BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Meest gestelde vragen

Onderstaand de antwoorden op de meest gestelde vragen over zowel de serie, de dvd als deze website. 

WKJVN FAQ

 

Serie

Waarom werden de eerste 39 afleveringen gewist?

Begin jaren ’70 maakten alle omroepen gebruik van ampexbanden voor opnamen in de studio. De naam is afkomstig van Ampex, een Amerikaanse bedrijf dat als eerste videorecorders op de markt bracht. Iedere omroep had de beschikking over een aantal ampexbanden die erg duur waren. Als alle banden gebruikt waren moest een keuze gemaakt worden om een band over te spoelen.
Waarom voor Hamelen werd gekozen is niet bekend, wellicht omdat het “maar” een kinderprogramma was. Het eerste seizoen werd al gewist toen het tweede seizoen werd opgenomen. Omdat daarmee het begin van de reeks ontbrak en een incomplete serie niet interessant was voor herhaling werden daarom alle afleveringen na uitzending gewist. Pas bij aanvang van het vijfde seizoen realiseerde men zich de bijzondere waarde van de serie en zijn de laatste zes afleveringen bewaard gebleven.
Na 1980 zijn er door de omroepen geen programma’s meer opgenomen met ampexbanden.
 
 
Waarom werd de rol van Lidwientje Walg in het eerste seizoen door Ida Bons gespeeld en daarna door Loeki Knol?

Ida Bons was destijds de partner van regisseur Nico Hiltrop. Omdat hij na het eerste seizoen de regie overdroeg aan Tineke Roeffen besloot ook zij de serie te verlaten.
 
  
Waarom is alleen het eerste deel van de boekenreeks uitgebracht?
 
Nadat de serie was afgelopen begon Harrie Geelen met het bewerken van de draaiboeken tot een serie romans. Het eerste deel, De Kei, verscheen in 1977 en hierin worden deel 2 “De prinsentoto” en deel 3 “Het Land van Links” al aangekondigd maar deze boeken zijn nooit uitgebracht.
Harrie Geelen heeft deel 2 wel voltooid maar is er zelf niet tevreden over. Moest hij voor de serie rekening houden met budget en faciliteiten, in de roman kan hij zijn fantasie de vrije loop laten gaan en daardoor “woekerde het verhaal alle kanten op”, zo liet hij in 2013 weten. Het project ligt daardoor al een tijd stil maar zijn echtgenote Imme Dros spoort hem al een tijd aan om het weer op te pakken en schrijver Rudy Kousbroek heeft zelfs gesuggereerd om de scripts met enige toevoegingen uit te geven.
Update februari 2014: Harrie heeft de draad weer opgepakt en is opnieuw begonnen aan de Hamelen-romans. Wanneer het eerste deel uit zou moeten komen kan hij nog niet zeggen.
Update februari 2017: Harrie heeft het complete verhaal voltooid en naar de uitgever gestuurd. Een datum van verschijnen is nog niet bekend, wellicht najaar 2017.
Update maart 2018: Het eerste deel van de trilogie, "De weg naar Voorgoed", is op 11 februari 2018 gepresenteerd. Meer informatie op Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Boek I: De weg naar Voorgoed.
 
 
Er zijn ook audio-opnamen bewaard zijn gebleven, waar zijn deze te krijgen?

De vader van Onno Kramer nam toen hij kind was afleveringen van Hamelen op cassettebandjes op om in de auto te luisteren. Onno Kramer heeft deze bandjes met veel knip- en plakwerk en hulp van experts zelf gedigitaliseerd. Uiteindelijk bleek het om maar liefst 27 delen te gaan:

11 Het reuzeravijn
12 Weerwolf Wonderwijn’s wedkamp
14 De bruiden van Dril
18 De poppen van Sijs
19 Gejaagd door de wind
20 Het theehuis van Geerte
21 De liefde van Lier
22 Een toeziend oog
23 Zout op een fee
25 De grot van Ardubal
26 Het teken van Niff
27 De plomp van Tromp
28 De Poedelpoel
29 Het heen en het weer
30 Joringel van Jor
32 De krimpspreuk van Lorre Lei
33 Jut en Jul
34 Een luchtkasteel
35 De kouwe kermis
36 Het hoofd van Jut
37 De gaten van War
40 De zoon van Zwankezwaan
41 De gast van Wamp
42 Wenzela de ijsheks
43 Het IJspaleis
44 Poeder van Poo
45 Het zwaard van Golf

Extra bijzonder zijn deel 18 (waar alleen een fragment in een compilatie-aflevering van bewaard was) en deel 30 en deel 36 (waar geen bewegende beelden van bewaard zijn gebleven).
Onno wil de bestanden graag delen, stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de opnamen worden verstuurd via WeTransfer.

 
 

DVD

Waar is de dvd/cd-box te koop?

Er is een klein aantal winkels waar de dvd/cd-box te koop is, waaronder MediaMarkt. Vrijwel alle webwinkels bieden de box aan, waaronder bol.com. Hier kunnen kopers tevens een recensie achter laten.
De Hamelen-box en andere uitgaven kunnen niet via deze website besteld worden.


Waarom is als beeldformaat voor 4:3 in een kader van 16:9 gekozen?

Het grootste deel van het materiaal van de Hamelen-box bestaat uit 4:3 materiaal. Dat materiaal kan op twee manieren op dvd gezet worden:
A  4:3 met een toegevoegd signaal dat er voor moet zorgen dat de dvd in 4:3 verhouding weergegeven wordt.
B  4:3 in een 16:9 kader, met zwarte balken aan weerszijden van het beeld.
Optie A werd vooral in de begintijd van de dvd na de overgang op 16:9 materiaal vaak gebruikt. Nadeel is dat niet elke televisie het toegevoegde signaal goed interpreteert waardoor op breedbeeldtelevisies het beeld vaak uitgerekt weergegeven wordt.
Bij optie B wordt op een breedbeeldtelevisie het programma per definitie goed weergegeven. Op een televisie met het formaat 4:3 wordt het beeld echter 'klein' weergegeven.
Beide opties hebben voor- en nadelen. Doordat de breedbeeldtelevisie ondertussen in de grote meerderheid van de huiskamers is doorgedrongen (de 4:3 televisie wordt al 10 jaar niet meer verkocht) is het de laatste jaren gebruikelijk om voor optie B te kiezen, met als consequentie dat een kleine minderheid het programma niet in optimale weergave kan bekijken.


Wordt met de dvd ook de cd-box opnieuw uitgebracht?

In 2004 heeft Universal een 4 cd-box uitgebracht met 100 liedjes. Van deze uitgave zijn destijds iets meer dan 500 exemplaren verkocht, te weinig naar het oordeel van de platenmaatschappij waardoor de verkoop werd stopgezet. De kans is klein dat de cd-box opnieuw zal worden uitgebracht. Wie een account heeft bij bol.com kan op de pagina van de cd-box aangeven op de hoogte gehouden te worden als iemand de cd-box tweedehands aanbiedt.
Update maart 2018: dankzij een crowdfunding is er genoeg geld opgehaald voor een nieuwe 6 cd-box. Lees meer op Hamelen compleet op cd? Het gaat gebeuren...


Waarom worden er twee versies van de Hamelen-box uitgebracht?

Op verzoek van de detailhandel is er naast de Ultieme Verzamelbox (6 dvd’s + 1 cd + 1 boekje, adviesprijs € 39,99) ook een standaardversie uitgebracht met alleen de afleveringen van de serie, inclusief de twee compilaties (4 dvd’s, adviesprijs € 16,99) voor wie een kleinere beurs heeft of alleen in de serie geïnteresseerd is. De standaardversie is op 22 augustus verschenen en was tot december 2013 bij Blokker en de webshop van De Telegraaf te koop, daarna ook via bol.com.


Waarom is bij de dvd/cd-box voor een verpakking gekozen waarbij de schijfjes over elkaar liggen?

De schijfjes liggen dakpansgewijs per drietal over elkaar en de cd zit in een envelopje. Het vergt enige behendigheid om de dvd’s uit de houders te halen en weer terug te plaatsen. Voor deze opzet is gekozen zodat de box door de brievenbus past, voor andere type verpakkingen zouden de verzendkosten veel hoger uitvallen.


Waarom staan van de zwart/wit afleveringen alleen liedjes als bonus op de dvd/cd-box?

De zwart/wit afleveringen zijn niet allemaal compleet en de kwaliteit is helaas matig tot zeer slecht, sommige stukken zijn nauwelijks te volgen waardoor deze beelden alleen voor een kleine groep liefhebbers interessant zijn. De opnamen zijn gemaakt met een AKAI VT-100, een draagbaar systeem waarbij het televisiebeeld gefilmd werd omdat televisietoestellen destijds nog geen aansluiting hadden voor een videorecorder. Bij het omzetten naar VHS begin jaren ’90 haperde de AKAI af en toe. Voor de dvd/cd-box waren de originele banden helaas niet meer beschikbaar, daarom is gekozen voor een selectie liedjes die compleet zijn en de minste storingen bevatten. Van seizoen 2 is van iedere aflevering minimaal één fragment opgenomen.


Bij mij stopt aflevering 40 aan het einde opeens, hoe kan dat?

Er is helaas iets fout gegaan bij de transfer van deze aflevering waardoor het laatste gedeelte van het lied "Ik ben een heel klein beetje moe" met de aftiteling ontbreekt. Deze fout werd pas opgemerkt toen de dvd/cd-box al geperst was. Het ontbrekende fragment kan bekeken worden op YouTube.


Waarom is de titel op de verpakking niet Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? zoals aan het begin van de serie te zien is?

In de compilatie van het eerste seizoen is te zien dat de oorspronkelijke titel Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? is. Vanaf het tweede seizoen heeft grafisch ontwerper Jos van Grieken de woorden ‘me’ en ‘meneer’ gewijzigd in ‘mij’ en ‘mijnheer’, het is niet bekend waarom. Op verzoek van Harrie Geelen is voor de dvd-uitgave de originele titel gebruikt.

Titelkaart - seizoen1 Titelkaart seizoen 2 en 3 Titelkaart seizoen 4 Ttitelkaart seizoen 5
  Seizoen 1   Seizoen 2 en 3   Seizoen 4   Seizoen 5Website

Waarom staan niet alle draaiboeken op de site?

Het verzamelen van (kopieën van) alle draaiboeken is een tijdrovende bezigheid. De originele scripts, waarvan het merendeel aanwezig is in het archief van de KRO dat beheerd wordt door het Katholiek Documentatie Centrum in Nijmegen, zijn gestencilde vellen op gekleurd papier (onder meer groen en roze) die groter zijn dan het standaard A4-formaat. Dit maakt de draaiboeken, vaak ook geniet, lastig te kopiëren of te scannen.
De Stichting Hamelen 97 heeft destijds van 13 afleveringen de scripts overgetypt, deze staan inmiddels allemaal op deze site als pdf. Het einddoel is om alle draaiboeken online te zetten zodat het hele verhaal kan worden teruggelezen.
Onderstaand een overzicht van de titels waarvan het draaiboek als pdf beschikbaar is, de ontbrekende delen bevinden zich helaas niet in het archief van de KRO; klik op de titel om het bestand te openen.

Deel 1  De Berg
Deel 2  Het Land Snak
Deel 3  Het Telraam van Truuk
Deel 4  De Prinsentoto
Deel 5  Minister Modderijn
Deel 6  Van de Prins geen Kwaad
Deel 7  De Rauwe Raaier
Deel 8  Kerfstok, de Fee
Deel 9  De Kuddegeest
Deel 10  Het Hol van de Leeuw
Deel 11  Het Reuzeravijn
Deel 12  Weerwolf Wonderwijn's Wedkamp
Deel 13  Het Gestolen Land
Deel 14  De Bruiden van Dril
Deel 15  De Lelijke Slaapster
Deel 16  Het Waternix Schandaal
Deel 17  Looie Det van Kalkedot
Deel 18  De Poppen van Sijs
Deel 19  Gejaagd door de Wind
Deel 20  Het Theehuis van Geerte
Deel 21  De Liefde van Lier
Deel 22  Een Toeziend Oog...
Deel 23  Zout op een Fee
Deel 24  Het Feest in het Moeras
Deel 26  Het Teken van Niff 
Deel 27  De Plomp van Tromp
Deel 30  Joringel van Jor
Deel 31  Een Vreemde Vogel
Deel 32  De Krimpspreuk van Lorre Lei 
Deel 34  Een Luchtkasteel
Deel 35  De Kouwe Kermis
Deel 36  Het Hoofd van Jut 
Deel 38  Onder één Hoedje
Deel 39  De Steen der Dommen
Deel 43  Het IJspaleis
Deel 44  Poeder van Poo
Deel 45  Het Zwaard van Golf
Compilatie seizoen 2
Compilatie seizoen 3

 
 
Mag ik afbeeldingen en teksten van Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen gebruiken voor mijn eigen website, publicatie, etc.?

Hoewel de screenshots en foto's op deze website in de meeste gevallen door Waar Keek Jij Vroeger Naar zelf gemaakt zijn, ligt het auteursrecht van de serie bij de makers en de KRO, en zal hier om toestemming gevraagd moeten worden.

Creative Commons Licentie

Op alle teksten die op Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen staan, met uitzondering van de songteksten en de citaten, is de Creative Commons licentie van toepassing zoals deze hierboven is afgebeeld: teksten mogen worden overgenomen, mits duidelijk vermeld wordt dat deze afkomstig zijn van Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen, niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, niet worden gewijzigd en alleen worden overgenomen als deze worden gepresenteerd met een identieke licentie. Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen stelt het op prijs wanneer teksten worden overgenomen volgens de Creative Commons licentie, dit wordt gemeld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor het gebruik van de teksten van Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen voor commerciële doeleinden kan eveneens contact worden opgenomen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten voor het gebruik van teksten van Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen bedragen € 0,15 per woord.
 
 
Uitleg iconen

BY  

Naamsvermelding: De gebruiker dient bij het werk de door de maker of de licentiegever aangegeven naam te vermelden (maar niet zodanig dat de indruk gewekt wordt dat zij daarmee instemmen met uw werk of uw gebruik van het werk).

NC  

Niet-commercieel: De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken.

ND  

Geen afgeleide werken: De gebruiker mag het werk niet bewerken.

   

 

Heeft Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen invloed op herhalingen ?

Waar Keek Jij Vroeger Naar| Hamelen is geen televisiestation en heeft geen invloed op herhalingen van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? door de KRO of door de digitale kanalen. Verzoeken voor herhalingen kunnen aan de KRO of aan een van de digitale kanalen gericht worden.
 
 
Is Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen een bedrijf?

Waar Keek Jij Vroeger Naar| Hamelen is een themasite van Waar Keek Jij Vroeger Naar en geen bedrijf maar een uit de hand gelopen hobby. Het doel is de herinnering die velen is bijgebleven aan Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? te laten herbeleven op deze website.

 
Wat gebeurt er met mijn gegevens die ik op Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen heb ingevuld?

KinderTV | Hamelen respecteert de privacy van bezoekers. Alle gegevens die een bezoeker als reactie op onze content invult zijn voor eigen risico, Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen kan daar niet aansprakelijk voor worden gesteld.

 
Waarom ontvang ik geen e-mail van Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen?

Het is mogelijk dat een e-mail van Waar Keek Jij Vroeger Naar | Hamelen niet ontvangen wordt, dit komt waarschijnlijk doordat spamfilters de e-mails van Waar Keek Jij Vroeger Naar tegenhouden. Controleer het eigen spamfilter op instellingen zodat de e-mail wel binnenkomt in het juiste postvak van het e-mailprogramma.


Publicatiedatum: 24 november 2014
Laatste aanvulling: 4 maart 2018

 

Contact

Via e-mail