BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Deel 9: De Kuddegeest

Deel 9: De kuddegeestNadat Hilletje een kleed heeft uitgeklopt komt een vreemde figuur het kasteel binnengeslopen. Niemand merkt zijn aanwezigheid op omdat zowel Hildebrandt als ambtenaar Ogterop overwerkt dreigen te raken en Lidwientje met hooikoorts ziek in bed ligt. De aanwezige prinsen zijn veeleisend, maken ruzie en er is te weinig personeel om iedereen tevreden te stellen. Prinses Madelein is zeer bedroefd, het is de laatste dag waarop prinsen zich kunnen inschrijven voor de prinsentoto en haar geliefde prins Tor heeft zich nog altijd niet gemeld.

Deel 9: De kuddegeestZe wil geen hoofdprijs meer zijn maar haar moeder, koningin Madelein, is onverbiddelijk. Als Tilanus van Gulik, zoals de schaapachtige vreemdeling blijkt te heten, aanbiedt om de hofhouding te ondersteunen wordt hij direct door Ogterop aangenomen. Bertram heeft zijn bedenkingen, want hoe wist Tilanus dat er een personeelstekort was? Ook de drie kleine gnomen die in zijn kielzog zijn meegekomen mogen blijven. ‘Het zijn wel halve krachten’, merkt Hildebrandt op. Niemand heeft door dat Tilanus de inhoud van een flesje dat hij om zijn nek draagt door het eten roert.

Deel 9: De kuddegeest Het effect wordt al snel zichtbaar: iedereen gedraagt zich gedwee en volgzaam. De prinsen willen niet meer duelleren en helpen Hildebrandt met de afwas. Zelfs de koningin en prinses Madelein doen huishoudelijk werk en tot zijn verbazing treft Bertram hen op de knieën aan terwijl ze de vloer schoonmaken. Het blijkt dat iedereen doet wat Tilanus wil, alleen Bertram en Barend, die in slaap was gevallen, hebben niets gegeten en zijn nog niet in de ban van de vreemdeling. Wanneer prins Tor en ambtenaar Ogterop Eén arriveren op het kasteel worden ze net zo snel weer buiten gezet.

Deel 9: De kuddegeestOgterop Eén weet wie Tilanus is: een kuddegeest, die iedereen mak als een schaap maakt. De ambtenaar weet ook een tegengif, een bittere pil uit de rode-kruis-ridder, ‘want bitter in de mond maakt het hart gezond’. Intussen laat Tilanus zijn gnomen spelden dopen in zijn tovermiddel. Prins Tor, Bertram en Barend weten de gnomen te vangen maar kunnen niet verhinderen dat Ogterop Eén geprikt wordt en al net zo gedwee wordt als zijn broer. Hij laat Bertram nog wel zien waar de bittere pillen in het kasteel verborgen liggen. Prins Tor daagt Tilanus uit voor een duel, dat via de troonzaal in de tuin wordt uitgevochten.

Barend laat de kuddegeest struikelen die op de gnomen valt. De prikken van hun spelden doen hem veranderen in een schaap. Binnen krijgt iedereen een bittere pil en is snel weer de oude en ook Lidwientje, die niets van de kuddegeest heeft gemerkt, voelt zich beter. 

 
 


Publicatiedatum: 21 oktober 2012
Laatste aanvulling: 30 januari 2016

© KRO

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail