BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

2018 De Gooi- en Eemlander - Verwarrend, maar wel leuk

Dinsdag 6 maart 2018

Sonja de Jong

De Gooi- en Eemlander 6 maart 2018

__________________________________________________________________________
Fictie

Harrie Geelen: De weg naar Voorgoed (deel 1 van ’Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen,
meneer?’). Uitg. Van Oorschot, €27,50.
***
__________________________________________________________________________

In de jaren zeventig zat half Nederland wekelijks aan de (toen nog maar twee netten tellende) televisie gekluisterd om naar ’Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ te kijken.

Beeldmateriaal
Van de vier seizoenen dat deze populaire fantasyserie werd uitgezonden is weinig tot geen beeldmateriaal overgebleven. Maar wel is er nu, dik veertig jaar na de serie, het boek. En wat voor een! Harrie Geelen heeft het gehele verhaal herschreven en hoefde nu niet langer rekening te houden met problemen als: hoe verfilmen we dat en wat kost het wel niet om zoiets op televisie te brengen.

Verhaallijnen
Zijn boek bevat dan ook tal van verhaallijnen en personages die in de televisieserie van destijds niet aan bod kwamen. Misschien zelfs iets te veel verhaallijnen. Het duizelt de lezer op sommige momenten en het is lastig om niet de draad kwijt te raken tussen de tientallen goede en slechte kobolden, heksen, koningen en vliegende tapijten die elk hun eigen naam en karakter hebben.

Woordgrappen
Geelen is een goochelaar met woordgrappen en goed verstopte verwijzingen. Onbekommerd speelt hij leentjebuur bij bestaande sprookjes en mengt ze met eigen vondsten. Het levert een boek op waarin je regelmatig de draad volkomen kwijtraakt, maar dat desondanks veel leesplezier geeft. En als het goed is, volgen komend jaar ook nog deel 2 en 3. 

Harrie Geelen. Foto ANP/Juan Vrijdag


© Holland Media Combinatie
Dit artikel is ook gepubliceerd in Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad. Met vriendelijke dank aan Holland Media Combinatie voor toestemming herpublicatie.

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail