf Nauta zal nathouden. Maar al snel valt hij in slaap en de nimf weet te ontsnappen. Aernout gaat haar zoeken en komt per ongeluk in de grotten terecht. Al snel vindt hij ambtenaar Ogterop, Hildebrandt en Bertram, die niet blij is als hij hoort dat nimf Nauta is ontsnapt. Hildebrandt heeft intussen ontdekt dat de kloven die door de grotten lopen meters diep zijn. De kinderen zijn intussen ongeduldig geworden en willen ook de grot in maar Lidwientje houdt hen tegen. Barend pakt toch een lantaarn en loopt een stukje de grot in.

Hij roept Lidwientje en de kinderen als hij iets vreemds heeft ontdekt. Door een gat in de rotswand kan hij naar buiten kijken maar ondanks dat het dag is ziet hij de maan schijnen.

 
 


Publicatiedatum: 15 februari 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail