BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 7: De Rauwe Raaier

Deel 7: De rauwe raaierDe prinsentoto om de hand van prinses Madelein gaat verder. Steeds meer prinsen geven op, alleen prins Koen en prins Roelof zijn over, samen met Bertram die zich voordoet als prins. Een nieuwe opdracht wordt iedere dag op het middaguur door een witte raaf gebracht, maar dit keer is het een zwarte kraai die ’s ochtends het volgende onderdeel aankondigt. Alle prinsen moeten naar het Raadselravijn van Akel afreizen. Daar woont de Rauwe Raaier die hen raadsels zal opgeven. Ambtenaar Ogterop heeft zijn bedenkingen, want niemand is ooit teruggekeerd van de Rauwe Raaier.

Deel 7: De rauwe raaierDe prinsen nemen de uitdaging aan en gaan op zoek naar het Raadselravijn. Op aandringen van Lidwientje en Hilletje gaan Aernout en Hildebrandt mee als schildknapen, al is het niet van harte. Bertram is aanvankelijk niet mee gegaan omdat hij de situatie niet vertrouwt maar vertrekt tenslotte ook, samen met Hector. Zij zijn nog maar net weg of Gruizel Gruis meldt zich aan de kasteeldeur, met een cadeau voor de koningin. Het is een kijkdoos waarin een kaal en dor landschap te zien is. Lidwientje en ambtenaar Ogterop vertrouwen de dwerg niet maar omdat de koningin en prinses Madelein op reis zijn moeten ze hem onderdak bieden in het kasteel.

Deel 7: De rauwe raaierDe kijkdoos wordt zo lang op de kamer van de koningin gezet. Ambtenaar Ogterop wil de inhoud inspecteren maar krijgt het doosje niet open en verstopt zich als Gruizel de kamer binnenkomt. Lidwientje is op hetzelfde idee gekomen maar net als zij de kamer binnenwandelt doet Gruizel de kijkdoos open om voor de ogen van Ogterop en Lidwientje te verdwijnen. In werkelijkheid heeft hij het kale landschap verwisseld voor het kasteel van Bambergen, dat nu in de doos zit. De bewoners van het kasteel komen daar snel achter als alle ramen en deuren gebarricadeerd lijken te zijn: de houten binnenkant van de kijkdoos.

Deel 7: De rauwe raaierIntussen vinden Bertram en Hector de twee prinsen in het ravijn maar komen gevangen te zitten als een deel van de rotsen instort.Dan horen ze de stem van de Rauwe Raaier die het eerste raadsel opgeeft, een rekensom. Hector geeft het juiste antwoord en Bertram weet het tweede raadsel op te lossen. Met de verdwijnhoed van koning Pipijn gaat Hector op zoek en is net op tijd om het derde raadsel, wie is de Rauwe Raaier, op te lossen. Het blijkt prins Guurt van Grasp te zijn die na zijn ontmaskering door de anderen gevangen wordt genomen. Intussen hebben Aernout en Hildebrandt Gruizel Gruis te pakken.

Als duidelijk wordt wat hij in opdracht van prins Guurt heeft gedaan, maken zij het kistje open waardoor het kale landschap weer in de kijkdoos belandt, samen met Guurt en Gruizel. 

 
 


Publicatiedatum: 21 oktober 2012
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail