BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1972 Leidse Courant - Kinderen uit Hamelen nog in leven

Donderdag 20 januari 1972

Nieuwe kinderserie KRO

Roelfien Sant

Leidse Courant 20 januari 1972De KRO begint zaterdagmiddag via Ned. 1 met een nieuwe kinderserie die de titel draagt 'Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen meneer?' De musical werd geschreven door Harrie Geelen en Joop Stokkermans zorgde voor de muziek en de liedjes. Het verhaal begint waar het sprookje 'De rattenvanger van Hamelen' ophoudt. De kinderen zitten opgesloten in en grot waar ze door de rattenvanger gevangen worden gehouden. Het verhaal speelt zich af omstreeks 1250.

In het Noordduitse stadje aan de Weser heerste een vreselijke rattenplaag. De burgers stelden alles in het werk om de dieren te verdrijven, maar tevergeefs. De ratten bleven waar ze zaten en dachten er niet aan het hazepad te kiezen. De radeloze burgemeester, die overigens niet al te gunstig bekend stond, loofde een hoge beloning uit voor degene die Hamelen van de plaag kon verlossen. Kort nadat de herauten de proclamatie net luide stem op het marktplein hadden voorgelezen, diende zich een vreemd uitgedost heerschap bij de burgervader aan. Hij had een wildgekleurd narrenpak aan en een fluit in zijn hand. 'Ik ben een rattenvanger' sprak hij, 'en ik zal er voor zorgen dat er morgen geen rat meer in de stad te bekennen is'.

Daarop stond hij op en liep fluitend de statige trap van het stadhuis af. De vreemdeling was nog niet beneden of uit alle hoeken en gaten kwamen de plaaggeesten te voorschijn. Ze renden als in een droom achter de lugubere snuiter aan. Hier houdt de officiële geschiedenis op. Het sprookje gaat echter verder. De mysterieuze muzikant lokte de ratten achter zich aan en liet de beesten in de Weser verdrinken. Het gerucht doet de ronde dat de rattenvanger hierbij over het water van de rivier liep. Het gevolg van dit sprookje zal een ieder wel bekend zijn. De burgemeester weigert de beloning te geven waarop de vreemde fluiter wraak neemt. Hij betovert met zijn muziek alle kinderen van de stad (103 meisjes en jongens) en laat ze in een berg verdwijnen. Nadien heeft niemand ooit meer wat van de kinderen gehoord. Tenminste volgens de gebroeders Grimm.

Harrie Geelen blijkt heel wat meer te weten van deze kidnapping in het groot. In zijn verhaal vertelt hij de belevenissen van de Hamelense jeugd nadat de spelonk zich sloot en de toegang voorgoed werd vergrendeld. Nico Hiltrop, hij werkt al 19 jaar voor de televisie maakte onder meer naam door zijn shows met Ria Valk, Anneke Grönloh, De baron van Münchhausen, Joop ter Heul en Zomerzotheid en het komende songfestival, had de regie van dit, wat hij noemt toneelstukje met zang en dans. Nico Hiltrop: 'We hebben voorlopig vijf afleveringen van 40 minuten gepland. Maar als het programma aanslaat maken we er nog een stuk of tien bij. Je kan met het gegeven van Harrie Geelen eindeloos veel programma's maken'.

Volgens insiders kan 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?' zowel met 'Ja zuster, nee zuster' als met 'Oebele' vergeleken worden. Het heeft de spelers en muziekschrijver van 'Oebele' overgenomen en de musical lijkt wat betreft de aanpak op 'Ja zuster, nee zuster'. In iedere aflevering speelt een bekende Nederlandse acteur of actrice een gastrol. Er wordt gewerkt met een vaste kern spelers die bestaat uit Ida Bons als Lidwientje Walg de dochter van de burgemeester, Rob de Nijs als Bertram Bierenbroodspot als de verloofde van Lidwientje, Ab Hofstee als Hildebrand Brom de klepper, Martin Brozius als Aernout Koffij de slungel, Paul Meyer als burgemeester Walg, Hans Pauwels als verteller en het Oebele koor van Henk van der Velde. Het stuk wordt gespeeld in kostuums uit de 17e eeuw, Rob de Nijs vertolkt de rol van een nogal domme jongen. Hij is de enige die niet werd betoverd door de muziek van de rattenvanger. Met watjes in zijn oren liep hij zomaar achter de kinderen aan. Hierdoor weet hij waar ze zich bevinden en wat er allemaal is gebeurd. *

De opzet van 'Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen' is ongeveer hetzelfde als die van Peyton Place, vertelt Nico Hiltrop. Je zou het een parodie kunnen noemen. We beginnen met een aantal flashbacks en aan het einde laten we door middel van korte stukjes film zien wat er zich de volgende keer zal afspelen. Het verschil is dat onze serie nimmer drie jaar zal duren en dat wij een kwaliteits product brengen. Dat kun je van het eeuwigdurende Amerikaanse familiedrama niet zeggen.

Nico glimlacht even en zegt dan: ' Je moet dat laatste maar niet zo nauw nemen. Als regisseur vind je je eigen produkties altijd beter dan die van je collega's. Peyton Place is een behoeftebevredigende serie als je op de kijkcijfers afgaat'. We komen terug op de kwaliteit van de Nederlandse kinderprogramma's. Nico Hiltrop: 'Er is voor mij geen noemenswaardig verschil tussen bijvoorbeeld de regie van het songfstival en Hamelen. Het is leuk om na alles wat ik in de loop der jaren voor de tv heb gedaan nu eens een kinderprogramma onder handen te hebben. Het is juist de afwisseling die mijn vak zo aantrekkelijk maakt. We werken er gewoon net zo hard aan als alle andere produkties. Stel je voor dat het niet zo was. Je werkt met spelers van naam die niet zomaar alles pikken wat je ze voorschotelt. Ze hebben stuk voor stuk een reputatie te verliezen.

In het tweede deel vervult Leen Jongewaard de gastrol. Hij is het gruizel-gruis mannetje. Een luguber kereltje vol kattekwaad, dat de kinderen erg behulpzaam is. 'Trouwens', zegt Nico Hiltrop, 'het is een fascinerend maar geen eng programma. Alle volwassenen, zelfs de rattenvanger, zijn lief voor de kinderen'. Regisseur Hiltrop wil de musical rechtstreeks gaan uitzenden. Volgens hem zorgt de spanning die er tijdens de opname is voor top-prestaties. Alleen bij de eerste aflevering is het niet gelukt omdat de studio wegens omstandigheden zaterdag bezet was.

We hebben door deze serie een bovenwereldlijke macht gekregen, zegt Nico. Wij kunnen de kinderen naar Hamelen laten terugkeren, al duurt het misschien nog wel 20 afleveringen. Dit konden de gebroeders Grimm zelfs niet.

* Niet Rob de Nijs maar Ab Hofstee als Hildebrandt Brom had watjes in zijn oren - red.


© Leidse Courant

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail