BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1975 Brabants Dagblad - Nieuwe avonturen in Hamelen

Zaterdag 11 januari 1975

Kinder-serie gaat haar vierde seizoen in

(Van onze rtv-redacteur)

Brabants Dagblad 11 januari 1974De KRO-serie "Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?" gaat vanavond haar vierde seizoen in. De Hamelaars keren terug van de luisterrijke bruiloft van hun vriend Prins Tor met de schone, zolang door hem gezochte, Madeleine. Ze zijn op weg naar de moeder van Madeleine, want daar voelen ze zich een beetje thuis in de fantastische wereld waarin ze beland zijn. Na alle avonturen menen ze eindelijk eens rustig de (terug)weg naar Hamelen te kunnen zoeken. Maar helaas: er beginnen meteen nieuwe moeilijkheden. Genoeg voor een nieuw seizoen.

Er verschijnen verschillende nieuwe vreemde wezens in "Hamelen", vertelt Harrie Geelen, de schrijver. Zoals een moerasgeest: een soort dwaallichtje. Betekent dat dat Madeleine en Tor verder vreedzaam thuisblijven (afwassen en zo), dat de schurk Guurt van Grasp getemd is en dat Mutte en Waternix Assia ook niet meer terugkomen? Harrie Geelen: "Dat weet ik niet. Tenminste, ik had er geen idee van toen deze reeks begon. Maar als ik iemand nodig heb, dan schrijf ik gewoon dat hij komt. Ik moet soms rekening houden met de beschikbare acteurs".

Naslagwerk
Harrie Geelen heeft het verhaal van de vorige drie seizoenen nog nauwkeurig in zijn hoofd, want - weet hij - er zijn heel wat kinderen die elke onnauwkeurigheid opmerken. Als iemand de taal van kraaien kan verstaan, kunnen dat twee jaar later geen raven zijn, hoe klein het verschil ook is. Maar er zijn veel meer kinderen die weinig of niets van de voorbije geschiedenis van de Hamelaars weten. Voor hen verschijnt binnenkort een fotoboek over de tv-serie, waarin alle avonturen van Lidwientje en Bertram en Hildebrandt en de kinderen in het kort verteld worden. Een soort naslagwerk. Uniek voor een tv-serie.

Willeke
Harrie Geelen is daarnaast bezig aan de volledige geschiedenis van zijn "Hamelen". Dat worden avonturenboeken. "Ik denk dat het er zeker zeven worden", vermoedt hij. "En dan schrijf ik nog zo kort mogelijk. Maar je moet nu vertellen wat in vijftig minuten op de tv te horen en te zien is". Hij zwoegt verder - naast zijn dagelijkse werk bij Toonder - op een "volwassen" tv-serie voor de KRO waarin Willeke Alberti en Bob de Lange de hoofdrollen krijgen. *

Vreemde wereld
Voor wie nu pas gaat kijken naar "Hamelen" (en vorig seizoen keken er gemiddeld 3,6 miljoen mensen van twaalf en ouder) even een kleine inleiding. Het verhaal is gebaseerd op de sage van de rattenvanger van Hamelen. Hij verloste het stadje Hamelen van een vreselijke rattenplaag, maar omdat hij niet genoeg geld daarvoor kreeg, lokte hij met zijn toverfluit de kinderen van Hamelen mee, een berg in.

Toen ze in de berg waren sloot die zich, en niemand heeft ooit meer iets van de kinderen gehoord. Op dat moment begint het verhaal van Harrie Geelen. Behalve een grote groep kinderen zijn er ook volwassenen mee de berg ingegaan: Lidwientje Walg - de dochter van de burgemeester, haar verloofde Bertram Bierenbroodspot, de gemeentebode en klepperman Hildebrandt Brom en Aernout Koffij - de poortwachter van Hamelen. Dit zijn de vaste figuren. Ze worden gespeeld door respectievelijk Loekie Knol, Rob de Nijs, Ab Hofstee, en Martin Brozius. In de berg verlosten de Hamelaars de dwerg Gruizel Gruis (een fraaie creatie indertijd van Leen Jongewaard) uit een kooi. In een totaal andere, vreemde, wereld waar geen mensen wonen, maar wezens. Die spreken dan ook van "mens Lidwientje". Een heelal ergens tussen tijd en eeuwigheid.

Hunkeren
"Hamelen" wordt nu elke zaterdag uitgezonden. Een aflevering is daarom geen compleet verhaal meer, maar eindigt - net als bij de serie "Q en Q", ook van Harrie Geelen - op een spannend of geheimzinnig moment. "Zodat", zegt de veelzijdige schrijver grinnikend, "de kinderen hunkeren naar de volgende zaterdag".

* Deze serie is er, helaas, nooit gekomen - red. 


© Brabants Dagblad

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail