BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 27: De Plomp van Tromp

Deel 27: De plomp van TrompTerwijl Aernout en Hildebrandt dachten dat elf Schepel hen de uitgang zou wijzen in de grotten van Ardubal heeft hij hen meegenomen door het tijdgat en zijn ze in een moeras terecht gekomen. Schepel neemt het tweetal mee in een bootje om de plomp over te steken naar een kasteel dat voor de helft is weggezakt in de drassige grond. Hij wil niet zeggen wat hij van plan is maar dat wordt al snel duidelijk als Schepel twee tralies laat zakken en Aernout en Hildebrandt zo opsluit. Samen met de fles waarin meerman Marriman zit gaat Schepel naar de troonzaal waar aardworm Ubag rondloopt.

Deel 27: De plomp van TrompHij is ook een dienaar van Tromp en zou het liefst zelf de fles cadeau doen. Intussen zijn Bertram, Lidwientje en de kinderen ook door het tijdgat gereisd en bij de rand van de plomp aangekomen. Het valt Lidwientje op dat hoewel het nacht is de maan niet te zien is, alleen door het tijdgat. Volgens Barend klopt de uitleg van ambtenaar Ogterop over het tijdgat niet. Hij vertelde dat de tijd stilstaat voor wie door het gat reist, maar de Hamelaars vertrokken overdag en nu is het nacht. Bertram en Barend besluiten naar het kasteel te zwemmen, in de hoop daar Hildebrandt en Aernout terug te vinden.

Deel 27: De plomp van TrompDe anderen blijven wachten en Lidwientje kijkt rond of er een andere manier is om bij het kasteel te komen. Als moerasmonster Tromp, de koning van de plomp, wordt binnengedragen door andere moerasmonsters vertelt elf Schepel hem dat behalve de flessen met meerman Marriman, nimf Nauta en de feeën hij ook twee mensen gevangen heeft. Tromp wil ze direct zien en het luie moerasmonster laat zich naar de gevangenis dragen. Aernout en Hildebrandt hebben intussen een losse steen in hun cel ontdekt, wanneer ze de steen wegschuiven ontdekken ze een gat naar een lager gelegen verdieping.

Deel 27: De plomp van TrompDaar zijn Bertram en Barend net aangekomen. Zij waarschuwen dat moerasmonster Tromp en zijn gevolg onderweg zijn en de steen wordt snel weer teruggeschoven. De moerasmonsters hebben drietanden waarmee ze Aernout en Hildebrandt door de tralies heen prikken, tot vermaak van Tromp. Lidwientje heeft inmiddels de kleren van Bertram en Barend verzameld en loopt langs het water. Ze ontdekt een bootje met een donkere gedaante in een pij. Hij is weinig spraakzaam en vertelt alleen dat hij veerman Schiermonnik heet. Hij wil haar overzetten en ook weer terug maar meer ook niet.

Terwijl ze varen krijgt Lidwientje van de veerman een stuk hout om op het water te slaan. Dat houdt de alen weg, die kunnen happen en bijten. De kinderen blijven alleen achter op de oever en hebben letterlijk het nakijken.

 
 


Publicatiedatum: 2 maart 2013
Laatste aanvulling: 15 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail