BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1975 Nieuwsblad van het Noorden - Loeki Knol houdt het voortaan op Nederlands

Vrijdag 29 januari 1975

Elke week in "Hamelen"

Nieuwsblad van het Noorden 29 januari 1975Loeki Knol, zangeres en acterend in de televisie-kinderserie “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer?”, gaat zich helemaal toeleggen leggen op het Nederlandse lied. Daardoor komt het ook dat het rond het zangeresje het laatste half jaar zo opvallend stil is geweest.
Loeki Knol - nu vijf jaar in het vak, ontdekt in het Cabaret der Onbekenden en in 1971 bekroond met de Zilveren Harp van Conamus - heeft het gevoel dat ze aan het begin van een nieuwe loopbaan staat.

In haar met overwegend natuurmateriaal ingerichte huisje in een stille buurt van Naarden vertelt ze: “Ik deed te veel van alles wat. Mijn repertoire bestond uit Engels, Nederlands en Frans. Twee-en-een-half jaar geleden is er een plaat van me uitgekomen met een maar liefst viertalig repertoire. Ik vind dat niet verstandig, je kunt je beter aan een genre houden. Ik heb daarom een half jaar geleden de beslissing genomen om me helemaal op het Nederlands te gaan toeleggen. Doordat mij veel gevraagd werd op te treden heb ik geen tijd om een nieuw repertoire op te bouwen. Daarom is het een tijdje stil geweest. Ik ben nu weer druk bezig met nieuwe teksten en muziekjes, allemaal van eigen bodem.”

Nieuw is geen overdreven woord wanneer je Loeki’s Nederlandse repertoire hoort. Ze is in een vergevorderd stadium in onderhandeling met een nieuwe platenmaatschappij die haar graag een plaat wil bieden met haar liedjes. Liedjes die bijzonder sterke teksten hebben en daarom ver boven het gangbare genre van de “luisterliedjes” uitsteken.
Wat het muzikale gedeelte betreft heeft ze haar jazz-achtige karakter geheel verloren. De arrangementen zijn eenvoudiger geworden, meer recht-toe-recht-aan met een beat-achtige tige sound. “Ik vind dit repertoire lekker breed en vol. Echt zalig. Ik kan nu eindelijk ook mijn stem gebruiken; dat mocht niet eens gebeuren op de vorige plaat. Ook de begeleiding is lekker simpel opgezet. Voor het combo is dat prettig werken.”
Ze komt fel uit de hoek als het er om gaat dat een deel van het publiek haar een jazz-etiket heeft opgeplakt. “Dat is nou echt Hollands, hè, je zal en je moet een etiket opgeplakt krijgen. Ik ben nooit jazz-zangeres geweest, wel heb ik jazzy gezongen. Het Zuidamerikaanse repertoire, Sergio Mendes bijvoorbeeld, dat heeft me wel goed gelegen. Als ik een jazzcarière had willen opbouwen, zou het me niet gelukt zijn, denk ik. Al breng ik wel graag ballads en evergreens, dat ligt me uitstekend.”

Naast haar zingen, acteert Loeki Knol met bijzonder veel plezier in “Hamelen”. De serie mag zich in een grote populariteit verheugen, reden voor de KRO om de nieuwe serie niet langer meer één keer per maand uit te zenden maar nu elke zaterdagavond. Daarvoor dient een nieuwe serie van 20 afleveringen. Loeki doet Hamelen nu voor het derde seizoen. “Er is een erg goede sfeer tussen de acteurs en de kinderen onderling. We worden steeds meer een grote familie, de band wordt veel hechter.”

 


© Nieuwsblad van het Noorden

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail