BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 34: Een Luchtkasteel

Deel 34: Een luchtkasteelAmbtenaar Ogterop vertelt aan Bertram en Lidwientje over de kermis van War die wordt geleid door Augustijn en Ranonkel. Het zijn twee faunen met een slechte naam die hun pretpaleis exclusief aanbieden aan de rijke adel. Toegang is alleen mogelijk op introductie van een eerdere bezoeker. Bertram heeft zijn bedenkingen bij de ‘koude kermis’ want wat moet het hoofd van Jut daar? En waarom wilde koningin Rinse het kasteel laten krimpen? De enige manier om dat te ontdekken is om het plan van Jul alsnog uit te voeren en het miniatuurkasteel, compleet met koningin en hofhouding, aan te bieden als attractie voor de kermis.

Deel 34: Een luchtkasteelKoningin Madelein II is zeer verontwaardigd als ze het voorstel hoort om niet naar haar dochter in Sombrië te gaan maar naar de kermis van War met haar kasteel als inzet van een list. Vooral ambtenaar Ogterop moet het ontgelden, hij groeide samen met zijn broer op in War. Zijn grootvader had er een eenhoornmolen, zijn tante sprak de waarheid voor een stuiver en zijn moeder was de dikke dame van Worp. Diep beledigd loopt ambtenaar Ogterop weg en na enig aandringen van Lidwientje geeft de koningin toch haar goedkeuring. De kinderen zijn intussen druk bezig met het eten, er is extra veel werk nu Bertram en Hildebrandt zo groot zijn.

Deel 34: Een luchtkasteelOgterop vertelt dat de voorraadkast inmiddels half leeg is, nadat zij 'een koe en een kalf, een heel paard half, een os en een stier en zeven tonnen bier' hebben gehad. Bertram vraagt aan Ogterop of er vrienden zijn in War die hen kunnen helpen, maar de ambtenaar schudt zijn hoofd. War is verlaten, net als de ondergrondse aardmarkt waar de kermis zich bevindt. Vroeger werd hier alles verhandeld wat de kobolden uit de mijnen haalden die nu zijn uitgeput zijn. De kermis is gebleven op de plek waar duizenden gangen en schachten van de mijnen samenkomen.

Deel 34: Een luchtkasteelKoningin Rinse is al op de aardmarkt gearriveerd en met een handgebaar verschijnt er een poort in de stenen wand. De kermiswachter, een trommelend soldaatje van hout, zingt wanneer de poort opengaat. Rinse beveelt dat ze wordt binnengelaten en de deur gaat open. Jul krijgt een maaltijd op haar kamer geserveerd en is opgetogen als ze hoort dat het kasteel op weg is naar War. Aernout probeert haar nog altijd het hof te maken maar met weinig succes. Hij denkt dat hij meer indruk zou maken wanneer hij net als Hildebrandt een titel heeft maar Lidwientje verzekert hem dat hij vooral eerlijk moet zijn.

Hildebrandt laat hem als een marionet aan touwtjes voor het raam van Jul zakken zodat hij haar een serenade kan brengen. Voor het eerst moet zij om hem lachen en laat hem in haar kamer binnen.
 
 


Publicatiedatum: 31 maart 2013
Laatste aanvulling: 23 juli 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail