BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 39: De Steen der Dommen

Deel 39: De steen der DommenHertogin Mélisande wil de dijspreuk liever niet uitspreken. Ze wordt dan zelf ook reusachtig en de spreuk van Ogan verliest per keer aan kracht, misschien kan ze daarna niet meer krimpen. Koningin Madelein wijst de hertogin op de eed die ze samen hebben afgelegd op het internaat voor aankomende vorstinnen, 'ben je in nood, ben je bedrukt, wordt aan de kroon of de troon gerukt, komt de mot in je hermelijn, roep mij - we zullen bij je zijn'. Mélisande twijfelt, ze is tevreden met haar huidige lengte. Woelreus Gark is intussen weer terug in de aarde gekropen. Ambtenaar Ogterop vertelt dat de reus goedaardig is en altijd honger heeft.

Deel 39: De steen der DommenHij is op zoek naar de steen der Dommen, want het geluk is met de domme. Met de steen kan men brood maken zoveel men wil. Koningin Rinse wil woelreus Gark tot vriend maken met behulp van het kleed Dek dat ze van Jut heeft gestolen. Het kleed voorziet de eigenaar op ieder moment van een maaltijd. Rinse probeert Gark met haar gezang te lokken maar hij wil niet boven de grond komen. Prins Guurt komt wel, dankzij een magisch gebaar van zijn moeder verschijnt hij in een rookpluim. Hertogin Mélisande besluit haar oude vriendin toch te helpen.

Deel 39: De steen der DommenZe spreekt de dijspreuk uit waardoor het kasteel van Bambergen en de bewoners hun oorspronkelijke grootte weer terug krijgen. Hertogin Mélisande en de hoed van Hildebrandt zijn ook gegroeid. Mélisande is nu een reuzin en stapt op het slot van Laar af. Ze pakt de vlag van Grasp van de toren en gooit deze voor de voeten van koningin Rinse en prins Guurt. Rinse heeft door dat haar plan mislukt is en wil het kasteel uitvluchten maar wordt bij de ingang opgewacht door koningin Madelein, die nog een "rijksappeltje" met haar te schillen heeft. Zij daagt haar rivale uit tot een duel.

Deel 39: De steen der DommenPrins Guurt probeert ook te vluchten en loopt recht in de armen van Hildebrandt en Aernout. Zij sluiten hem op in de kelders van slot Laar waar tot Hildebrandts genoegen ook een grote wijnvoorraad ligt. Gark en Mélisande zetten Augustijn en Ranonkel over de bergen heen zodat ze van de faunen geen last meer hebben. De hertogin is heel gecharmeerd van de woelreus. Jut schenkt hen het kleed Dek, voor de reuzen een kleedje met kleine hapjes. In het slot is het duel tussen de twee koninginnen begonnen. Madelein weet Rinse te verslaan die in elkaar zakt. Bertram en ambtenaar Ogterop helpen haar overeind.

Het blijkt een list want ze is niet gewond en neemt koningin Madelein in gijzeling. Ze heeft echter niet gerekend op Hildebrandt en Aernout die uit de wijnkelder komen en haar uitschakelen door een kan wijn over haar heen te gooien.
 
 


Publicatiedatum: 11 april 2013
Laatste aanvulling: 17 december 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail