BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 25: De Grot van Ardubal

Deel 25: De grot van ArdubalNog altijd op zoek naar meerman Marriman zijn Bertram, Hildebrandt, Aernout en ambtenaar Ogterop de grot van Ardubal binnengegaan terwijl de anderen bij de ingang wachten. Het geluid van  vallend gesteente klinkt door de grotten. Hildebrandt en Aernout vinden het veel te eng en besluiten terug naar de ingang te gaan. Bertram en ambtenaar Ogterop ontdekken dat de geluiden gemaakt worden door elf Schepel die met een kruiwagen vol flessen rondloopt. Ze vragen zich af hoe het de malende elf gelukt is om eerder dan hen in Ardubal te zijn gearriveerd.

Deel 25: De grot van ArdubalMet behulp van een touw steekt Bertram een kloof over en gaat Schepel achterna. Schepel gaat een deur binnen en spreekt met meerman Marriman die nog altijd in een fles zit. Hij noemt de elf een ‘valse knecht’ en wil weten waar zijn dochter is, maar Schepel lacht hem giechelend uit. Hij zet de lege flessen weg, samen met de fles waar de meerman in zit. De elf loopt weg met een in zwart doek gewikkelde fles die hij ‘vriend’ noemt. Intussen zijn Hildebrandt en Aernout terug bij Lidwientje en de kinderen, die hen het vreemde gat in de rots laten zien waardoor de maan te zien is.

Deel 25: De grot van ArdubalHildebrandt vindt het als stadsomroeper maar niets dat het verschil tussen dag en nacht verdwenen is. De Hamelaars hebben niet door dat nimf Nauta hun gesprekken kan horen. Als Barend de natte plek op de rotsen ontdekt waar ze lag is ze al verdampt en uitgegroeid tot een nevelreuzin. Ambtenaar Ogterop wacht nog altijd op Bertram en hoort de kamzang van nimf Nauta. Hij weet nimfen terwijl ze hun haren kammen graag zingen, dat helpt hen na te denken. Aernout en Hildebrandt gaan de grot weer in om Bertram en Ogterop te waarschuwen voor nimf Nauta maar komen haar al snel zelf tegen.

Deel 25: De grot van ArdubalHevig geschrokken lopen ze naar de kloof waar Bertram om ambtenaar Ogterop roept, maar die is intussen naar buiten gelopen toen de nimf begon te zingen. Bertram begrijpt niets van hun verhaal en probeert de kloof weer over te steken. Aernout en Hildebrandt denken dat Bertram het wel alleen kan en lopen terug maar stuiten op elf Schepel. Als Lidwientje en Barend vertellen over het vreemde gat waardoor de maan schijnt wil ambtenaar Ogterop dat met eigen zien en volgt hen de grot in. De kinderen hebben geen zin om nog langer te wachten en Saartje stelt voor om ook naar binnen te gaan.

Om niet te verdwalen tekent Jochempje af en toe met krijt een cirkeltje met een kruis op de rotsen. Bertram heeft de kloof overgestoken en hoort nimf Nauta om haar vader roepen. In plaats van meerman Marriman komt ze elf Schepel tegen, en een angstige kreet is het laatste wat Bertram van haar hoort.
 
 


Publicatiedatum: 20 februari 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail