BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten

 
Gerrit Komrij (1944-2012) stelde in 1979 voor het eerst 'De Nederlandse poëzie van de negentiende en twintigste eeuw in duizend en enige gedichten' samen, een bloemlezing die hij vooral op zijn persoonlijk voorkeur baseerde. Herziene edities verschenen in 1987, 1996 en voor het laatst in 2004.

Facebook

Ilja Leonard Pfeijffer stelde in 2016 zijn eigen, persoonlijke bloemlezing samen van gedichten uit de twintigste en de eenentwintigste eeuw, waarin ook aandacht voor liedteksten.
Op Facebook had hij in 2014 al zijn waardering uitgesproken voor Harrie Geelen als dichter wat heeft geresulteerd in maar liefst negen liedteksten uit Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? die in de bundel zijn opgenomen: Gejaagd door de wind, De meneer van het hooggerechtshof, Er is een lied dat komt en dat gaat, Ik ben een heel klein beetje moe, Ik gaf mijn lief klein Madelein, Liefje liefje lach, Ach ach rattenvanger, Ik heb geen harp en Regen regen regen.

Harrie Geelen werd op 17 november 2016 kort geïnterviewd in het Radio 1 Journaal naar aanleiding van deze bloemlezing. De uitzending kan worden teruggeluisterd op NPO Gemist 17-11-2016 07:00-08:00 uur, het item begint bij 52 minuten met een fragment van Gejaagd door de wind.

Arno Kuipers, collectiespecialist van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vertelt op de website van de Koninklijke Bibliotheek hoe de bloemlezing van Ilja Leonard Pfeijffer tot stand is gekomen, helaas wordt de motivatie om negen teksten van Harrie Geelen op te nemen niet genoemd.
 

De Nederlandse poezie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten

Uitgever: Prometheus
Samenstelling: Ilja Leonard Pfeijffer
Datum: 17 november 2016 
ISBN:  978-90-446-3197-5
   
  Inhoud
  In deze nieuwe bloemlezing staan ze allemaal naast elkaar: de debutanten en de arrivés, de juffers en de brompotten, de fijnbesnaarden en de toverdokters: de grootste dichters van ons taalgebied, onder wie een hele nieuwe generatie dichters die nog nooit zo monumentaal werd ‘gebloemleesd’. Het boek biedt een nieuwe hoogst eigen en onnavolgbare selectie uit de Nederlandstalige poëzie van 1900 tot nu, met vele verrassingen en spannende ontdekkingen
 

 

 


© Prometheus
Met dank aan Lennart Benschop voor het attenderen op het radio-interview.

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail