BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 36: Het Hoofd van Jut

Deel 36: Het hoofd van JutBertram en Hildebrandt zijn door Augustijn en Ranonkel binnengelaten op de kermis van War. Onder de hoed van Hildebrandt zitten Aernout met de vogelkooi, Jul en ambtenaar Ogterop. Hij kijkt door een gaatje in de hoed en herkent de kermis uit zijn jeugd maar zegt dat de muziek nu anders is, het is niet langer de vrolijke muziek van vroeger. Het miniatuurkasteel van Bambergen staat nog bij de ingang maar wordt door Augustijn naar binnen getoverd met hulp van de verboden giftige dampen van Zomp. In een oogwenk staat het kasteel binnen. Bertram en Hildebrandt krijgen een rondleiding van Augustijn en Ranonkel over de kermis.

Deel 36: Het hoofd van JutZe komen een nieuwe ruimte binnen, de zaal van Lang en Breed die vol met lachspiegels staat. Hildebrandt ziet zijn eigen spiegelbeeld en kan niet meer stoppen met lachen. Bertram kijkt opzettelijk niet in de spiegels en houdt zijn hand voor de ogen van Hildebrandt die tot zijn eigen opluchting ophoudt met lachen. Augustijn en Ranonkel vinden het vreemd dat hun gasten zich niet vermaken, waarom lachen ze niet? Bertram zegt dat ze op zoek zijn naar andere vormen van vermaak en dat ze graag het sprekende hoofd zouden willen zien. De twee faunen schrikken maar herinneren zich wat koningin Rinse tegen hen heeft gezegd.

Deel 36: Het hoofd van JutRanonkel brengt Bertram en Hildebrandt naar de kerkers van de kermis. In een van de cellen staat achter een hekwerk een tafel met een stolp. Ranonkel tilt de stolp op en daar ligt het hoofd van Jut. Bertram en Hildebrandt zijn stomverbaasd en hebben daardoor niet door dat Ranonkel hen heeft opgesloten. Intussen is de koningin het wachten in het kleine kasteel zat en gaat samen met Lidwientje en Barend op onderzoek uit. Ze hebben het kasteel nog maar net verlaten als Augustijn terugkomt en het kasteel wegtovert. Het is niet duidelijk waar het kasteel gebleven is en de drie kleine bewoners moeten zichzelf nu zien te redden.

Deel 36: Het hoofd van JutJul is dolblij als ze door het gat in de hoed Jut ziet. Ze roept naar hem maar hij is te ver weg om zijn zus te horen en kan haar ook niet zien. Omdat Augustijn en Ranonkel nu toch niet in de buurt zijn zegt Bertram tegen Hildebrandt dat hij zijn hoed kan afdoen, dan kunnen Jut en Jul elkaar zien. Op het moment dat Hildebrandt zijn hoed afzet komt er licht bij de vogelkooi en spreekt de papegaai de toverspreuk uit die Aernout hem geleerd heeft, 'Lorre Lei, Lorre Lei, dij met mij, dij met mij'. Ambtenaar Ogterop, Aernout, Jul en Lorre Lei worden weer groot en vallen bovenop Hildebrandt. Door de toverspreuk is ook zijn hoed gegroeid.
 
 


Publicatiedatum: 4 april 2013
Laatste aanvulling: 4 februari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail