BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 8: Kerfstok, de Fee

Deel 8: Kerfstok de feeAan de vooravond van het feest van Hollebollegijs lijkt iedereen op het kasteel prins Tor te zijn vergeten. Letterlijk, want als Bertram prinses Madelein naar hem vraagt heeft ze geen idee over wie hij het heeft. Ook prins Roelof kent hem niet, maar wel zijn vader koning Sneu. Het wordt nog vreemder als ambtenaar Ogterop Deux niet meer weet dat hij een broer heeft, ambtenaar Ogterop Eén. Niemand in het kasteel lijkt ooit gehoord te hebben van de prins of de ambtenaar, alleen de Hamelaars weten nog wie zij zijn. Als Bertram aan Ogterop Deux vraagt of er zoiets als een vergeetziekte bestaat, vertelt de ambtenaar over het Vergeetboek.

Deel 8: Kerfstok de feeHierin staan personen en gebeurtenissen die maar beter vergeten kunnen worden. De fee Kerfstok heeft een Vergeetboek in bezit. De Hamelaars besluiten haar op te zoeken. Zij woont in het kasteel van Siz de sneeuwgeest. Om klokslag 12 uur viert zij haar verjaardag en dan krijgt ze zoals ieder jaar bezoek van een groep spoken. De eenzame fee is blij met hun komst want alle feeën zijn op dezelfde dag jarig. De Hamelaars horen in een nabijgelegen herberg van een dorpeling over spoken die op Hollebollegijs tevoorschijn komen. De Hamelaars besluiten verkleed als spook, om niet op te vallen, naar het kasteel te gaan.

Deel 8: Kerfstok de feeDe kinderen blijven overnachten in de herberg. Bij de voordeur van het kasteel treffen Bertram, Lidwientje, Aernout en Hildebrandt spook Olof, die zijn hoofd onder zijn arm draagt. Omdat zij nog "warm" zijn denkt Olof dat ze nog maar pas dood zijn en nodigt de nieuwelingen uit op de verjaardag van fee Kerfstok, al gaat het door muren lopen hen nog niet goed af. Op het feestje worden zij welkom geheten en speelt de fee op haar orgel. Bertram ziet het Vergeetboek en brengt een lied ten gehore zodat Aernout en Hildebrandt ongemerkt het boek kunnen meenemen.

Deel 8: Kerfstok de feeNog voor dat zij de deur uit zijn worden ze ontmaskerd door fee Kerfstok en in één beweging opgesloten in haar kerker terwijl de spoken wegvluchten. De kinderen blijken ondertussen stiekem naar het kasteel te zijn gegaan en komen daar spook Olof tegen. Als Hector het bewijs levert dat het hoofd dat hij draagt inderdaad van hemzelf is, bevrijdt hij als tegenprestatie de anderen uit de kerker. Bertram besluit om toch nog eens met de fee te praten die erg teleurgesteld is, ‘dacht dat ik een geestige verjaardag zou hebben’. In haar Vergeetboek blijken inderdaad de namen van prins Tor en ambtenaar Ogterop Eén te staan.

Als de fee ziet dat iemand anders hun namen in het Vergeetboek heeft geschreven - wie wordt niet duidelijk, wellicht prins Guurt - zorgt ze er net op tijd voor dat deze weer gewist worden. In de herberg viert de fee alsnog haar verjaardag in gezelschap van alle Hamelaars.
 
 


Publicatiedatum: 21 oktober 2012
Laatste aanvulling: 14 mei 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail