BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 43: Het IJspaleis

Deel 43: Het ijspaleisHet vloerkleed is op weg naar het ijspaleis van Wenzela, dat ergens in de lucht boven Wamp zweeft. Lidwientje vertrouwt de bedoelingen van Clovis niet. Hij zegt niet veel en is vol lof over zijn nieuwe moeder Wenzela. Zij zal binnenkort gaan trouwen met zijn vader, koning Zwankezwaan. Ook Nifterik van Spa, die Clovis van kinds af aan kent, vindt dat hij zich vreemd gedraagt. Aernout denkt terug aan zijn onbeantwoorde liefde voor Jul. Hij heeft de splinters van het hart dat hij uit een eikenboom in het bos van Laar heeft gehakt als souvenir meegenomen. 

Deel 43: Het ijspaleisNu ze terug gaan naar Hamelen wil hij aan Clovis vragen of hij de splinters samen met een gedicht aan Jul wil geven. Clovis verstijft bij het zien van de stukjes eikenhout en smeekt om de splinters niet te verbranden. Lidwientje heeft al snel door dat hij Clovis niet is maar Ludmilla van de Eiken in vermomming. De heks bekent en zegt dat ze in opdracht van Wenzela handelt. Plots is het vloerkleed omgeven door onzichtbare heksen. Ludmilla roept naar hen om haar te redden en springt er af. Lidwientje denkt dat Bertram bij Wenzela is en besluit om toch naar het ijspaleis te gaan.

Deel 43: Het ijspaleisNifterik wil niet mee en verdwijnt na het opzeggen van een vers in het niets. Bertram is inderdaad de gevangene van Wenzela. Ze wil schaak met hem spelen, alleen is hij geen tegenstander maar een schaakstuk. In Hamelen ontdekt Barend dat Goudriaan van Wamp de rattenvanger is. Hij heeft geen fluit meer en kan niet terug door de berg. De burgemeester en Simon Bierenbroodspot vinden het tweetal bij de Kei en brengen hen terug naar de burgemeesterswoning. Goudriaan is doodsbang voor Brechtje, hij denkt dat zij Wenzela is. Tegelijkertijd zijn de Hamelaars samen met het koningspaar in het ijspaleis aangekomen.

Deel 43: Het ijspaleisHildebrandt ziet Wenzela aan voor Brechtje. Hij lijkt ongevoelig voor haar schaakspel en loopt zo naar haar toe. Hierdoor denken de anderen dat het schaakbord ongevaarlijk maar worden willoos zodra ze erop stappen, alleen Wenzela kan hen laten bewegen. Aernout heeft de verdwijnhoed van koning Pipijn opgezet en kan zo ongemerkt door het ijspaleis lopen. Al snel vindt hij Clovis en Bertram en bevrijdt hen uit hun kooien van ijs. Hij vertelt hoe Ludmilla werd ontmaskerd door de magische splinters van de hekseneik. Bertram besluit om de stukjes hout te verbranden en al snel begint het ijspaleis te smelten.

De toverkracht van Wenzela lijkt niet meer te werken en iedereen weet te ontvluchten, een radeloze Wenzela achterlatend. Bertram en Clovis nemen zelfs de fluiten mee maar Lidwientje verliest de tekening van Bertram. Vanaf het vloerkleed zien ze hoe het ijspaleis in een nevel oplost.

 
 


Publicatiedatum: 29 april 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail