BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 40: De Zoon van Zwankezwaan

Deel 40: De zoon van ZwankezwaanAan het begin van het vijfde en laatste seizoen bevinden de Hamelaars zich nog altijd in slot Laar, het kasteeltje dat Hildebrandt van koningin Madelein II kreeg. Sindsdien mag hij zich ook baron noemen. De nog altijd reusachtige hertogin Mélisande en woelreus Gark hebben het kasteel van Bambergen teruggebracht naar de Sneeuwvijver, samen met de koningin en ambtenaar Ogterop. Terwijl het buiten onweert spelen Bertram en Hildebrandt het schaakspel. Lidwientje is ongerust, Aernout is nog in het bos en zijn paard is zonder hem teruggekeerd. De poortwachter is bezig met het snijden van een hart in een eikenboom.

Deel 40: De zoon van ZwankezwaanZijn liefde voor molenaarsdochter Jul is onbeantwoord gebleven, samen met haar broer Jut is ze weer naar haar molen gegaan. Terwijl Aernout in de boom hakt hoort hij de stemmen van vier onzichtbare heksen. Ze hebben het over een figuur in het groen, Clovis van Wamp, de zoon van koning Zwankezwaan. Hij zou in Laar zou zijn met in zijn bezit een pijp uit het droomorgel van zijn vader. Clovis verschuilt zich op dat moment in de stallen van slot Laar. Als Barend de stal binnenwandelt en het wijsje meefluit dat Clovis op zijn fluit blaast ziet hij opeens de schoenlapperij van Pint in Hamelen opdoemen. Geschrokken holt hij naar het kasteel terug.

Deel 40: De zoon van ZwankezwaanNiet veel later overkomt Hildebrandt hetzelfde als ook hij in de stal een deuntje fluit. Hij ziet de keuken van de burgemeester verschijnen waar zijn geliefde Brechtje aan het werk is. In Hamelen ziet Pint de stal met Barend en kijkt Brechtje opeens recht in de ogen van haar Hildebrandt. Burgemeester Walg en meester Spicht worden gewaarschuwd. Het verhaal van Pint wordt eerst afgedaan als dronkenmanspraat maar als ook Brechtje vertelt wat ze gezien heeft begint iedereen te twijfelen. Aernout houdt op weg terug naar slot Laar een koets aan waarin Tor en Madelein, inmiddels koning en koningin van Sombrië, blijken te zitten.

Deel 40: De zoon van ZwankezwaanNa het hartelijke weerzien op het kasteel vertelt Aernout over wat de heksen bespraken. Koning Tor vertelt dat koning Zwankezwaan wijd weg woont, in Wamp. Er bestaat zelfs een vers over, ‘waar zee en hemel samengaan, in het rijk van domp en damp, daar staat het slot van Zwankezwaan, het waterslot van Wamp’. Barend brengt intussen de paarden van de koets naar de stal. Als hij opnieuw meefluit met het wijsje dat Clovis speelt is hij opeens terug in de schoenlapperij in Hamelen. Bertram begrijpt dat een pijp uit het droomorgel van de koning bespeelt kan worden als een fluit en holt naar de stal. Het enige wat ze van Barend terugvinden is zijn muts.
 
 


Publicatiedatum: 13 april 2013
Laatste aanvulling: 21 maart 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail