BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 30: Joringel van Jor

Deel 30: Joringel van JorVeerman Schiermonnik vertelt aan Bertram en Lidwientje wat er met koning Joringel van Jor is gebeurd. Hij bewoonde het kasteel voordat moerasmonster Tromp het in bezit nam en het daglicht verduisterde met zijn zwarte wolk. Iedere dag liet de koning zich door de veerman overzetten voor een wandeling door de bossen en keerde telkens terug. Op een dag kwam Joringel niet terug maar wel Tromp, in het bezit van de kroon en de ring van de koning. Volgens het moerasmonster had hij het land gekregen voor een appel en ei. Omdat wie de ring draagt het land regeert kon de veerman niets anders doen dan hem overzetten.

Deel 30: Joringel van JorSchiermonnik is ervan overtuigd dat de koning zijn land niet vrijwillig heeft afgestaan maar heeft geen verklaring hoe Tromp aan de ring is gekomen. Misschien is Joringel ook geflest en is daarbij zijn ring kwijtgeraakt, zoals meerman Marriman zijn bril is verloren. Plotseling klinkt een stem die ‘wartaal!’ roept. Er is niemand te zien, alleen een boom, die zichzelf voorstelt als Joringel van Jor. In het kasteel dwalen Hildebrandt en Aernout nog altijd rond en zien tot hun verbazing hoe elf Schepel twee moerasmonsters vastbindt en hen naar de klepperman en de poortwachter laat kijken.

Deel 30: Joringel van JorAernout roept nog ‘niet kijken’ maar het is dan al te laat. Samen met Hildebrandt heeft hij de plaats ingenomen van de vastgebonden monsters. Elf Schepel giert het uit van het lachen en tot zijn genoegen ziet hij over het water nog meer Hamelaars komen die hij allemaal wil flessen. Waar hij niet op heeft gerekend is dat zij luchtgeest Lier en zijn familie van winden hebben meegenomen. Samen met ambtenaar Ogterop en de vier kinderen zijn zij door het tijdgat naar de plomp gereisd. Zij blazen net zo lang totdat de zwarte wolk in beweging komt en langzaam verdwijnt.

Deel 30: Joringel van JorDe zon komt weer tevoorschijn en de hemel is blauw. Omdat de moerasmonsters niet tegen daglicht kunnen verschrompelen ze ineen, Tromp en Schepel worden geflest. Hierdoor is de betovering gebroken en zakt het water totdat het kasteel weer helemaal zichtbaar is. De plomp van Tromp is nu helemaal verdwenen. Op de plaats van de sprekende boom staat nu koning Joringel van Jor en omhelst veerman Schiermonnik. Nimf Nauta en haar vader meerman Marriman worden bevrijd uit hun flessen en keren op hun ware grootte terug naar de grotten van Ardubal.

Ook de feeën Troetel en Snoertje zitten niet langer opgesloten en geven als dank de vliegende pompoen opnieuw aan de Hamelaars. Samen met ambtenaar Ogterop reizen ze terug naar Bambergen, uitgezwaaid door de koning en de veerman.
 
 


Publicatiedatum: 13 maart 2013
Laatste aanvulling: 18 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail