BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1971 De Vrije Zeeuw - Van Oebele naar Hameln

Dinsdag 23 november 1971

Rattenvanger toegespitst op 7- tot 9-jarigen

De Vrije Zeeuw 23 november 1971De Rattenvanger van Hameln gaat model staan voor een nieuwe serie kinderprogramma’s die de KRO komend jaar uitzendt in de plaats van Oebele. Na jaren van grote populariteit is voor dit programma op 25 december vastgesteld. Dat zal overigens een ludiek afscheidsfeest worden, georiënteerd op een kermis.

Voor de Rattenvanger van Hameln zijn wederom Harrie Geelen voor de teksten en Joop Stokkermans voor de muziek aangetrokken. Nico Hiltrop neemt de regie op zich. Oebele werd geregisseerd door Bram van Erkel. Deze is echter geheel vrijgemaakt voor de produktie van “Citroentje”, opvolger van het Schaep met de vijf poten.
Geestelijk vader van de Rattenvanger (overigens nog maar een voorlopige werktitel) is Harrie Geelen zelf, die al jaren met het idee speelde.
De tv-bewerking begint waar de echte legende ophoudt. Wanneer de kinderen van het stadje Hameln meegelokt zijn door de rattenvanger verdwijnen zij door een spelonk in een grote berg. Harrie Geelen gaat nu in een serie uitzendingen uit de doeken doen langs welke dwaal- en omwegen de kinderen weer veilig thuis komen. Zij worden daarbij vergezeld door een aantal bezorgde grote mensen, die de kinderen op afstand gevolgd zijn en mee naar binnen geglipt in de berg.

Daar blijkt het overigens niet zo gruwelijk toe te gaan als de legende suggereert. Het is eerder een sprookjesachtige wereld. “Je kunt daarbij denken aan de wereld van de hobbits van Tolkien, maar ook bijvoorbeeld aan Alice in Wonderland. Elke uitzending heeft een eigen sfeer.”
Harrie Geelen (32) is, zoals hij zelf zegt, gewend in beelden te denken. Van zijn kant zijn dan ook voor de decorbouwers geen al te fantastische opdrachten te verwachten. Hij weet wat technisch uitvoerbaar is. Naast tekstschrijver is hij namelijk ook filmregisseur in vaste dienst bij de Toonderstudio’s waar hij reclamefilms maakt.
Hij is vader van drie kinderen, waarvan de oudste nu zeven jaar is. De nieuwe serie zal dan ook meer toegespitst zijn op de leeftijdsgroep 7- tot 9-jarigen, “zeg maar de laatste klassen van de lagere school”, dan op de 9- tot 11-jarigen. Oebele richtte zich vooral op de laatste groep. “Ik ben een beetje gezwicht voor de wensen van mijn zoon”, geeft Harrie Geelen dan ook ronduit toe. De eerste uitzending zal plaatsvinden op 22 januari.


© De Vrije Zeeuw

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail