BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 45: Het zwaard van Golf

Deel 45: Het zwaard van GolfHamelen lijkt verder weg dan ooit nu de Hamelaars opgesloten zitten in de gevangenis van het waterslot van Wamp, samen met koning Tor en koningin Madelein, ambtenaar Ogterop Deux en Nifterik van Spa. Aernout heeft een tekening gemaakt van Wenzela in de hoop dat met een restje poeder van Poo van het portret van Bertram haar gedrag beïnvloed kan worden. Het heeft echter weinig zin zo lang koning Zwankezwaan van de liefdesdrank drinkt die Hoornik hem geeft in opdracht van Wenzela. Aernout besluit een nieuwe tekening te maken, ditmaal van Hoornik.

Deel 45: Het zwaard van GolfDe gelijkenis is treffend en Hildebrandt wrijft het magische poeder over het papier. Simon Bierenbroodspot begint steeds meer in het verhaal van Goudriaan te geloven maar heeft in de berg Kei nergens een opening gevonden. De verwarring wordt groter als Goudriaan zegt dat de doorgang de poort van Cleef heet, wat ook de naam van een herberg in Hamelen is. Barend en Goudriaan rennen terug naar de berg, achterna gezeten door de burgers van Hamelen. Hoornik heeft intussen prinses Gale op haar kamer opgesloten maar dankzij Hilletje wordt ze weer bevrijd.

Deel 45: Het zwaard van GolfWenzela gebiedt Hoornik meer wijn te halen om Zwankezwaan in haar macht te houden. Als hij langs de cel komt met de gevangenen begint het poeder te werken. Hoornik begint wartaal uit te slaan en aangemoedigd door de Hamelaars drinkt hij de wijn zelf op waardoor hij verliefd wordt op Lidwientje. Al snel worden zijn sleutels afgepakt en weet iedereen uit de kerker te ontkomen. Omdat hij alles doet wat Lidwientje zegt laat Hoornik zich makkelijk opsluiten maar Saartje heeft een beter idee. Koning Zwankezwaan bevindt zich inmiddels in de zaal met het zwaard van Golf.

Deel 45: Het zwaard van GolfHier staat ook zijn droomorgel waarmee alle dromen ter wereld beheerst kunnen worden. De Hamelaars kunnen de koning niet bereiken omdat er overal wachters staan. De enige die wordt doorgelaten is Hoornik met de wijn, met een opdracht van Lidwientje. Het dienblad waar de wijn op staat is een spiegel en als Hoornik Wenzela er in laat kijken is ze verdwenen, heksen worden door hun spiegelbeeld opgezogen. Bertram en Tor stormen naar binnen om de wachters te overmeesteren. In de paniek die ontstaat grijpt Aernout het zwaard van Golf en trekt het uit het aambeeld. Een fel licht en rookwolken zijn het gevolg.

Deel 45: Het zwaard van GolfAls iedereen van de schrik bekomen is blijkt dat op de plek van het zwaard nu een ingang is naar wat op het eerste gezicht een grot lijkt. Ambtenaar Ogterop zegt dat het om één van de drie poorten van Cleef moet gaan. Lidwientje herinnert zich dat er drie deuren in de berg waren toen de rattenvanger hen meelokte. De liefdesdrank is uitgewerkt en koning Zwankezwaan geeft een afscheidmaal voor alle gasten. Bij de Kei aangekomen ziet Goudriaan dat de poort weer open is en gaat er door heen, gevolgd door Barend. Goudriaan is weer met zijn familie herenigd en Barend met de Hamelaars.

Nifterik wijst erop dat er afscheid genomen moet worden voordat de poort zich weer sluit. Na een emotioneel vaarwel komen de Hamelaars terug in hun stadje waar een groot feest plaatsvindt ter ere van het huwelijk van Bertram en Lidwientje met Aernout als ceremoniemeester. Hildebrandt heeft het laatste woord, als Brechtje aan hem vraagt waar hij aan denkt: ‘aan mijn hoed’.

 
 


Publicatiedatum: 4 mei 2013
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail