BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1974 Leidse Courant - Tweede elpee met liedjes uit KRO-kinderserie Hamelen

Zaterdag 16 maart 1974

Roelfien Sant

Leidse Courant 16 maart 1974Eigenlijk is er niets bijzonders aan de 19e aflevering van de populaire KRO-kinderserie "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer". Bertram (Rob de Nijs), Hildebrand (Ab Hofstee), Lidwientje (Loekie Knol), Aernout (Martin Brozius), Prins Tor (Will van Selst) en de kinderen beleven weer een spannend avontuur. Ze gaan terug naar het land van rechts om Guurt van Grasp te zoeken die door de spiegel is gestapt. Hij heeft prinses Madelein meegenomen, waardoor vooral Prins Tor erg verdrietig en ongerust is. Ze vinden de prinses met behulp van Assia (Andrea Domburg).

Een normale aflevering dus. Voor de kinderen erg spannend, voor de ouderen amusant. Maar er is een andere aanleiding om aandacht te besteden aan Hamelen. Gisteren, een dag voor de uitzending, kwam de tweede elpee met liedjes uit de serie uit. Er staat o.m. op: "De thee is heet en de taart staat klaar", "Ach ach rattevanger", "Weet u ook de weg naar Morpuys" en "Ik ben Gruis".
"Het kon bij de samenwerking van zoveel professionele krachten nauwelijks anders of er ontstond een veelheid aan materiaal dat er om schreeuwde op een elpee te worden uitgebracht om zo aan de vergetelheid en vergankelijkheid, iets waar alle tv-programma's mank aan gaan, te worden ontrukt", schrijft regisseuse Tineke Roeffen op de hoes. En verder: "De keuze van de nummers was niet gemakkelijk. Bijna al het beschikbare materiaal kwam voor de plaat in aanmerking. Maar laten we het erop houden dat dit de dertien beste liedjes zijn van het vorige seizoen".
Inderdaad, het is goed dat de prachtige liedjes, die Harrie Geelen en Joop Stokkermans voor de serie schreven, niet in een stoffig archief verdwijnen, maar dat ze door deze plaat bewaard zijn gebleven. Zelfs al weet je nauwelijks waar Hamelen over gaat, geniet je van de mooie liedjes.
Deze tweede Hamelen elpee is ook min of meer een bekroning van het werk van Harrie Geelen, Joop Stokkermans, Tineke Roeffen en produktieleider Rene Sleven, die toch maar een programma maken dat in september het derde seizoen ingaat en waar per aflevering zo'n 3,5 miljoen kinderen en volwassenen naar kijken en dat gemiddeld een waardering krijgt van 73 (de BB-quiz heeft een gemiddelde waardering van 79).

Gastrollen
Volgens Tineke Roeffen is de succesformule van de serie de fantastische samenwerking tussen de medewerkers. Hamelen is en serie waar door alle betrokkenen met zo'n genoegen en inzet aan gewerkt wordt, dat het wel een succes moest worden. Het plezier en het enthousiasme straalt er vanaf en natuurlijk gaat zoiets niet ongemerkt voorbij aan de kijker. Het is inderdaad opvallend dat gerenommeerde artiesten graag in Hamelen spelen. Wat dat betreft is er een duidelijke parallel tussen Hamelen en het bekende VARA-kinderprogramma "Ja zuster, nee zuster". Vrijwel iedere zichzelf respecterende acteur of actrice heeft wel een keer een gastrol in Hamelen vervuld. Om een paar namen te noemen: Henk van Ulsen, Luc en Pieter Lutz, Henk Molenberg, Emmy Lopez Dias, Andrea Domburg, Lex Goudsmit, Loudi Nijhoff, Willem Nijholt*, Gerard Cox, André van den Heuvel, Leen Jongewaard.

Tekstschrijver Harrie Geelen weet niet hoe het Hamelen avontuur afloopt. Hij schrijft per maand een aflevering, waarop Joop Stokkermans de liedjes schrijft. Joop Stokkermans zorgt ook voor de speciale geluidseffecten.
Tineke Roefen regisseert al zo'n 18 jaar bij de KRO. Via kinder-, vrouwen- en documentaireprogramma's kwam ze in de amusementssector terecht. Ze nam de regie van Hamelen van Nico Hiltrop over die er na vijf afleveringen mee stopte. Hamelen is een volwassen programma voor kinderen. Het heeft een 'volwassen' budget en de kinderen worden niet op de hurken toegesproken. Er worden geen speciale accenten gelegd omdat het voor kinderen is.
"Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer" telt na deze nog twee afleveringen. Het komende winterseizoen keert de serie terug. Hij zal weer op de zaterdagavond worden uitgezonden. In welke frequentie is nog niet bekend.

In KRO kringen wordt hier druk over vergaderd. Hamelen is een duur programma. Hoeveel het per aflevering kost wilde de KRO liever niet mededelen, maar de kijker krijgt wel waar voor zijn kijkgeld.

* Willem Nijholt zou pas in het vijfde seizoen (1975-1976) een gastrol spelen - red.


© Leidse Courant

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail