BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

2018 Het Parool - Hamelen

Zaterdag 24 februari 2018

Marjolijn de Cocq

Het Parool 24 februari 2018

'Wenzela de ijsheks, dóódsbang was ik.' Collega - man, 58 - tijdens de lunch. Wenzela, oeh ja, die was eng. En dan stromen de namen: ambtenaar Ogterop Deux, prins Tor, zoon van koning Sneu van Sombrië. Gruizel Gruis van de Dwergmijn bij het Elfenbochtje - Leen Jongewaard. Arnout Koffij - ah, Martin Ren je rot Brozius. Bertram Bierenbroodspot - jezus ja, Rob de Nijs, 75 alweer. En Lidwientje, Lidwientje Walg - hoe is het eigenlijk met Loekie Knol?
Ineens zijn we terug bij de legendarische serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Geschreven door Harrie Geelen, in opdracht van de KRO; 45 afleveringen, uitgezonden tussen 1972 en 1976 , grotendeels gewist door de omroep, maar nooit vergeten.
Ik koester een stukgebladerd fotoboek van de serie, ken alle liedjes van Joop Stokkermans met Kinderkoor Henk van der Velde op de langspeelplaat nog uit mijn hoofd (Hier is de winnaar van de Poedelpoel, Iene Miene Mom, Reizen op een reus). En ik bezit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? - De Kei van Harrie Geelen, in 1977 verschenen bij Van Holkema & Warendorf te Bussum en aangekondigd als het eerste deel van een Hamelentrilogie met 'in voorbereiding', maar nooit verschenen: De prinsentoto en Het land van links. Extra dierbaar, dat boek, omdat het is gesigneerd door Rob de Nijs himself toen ik hem ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag interviewde en mijn principes in deze liet varen.
Maar nu, nu komt die trilogie er alsnog. De weg naar Voorgoed, het eerste, 582 bladzijden tellende deel is verschenen bij Van Oorschot. Waarin een onheus bejegende rattenvanger de kinderen van Hamelen, de burgemeestersdochter en haar verloofde, de poortwachter en de klepperman uit wraak meefluit naar een wereld waar mensen niet bestaan.
Eindelijk kan ik 'bingen' zoals mijn kinderen met hun Harry Potters en Maze runners en Hunger games - ze rollen met hun ogen en 'mahammen' als ik ze haast lyrisch lastigval met het boek en die serie van 'toen er echt bijna niks op tv was jongens'.
De openingszinnen van 1977 zijn de openingszinnen van nu, maar met deze trilogie maakt taaltovenaar Geelen zijn 'ultieme versie' van Hamelen. Op bladzijde 28 is het Barendje Stip, de schoenlapperszoon, die de vraag voor het eerst stelt: 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?' En ik waan mij weer even Lidwientje, zoals ik haar rol opeiste als we op het schoolplein Hamelen speelden - al was er geen jongetje in de klas dat als Bertram Bierenbroodspot volstond.
Ik reis op het Vloerkleed Kamerbreed.

 


© Het Parool/De Persgroep Nederland BV
Met vriendelijke dank aan Marjolijn de Cocq voor toestemming herpublicatie.

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail