BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 42: Wenzela de IJsheks

Deel 42: Wenzela de ijsheksIn Hamelen ontdekt Brechtje ’s nachts dat Barend de burgemeesterswoning heeft verlaten. Hij heeft nog wel een briefje achtergelaten waarop staat dat omdat niemand hem gelooft hij zelf op zoek gaat naar de anderen. Burgemeester Walg besluit meester Spicht en Simon Bierenbroodspot, de vader van Bertram, in te lichten. De Hamelaars zijn op het vliegend vloerkleed Kamerbreed nog altijd op weg naar Wamp, samen met koning Tor en koningin Madelein. Ook Nifterik van Spa, een dienaar van Zwankezwaan, de koning van Wamp, reist met hen mee. Tor vertelt over Golf van Nar, het zwaard van Schoppen de kobold.

Deel 42: Wenzela de ijsheksHet zwaard Golf is ontilbaar en zit vast in een stalen blok dat bezit is van koning Zwankezwaan. Volgens een profetie zal er eens een held komen met ‘blauwe blik’ die het zwaard loskrijgt en waar de punt van het zwaard heen wijst, daar moet men heen gaan. Om bij het waterslot van de koning te komen moet het kleed door de damp van Wamp vliegen, een verraderlijke mist waarin men niets ziet of voelt. Op het moment dat de Hamelaars door de damp vliegen spreekt Wenzela de ijsheks een wisselspreuk uit. Hierdoor wisselt Bertram van plaats met Ludmilla van de Eiken, de heks die door Wenzela verandert is in Clovis van Wamp.

Deel 42: Wenzela de ijsheksDe echte Clovis zit gevangen zit in haar ijspaleis. Op het vloerkleed doet Ludmilla zich voor als Clovis en beweert dat Bertram net als Barend terug is in Hamelen. Er kan iedere dag één persoon worden teruggeblazen maar Wenzela weet een snellere manier en daarom moet het vloerkleed koers zetten naar het ijspaleis. Iedereen wordt vrolijk bij het horen van dit nieuws, alleen Lidwientje vertrouwt het niet want waarom hebben ze in de mist Bertram niet horen fluiten? Intussen houdt Wenzela Bertram gevangen in haar ijspaleis, in afwachting van de andere Hamelaars.

Deel 42: Wenzela de ijsheksIn Hamelen hebben burgemeester Walg, meester Spicht en Simon Bierenbroodspot intussen spoedoverleg in de burgemeesterswoning. Ze proberen erachter te komen waar Barend naar toe kan zijn gegaan. Brechtje heeft het juist geraden, hij is terug gegaan naar de plek waar hij ooit uit Hamelen verdween, de berg Kei. In de stenen wand is echter nergens een opening te vinden. Een vreemde, in het groen geklede figuur spreekt Barend aan en stelt zich voor als Goudriaan van Wamp. Barend beseft niet dat hij de rattenvanger is, dezelfde persoon die hem en de andere Hamelaars jaren geleden heeft weggeblazen.

Op het vloerkleed probeert Aernout Lidwientje op te vrolijken met een tekening die hij van Bertram heeft gemaakt. De lucht betrekt en wordt donker, het rijk van Wenzela is bereikt.
 
 


Publicatiedatum: 26 april 2013
Laatste aanvulling: 20 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail