BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 29: Het Heen en het Weer

Deel 29: Het heen en het weerLidwientje stelt zichzelf, Bertram en Barend voor aan meerman Marriman, die geen idee heeft waar hij is en wat er gebeurd is. Hij roept om nimf Nauta en elf Schepel maar wordt tot stilte gemaand want Tromp en de moerasmonsters zouden hem kunnen horen. Marriman herinnert zich weer dat hij van fee Troetel een fles kreeg zonder waarschuwing. In de fles zat moerasmonster Tromp en voordat hij iets kon doen waren ze van plaats verwisseld. Lidwientje geeft Bertram en Barend hun kleren terug en stopt de fles met de meerman in de zak van haar onderjurk.

Deel 29: Het heen en het weerBertram heeft zijn kleren al aan als veerman Schiermonnik terugkeert om de Hamelaars over te zetten. Hildebrandt en Aernout zitten nog in hun cel en zijn inmiddels dronken van de wijn die ze er hebben gevonden. Elf Schepel zit ook gevangen maar drinkt niet. Als hij Hildebrandt en Aernout hoort praten over de steen die ze verschoven en toen Bertram en Barend zagen, roept de elf de wachters. Alle gevangen worden meegenomen naar de plek waar Hildebrandt en Aernout eerst gevangen zaten. Bertram en Barend zijn samen met Lidwientje weer terug bij de andere kinderen.

Deel 29: Het heen en het weerBertram is woedend als ze hem vertellen dat Saartje, Jochempje, Hortensje en Dieuwertje op eigen gelegenheid door het tijdgat zijn teruggereisd naar de grotten van Ardubal. Als hij hoort waarom moet Bertram toegeven dat het een slim plan is: de kinderen willen samen met ambtenaar Ogterop op zoek gaan naar luchtgeest Lier en zijn familie om te vragen of zij de zwarte wolk van Tromp willen wegblazen. Ogterop is al die tijd blijven wachten en voelt zich niet op zijn gemak omdat dwaallicht Lampioen zich ook in de grotten bevindt. Hij is heel blij als hij de vier kinderen ziet en samen vertrekken ze in de pompoen, op zoek naar luchtgeest Lier.

Deel 29: Het heen en het weerVeerman Schiermonnik vertelt Bertram en Lidwientje over de tijd voordat Tromp bezit nam van het kasteel. Vroeger werd het bewoond door koning Joringel van Jor. De koning ging heen en keerde niet terug, volgens de veerman komt hij nooit meer. Barend heeft nog altijd het harnas aan en komt erachter dat hij zijn kleren verloren heeft in het kasteel. Elf Schepel heeft ze gevonden en laat ze zien aan moerasmonster Tromp, die nadat hij de Poedelpoel heeft verloren zegt overal pijn te hebben. Hij wil poedelen met aardworm Ubag en roept om koekjes.

De verhalen over flessen met meerman Marriman, nimf Nauta en de feeën gelooft hij al niet meer. Hildebrandt en Aernout worden naar hun cel teruggebracht. Ze zijn nog altijd dronken en zo overmoedig dat het hen lukt om de twee moerasmonsters op te sluiten.

 
 


Publicatiedatum: 10 maart 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail