BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 26: Het Teken van Niff

Deel 26: Het teken van NiffIn de grotten van Ardubal zijn de Hamelaars elkaar uit het oog verloren. Bertram is alleen en op zoek gegaan naar nimf Nauta nadat hij haar heeft horen roepen. Zijn voet stoot per ongeluk tegen een fles en daar blijkt de boze nimf in te zitten. Ze vertelt dat elf Schepel haar een fles liet zien waar dwaallicht Lampioen in zat. Omdat hij een moerasgeest is verwisselden ze van plaats toen ze elkaar aankeken en nu is nimf Nauta net als haar vader geflest. Schepel was hun knecht maar blijkt onbetrouwbaar te zijn. De malende elf is intussen Aernout en Hildebrandt tegengekomen.

Deel 26: Het teken van NiffHij belooft hen naar de uitgang van de grot te brengen. Onderweg ziet elf Schepel de krijttekeningentjes die de kinderen hebben achtergelaten om niet te verdwalen. In het rondje met een kruisje herkent hij het teken van Niff en wil weten wie dat op de rotswand heeft gezet, maar Aernout en Hildebrandt hebben geen idee. In plaats van naar de uitgang worden zij door Schepel meegenomen naar het vreemde gat in de rotsen waar de maan door te zien is terwijl het dag is. Barend, die alleen is, ziet nog net dat het drietal in het maanlicht staat. De elf spreekt de spreuk ‘ik ben Niff, de maan kust mij’ uit.

Deel 26: Het teken van NiffNet als in het kasteel van Bambergen lijkt hij in het niets te verdwijnen, samen met Aernout en Hildebrandt. Tegelijkertijd vertelt ambtenaar Ogterop aan Lidwientje wat het maangat zou kunnen zijn. Hij denkt dat het een van de gaten van Niff zou kunnen zijn, vernoemd naar de nimf Niff, dochter van zeepaard Schuitvlot. Omdat ambtenaar Ogterop steeds verder uitwijdt wordt Lidwientje ongeduldig en wil weten wat voor gat het is. De ambtenaar is beledigd dat zijn uiteenzetting wordt onderbroken, maar legt uit dat het een tijdgat is. De tijd staat er stil en men kan er erin reizen zonder dat de tijd verstrijkt.

Deel 26: Het teken van NiffZo moet elf Schepel van Bambergen naar Ardubal zijn gegaan. Voordat Lidwientje en ambtenaar Ogterop echt ruzie krijgen komen ze Bertram tegen. Terwijl hij vertelt over nimf Nauta horen ze de kinderen gillen. Zij zijn dwaallicht Lampioen tegengekomen en op de vlucht geslagen. Ze weten te ontkomen en door het geschreeuw weet iedereen elkaar weer te vinden. Barend vertelt wat er met Aernout en Hildebrandt is gebeurd. Misschien zijn zij nu ook in flessen gevangen, want het is duidelijk dat Schepel met hulp van de moerasgeesten zijn vijanden laat flessen.

Terwijl ambtenaar Ogterop achterblijft bij de pompoen en de flessen reizen de Hamelaars door het tijdgat hun vrienden achterna. Nimf Nauta wenst hen een goede reis met de woorden ‘vliegende vissen op je weg en de zon op het water’.

 
 


Publicatiedatum: 23 februari 2013
Laatste aanvulling: 27 oktober 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail