BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 37: De Gaten van War

Deel 37: De gaten van WarDankzij de dijspreuk die Lorre Lei heeft uitgesproken zijn ambtenaar Ogterop, Aernout en Jul weer groot. Met het rapier Kunibert slaat ambtenaar Ogterop met gemak het slot doormidden. Als Augustijn en Ranonkel hun gevangen willen bekijken worden ze zelf overvallen en vastgebonden. Bertram en ambtenaar Ogterop gaan samen op zoek naar het miniatuurkasteel en ook Hildebrandt kijkt rond op de kermis. Jul blijft bij haar broer Jut wiens hoofd nog altijd op een bord achter een hek ligt. Hij weet zelf niet waar zijn lichaam is gebleven, hij kan het wel voelen. Aernout vindt Jul nog steeds heel leuk maar zij ziet hem nauwelijks staan.

Deel 37: De gaten van WarLidwientje, Barend en de koningin komen erachter waarvoor de rode gaten in de muren voor dienen. Wanneer iemand zijn hoofd door het gat steekt komt het op een andere plaats op de kermis weer uit. De koningin blijkt een uitstekende klimmer en klimt naar één van de gaten. Lidwientje en Barend volgen haar en komen in een ruimte terecht waar een draaimolen staat. Er zit maar één persoon op de molen die verzen opzegt. De koningin herkent haar, hertogin Mélisande van Falda is een oude vriendin. Als de draaimolen stopt wil zij verder draaien totdat zij de koningin opmerkt. De hertogin realiseert zich langzaam wat haar overkomen is.

Deel 37: De gaten van WarHet geld uit haar schatkist heeft ze verspilt aan de draaimolen en de verzen die ze declameerde zijn niet door haar zelf verzonnen. Bertram en ambtenaar Ogterop hebben de draaimolen ook gevonden en vertellen wat er gebeurd is. Lorre Lei blijkt eigendom te zijn van hertogin Mélisande. Zij heeft de vogel persoonlijk de spreuk van Ogan geleerd waarmee een wens in vervulling kan gaan. Hildebrandt is in een andere ruimte terecht gekomen waar hij door het geroep van de kinderen het kasteel in een kist terugvindt. Als Hildebrandt een deur opendoet ziet hij een lichaam zonder hoofd, vastgebonden op een stoel.

Deel 37: De gaten van WarHildebrandt vindt het maar eng en doet de snel de deur weer dicht. De kinderen maken hem duidelijk dat het de rest van Jut moet zijn en Hildebrandt bevrijdt hem. Als Hildebrandt zijn hoofd door het gat steekt blijkt dat Jut werd vastgehouden in één van de gaten van War waardoor het leek alsof hij alleen een hoofd had. Het kasteel wordt uit de kist gehaald en op het vliegend vloerkleed gezet met de reusachtige hoed van Hildebrandt ter bescherming er overheen. Als de Hamelaars en ambtenaar Ogterop de aardmarkt weer verlaten gaan Jut, Jul, de hertogin en de gevangen genomen Augustijn en Ranonkel ook mee.

De twee faunen hebben nog heel wat uit te leggen.
 
 


Publicatiedatum: 6 april 2013
Laatste aanvulling: 30 december 2014

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail