BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 35: De Kouwe Kermis

Deel 35: De kouwe kermisAernout zit met zijn hoofd onder de doek van de vogelkooi. Hij probeert Lorre Lei een nieuwe toverspreuk te leren om de krimpspreuk ongedaan te maken. Zonder succes, de papegaai bijt in zijn vinger en Jul is tot zijn spijt ook niet onder de indruk. Bertram en Hildebrandt zijn met het miniatuurkasteel aangekomen in War en gaan op weg naar de aardmarkt. Bertram snijdt een klein stukje uit de hoed van Hildebrandt als kijkgat. Ambtenaar Ogterop, de enige die bekend is in War, zal samen met Aernout en Jul onder de hoed gaan zitten om de zo de weg te wijzen. Aernout neemt voor de zekerheid ook de vogelkooi met Lorre Lei mee.

Deel 35: De kouwe kermisVoordat ze vertrekken heeft de koningin nog iets goed te maken met ambtenaar Ogterop. Ze twijfelde aan zijn loyaliteit voor Bambergen maar maakt het nu goed door hem het rapier Kunibert te schenken. Dit scherpe zwaard behoorde aan haar vader en gaat door steen en staal. Ambtenaar Ogterop is ontroerd en begrijpt dat de koningin hem als een echte Bam beschouwt. Lidwientje en de koningin verschuilen zich samen met de kinderen in het midden van het kasteel. Op de kermis is de faun Ranonkel druk bezig met het tellen van dukaten. Een vrouwenstem roept dat ze weer wil draaien op de draaimolen.

Deel 35: De kouwe kermisRanonkel steekt zijn hoofd door een gat en zegt dat de molen alleen draait als er betaald wordt, een rit kost een dukaat. De stem is afkomstig van Mélisande van Falda, hertogin van Riere en Rom, die de inhoud van haar schatkist verspilt aan de draaimolen waar ze verslaafd aan is geraakt. Buiten de kermis zijn Bertram en Hildebrandt op zoek naar de ingang op aanwijzingen van ambtenaar Ogterop. Aernout is luchtziek geworden en roept dat Hildebrandt zijn hoofd recht en stil moet houden. Ranonkel heeft de Hamelaars al in de gaten dankzij een kijkapparaat en waarschuwt Augustijn.

Deel 35: De kouwe kermisHet tweetal twijfelt of ze de poort zullen openstellen voor 'twee broeken'. Koningin Rinse had hen verteld dat er een jonge vrouw zou aankloppen met een klein kasteel dat ze wil ruilen tegen het hoofd van de molenaarszoon. Omdat Hildebrandt een groene broek met witte lelies draagt moet hij van adel en dus rijk zijn. Dat geeft de doorslag voor de faunen om de poort open te stellen. Bertram en Hildebrandt tillen het kasteel naar binnen en komen in een smalle schacht terecht. De gezichten van Augustijn en Ranonkel verschijnen en heten hen welkom.

Ranonkel zegt dat ze in de kist in de wand aan hun linkerhand moeten klimmen waarna ze naar beneden zakken. Het kasteel past er niet bij en blijft in de schacht achter.
 
 


Publicatiedatum: 1 april 2013
Laatste aanvulling: 4 februari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail