BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 28: De Poedelpoel

Deel 28: De poedelpoelHildebrandt en Aernout zitten gevangen in het kasteel van moerasmonter Tromp, de koning van de plomp. Volgens elf Schepel zijn de mensen ‘dik en dom’ en daarom wil Tromp met hen vechten in de Poedelpoel, te beginnen met Hildebrandt. De Poedelpoel blijkt een ondiepe put vol modder te zijn. Doordat elf Schepel, aardworm Ubag en de moerasmonsters allemaal willen zien hoe Tromp van de mensen wint kunnen Bertram en Barend ongestoord de andere zalen verkennen. Omdat ze nat zijn en niet veel aan hebben beginnen ze het koud te krijgen.

Deel 28: De poedelpoelZe trekken twee harnassen aan die ze in het kasteel hebben gevonden. Lidwientje wordt door veerman Schiermonnik afgezet bij het kasteel dat tot de helft in het moeras is weggezakt. Ze vraagt aan de veerman of hij wil wachten als ze terugkomt met vier anderen. Hij zegt ‘een is maar alleen, twee mag nog mee, drie schommelt de boot, vier een hoge sloot, vijf dat lokt de aal’ en roeit vervolgens weg. Er zit voor Lidwientje niets anders op dan met de kleren van Bertram en Barend op onderzoek uit te gaan. In de Poedelpoel is de wedstrijd tussen Hildebrandt en moerasmonster Tromp begonnen. 

Deel 28: De poedelpoelAernout moedigt Hildebrandt aan door ‘een twee drie vier komt er nog wat van’ te roepen. Elf Schepel denkt dat het een spreuk is en roep tegen Tromp dat hij Hildebrandt moet verstenen met zijn blik. Tromp is hierdoor afgeleid en het lukt Hildebrandt hem in de modder te duwen. Aernout roept dat hij gewonnen heeft maar Tromp niet moet aankijken. Hildebrandt antwoordt dat hij dat niet eens kan omdat zijn ogen vol modder zitten. Tromp is teleurgesteld in elf Schepel en laat hem samen met Aernout en Hildebrandt opsluiten. Schepel weet aardworm Ubag te overtuigen hem weer vrij te laten.

Deel 28: De poedelpoelIn de troonzaal staat immers nog altijd de fles met meerman Marriman. Op dat moment ontdekken ook Bertram en Barend de fles. Intussen horen de kinderen van veerman Schiermonnik dat het altijd donker is door de wolk van Tromp. De wolk is zwaar en vol kwaad gas want Tromp verdraagt geen daglicht. Dat brengt de kinderen op een idee. Saartje, Jochempje, Dieuwertje en Hortensje reizen terug door het tijdgat. Elf Schepel presenteert de in een zwarte doek gewikkelde fles aan Tromp. Bertram en Barend vinden Lidwientje en vertellen dat ze de fles verwisseld hebben met een fles waarin een pad zit.

Tromp is woest op Schepel en laat hem opsluiten bij Aernout en Hildebrandt. Zij hebben in hun cel een vat met wijn ontdekt en zingen vrolijk dat Hildebrandt de winnaar van de Poedelpoel is.

 
 


Publicatiedatum: 5 maart 2013
Laatste aanvulling: 27 oktober  2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail