BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 33: Jut en Jul

Deel 33: Jut en JulBertram denkt dat het niet veilig is voor het kasteel en de bewoners om in Bambergen te blijven nu het verkleind is tot een poppenhuis. Prins Guurt heeft kunnen ontsnappen omdat de kerkers niet gekrompen zijn. Samen met Hildebrandt tilt Bertram het kasteel op het vloerkleed Kamerbreed zodat ze het naar een veilige plek kunnen brengen, bijvoorbeeld naar prins Tor en prinses Madelein in Sombrië. De troonzaal schudt hevig heen en weer als Hildebrandt het kasteel iets te vlug loslaat. Aernout heeft de opdracht Jul op te sluiten in de kelder maar die is verdwenen.

Deel 33: Jut en JulAmbtenaar Ogterop besluit dat Jul eerst moet vertellen waarom ze papegaai Lorre Lei het kasteel naar binnen heeft gesmokkeld. De kinderen worden tegen hun zin in naar bed gestuurd. Ze vinden het medaillon van Jut met de blauwe steen. Als ze over de steen wrijven zien ze koningin Rinse die zegt Jul niet te kunnen zien omdat het te donker is en vraagt of het gebeurd is. Tegelijkertijd vraagt koningin Madelein aan Jul uit te leggen wie Jut is. De molenaarsdochter vertelt dat Jut haar broer is die verliefd was op prinses Madelein en daarom aan de prinsentoto wilde meedoen.

Deel 33: Jut en JulHij is zelfs naar het kasteel van Bambergen gekomen met als geschenk Tafel-Dek, het tafelkleed dat zichzelf kan dekken. Niemand kan zich echter Jut herinneren. Hij had ook niet mee kunnen doen aan de Prinsentoto omdat hij geen prins is. De kinderen brengen het medaillon naar de troonzaal dat door ambtenaar Ogterop herkend wordt als een amulet van kijksteen. Het wordt duidelijk dat Jul in opdracht handelde van koningin Rinse. Jul laat een klein portret zien van Jut en ambtenaar Ogterop herinnert zich nu dat toen hij door het land reisde als scheidrechter voor de Prinsentoto, hij Jut met zijn dekkleed in een herberg zag.

Deel 33: Jut en JulDe herbergier werd boos toen hij zag dat Jut zijn eigen etenswaar had meegebracht waarop Jut zijn knuppel-uit-de-zak tevoorschijn haalde die iedereen in de herberg aanviel. Later sprak Ogterop Jut en vertelde dat hij niet aan de Prinsentoto mee kon doen. Aernout vraagt of Jut ook een ezel had die munten scheet maar ambtenaar Ogterop trekt een vies gezicht, ‘zelden hoorde ik een onsmakelijker verhaal’. Volgens Jul is haar broer nu op de aardmarkt in War. Op de kermis van Augustijn en Ranonkel ligt zijn hoofd op een bord, het hoofd dat hij aan prinses Madelein verloor. Waar zijn lichaam is gebleven weet ze niet.

Jul hoopte het verkleinde kasteel te kunnen omruilen voor het hoofd van Jut maar haar plannetje mislukte toen Aernout het doek van de kooi optilde. Omdat het inmiddels nacht is heeft Bertram planken tegen de ramen van het kasteel gezet zodat er geen muizen naar binnen kunnen lopen.
 
 


Publicatiedatum: 23 maart 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail