BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 31: Een Vreemde Vogel

Deel 31: Een vreemde vogelSamen met ambtenaar Ogterop zijn de Hamelaars veilig teruggekeerd in Bambergen. Als de koningin hoort dat Hildebrandt moerasmonster Tromp in de poedelpoel heeft verslagen besluit ze hem tot baron van Laar te benoemen. Op het wapen van Laar staan twee witte lelies die door de koningin hoogstpersoonlijk op de groene broek van Hildebrandt worden geborduurd. De ceremonie moet nog even wachten omdat koningin Rinse op bezoek is. Zij is de moeder van prins Guurt die nog altijd gevangen zit en al even slecht. Prins Guurt heeft verschillende pogingen gedaan om te ontsnappen door zich te veranderen in iemand anders.

Deel 31: Een vreemde vogelDe bewakers zijn er echter niet ingetrapt. 'List duurt het langst' vertrouwt koningin Rinse haar zoon glimlachend toe voordat ze zijn cel verlaat. Ambtenaar Ogterop vindt het maar niets dat zij prins Guurt bezoekt, twee personen met een slecht karakter in het kasteel zijn voor een rijksveiligheidsambtenaar reden tot bezorgdheid. De koningin zegt dat Rinse, hoewel slecht, ook moeder is en het recht heeft haar zoon te bezoeken. Voordat ze vertrekt neemt koningin Rinse afscheid van koningin Madelein. Het aanbod om een maal te gebruiken en de nacht door te brengen in Bambergen slaat zij af.

Deel 31: Een vreemde vogelAls koningin Rinse vervolgens in een rookwolk verdwijnen is vooral ambtenaar Ogterop opgelucht dat zij weg is. Inmiddels is er een noodweer losgebarsten waardoor het tot baron slaan van Hildebrandt niet buiten plaatsvindt maar in de troonzaal. Trots op zijn nieuwe titel schrikt Hildebrandt als hij hoort waar hij precies baron van is geworden. Laar heeft een klein kasteel in het groen, met in de wei de reusachtige oeros Argos en woelreus Gark als buurman die het kasteel soms met modder bekogelt. Hildebrandt wordt ook geacht ieder jaar de steekdwergen en woudrover Ursus te verdrijven.

Deel 31: Een vreemde vogelTerwijl het buiten dondert en bliksemt staat er plotseling een jong meisje voor de kasteelpoort, drijfnat door de regen.Ze heet Jul, heeft een vogelkooi die niemand mag aanraken en zoekt werk in de keuken. Ze vraagt ook steeds naar een zekere Jut die niemand kent. Omdat Hildebrandt nu geen kok meer is wordt Jul aangenomen. Ze blijkt goed te kunnen koken maar gedraagt zich niet erg vriendelijk, hoewel Aernout haar heel leuk vindt. Zelf eet ze alleen brood want ze is de dochter van een molenaar. Opmerkelijk genoeg is het slechte weer met haar komst ook ineens afgelopen.

Als de plechtigheid van Hildebrandt is afgelopen gaat Jul naar haar kamer toe en haalt een medaillon met een blauwe steen van haar hals. Ze wrijft over de steen en het gezicht van koningin Rinse komt tevoorschijn. Ze vraagt of ze binnen is, waarna Jul met haar hoofd knikt.

 
 


Publicatiedatum: 19 maart 2013
Laatste aanvulling: 18 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail