BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

Liedjes A-L

Bij de start van de serie werd Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? aangekondigd als een kindermusical. Als opvolger van Oebele werd daarmee direct duidelijk dat ook in deze reeks veel liedjes zaten. Van de ruim 120 liedjes zijn in de loop der jaren de meeste titels op geluidsdragers verschenen, eerst op lp (en muziekcassette), later ook op cd. Sommige liedjes werden hiervoor ingekort, met name de nummers die aan het einde van een aflevering gezongen werden met herhalingen van het refrein tijdens de aftiteling. Dit zijn tevens de liedjes waarop aan het einde naar Hamelen wordt verwezen. Alleen de 39 liedjes die op lp zijn uitgebracht en de in 2013 nieuw opgenomen nummers zijn in stereo.

Op deze en de volgende pagina zijn alle liedjes - al wordt er maar een regel tekst gezongen - alfabetisch gerangschikt met de namen van de personages die het lied zingen, een korte toelichting hoe de tekst van het lied zich verhoudt tot het verhaal, eventuele wetenswaardigheden en of het lied op lp en/of cd is uitgebracht. Klik op de titel om de songtekst te zien. 

     

A

                                         
   1. Aan wakker liggen heb je niets    
    Kinderen van Hamelen    
    Afkomstig uit het eerste deel van het vijfde en laatste seizoen, waarin herinneringen aan Hamelen vaker worden bezongen. De solo’s worden door onder anderen Els van Weely (Jochempje) en Ria Bouwhuis (Saartje) gezongen. Het lied is ook onderdeel van Steen steen, hoe kom ik door je heen en de medley uit 2013.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:06  
          
   2. Ach, ach rattenvanger    
    Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Lidwientje zit bij het haardvuur en vraagt zingend, met Bertram en de kinderen op de achtergrond, aan het einde van deel 7 aan de rattenvanger om aan het avontuur een einde te maken. Maar de rattenvanger is er al lang niet meer…    
  LP
CD
CD
CD
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 1: Live-optreden met de leukste songs uit de tv-serie
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
De ultieme verzamelbox
3:19
3:17
3:00
3:17
3:19
3:19
 
          
   3. Adel verplicht    
    Bertram Bierenbroodspot en Hildebrandt Brom    
    Hildebrandt wordt tot baron geslagen omdat hij moerasmonster Tromp heeft bedwongen. Maar de adelstand brengt ook verplichtingen mee, zoals het beschermen van het kasteel van Bambergen als het tot een miniatuurkasteel is verkleind. Alleen Bertram en hij zijn niet mee gekrompen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:30  
          
   4. Aernout Koffij    
    Aernout Koffij    
    In deel 24 moet Aernout op nimf Nauta passen wat hem doet overdenken wat hij zoal beleefd heeft sinds het vertrek uit Hamelen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:41  
          
   5. Alles wat je ziet    
    Gruizel Gruis    
    Een versje van 12 seconden dat Gruizel zingt als hij een toverspiegel aan prinses Madelein geeft. Er is geen audio-opname van bewaard gebleven, alleen een opname van de aflevering in zwart/wit van matige kwaliteit.    
          
   6. Als ik kon tekenen wat ik wou     
    Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, koning Tor, koningin Madelein III, Nifterik van Spa, ambtenaar Ogterop Deux en de kinderen van Hamelen    
    Aan het einde van deel 44 zitten de Hamelaars samen met koning Tor, koningin Madelein III, Nifterik van Spa en ambtenaar Ogterop gevangen in het kasteel van Wamp. De Hamelaars mijmeren over Hamelen, alleen Aernout heeft nog altijd liefdesverdriet om Jul. Het tekenen verwijst naar de tekeningen die van Bertram en Hoornik zijn gemaakt om hen te beïnvloeden met het poeder van Poo. De solo’s worden gezongen door de vier hoofdpersonen en van het koor Ria Bouwhuis (Saartje) en Els van Weely (Jochempje). In beeld zingen ook Will van Selst, Margreet Heemskerk, Jan Hundling en John Lanting mee, het is niet bekend of zij ook bij het inzingen aanwezig waren. Voor de 4CD-box werd het lied met ruim een minuut ingekort, op de ultieme verzamelbox is het gehele nummer te horen.    
  CD
CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
De ultieme verzamelbox
5:49
7:01
 
          
   7. Altijd wat anders, zelden iets goeds      
    Lidwientje Walg en de kinderen van Hamelen    
    Bij terugkeer in het kasteel van Bambergen blijkt het er te spoken, terwijl Lidwientje en de kinderen het liefst rustig zouden willen slapen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 1:46   
         

 

B

     
   8. Bamberger Bam    
    Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, ambtenaar Ogterop Deux, gasten en hofhouding van Bambergen en de kinderen van Hamelen    
    Het volkslied van Bambergen wordt in zowel deel 12 als in deel 31 gezongen. In beide gevallen is ambtenaar Ogterop zo overmand door emoties dat hij bijna niet kan meezingen. In beeld zingen ook diverse andere personages mee, het is niet bekend of zij ook bij het inzingen aanwezig waren. In deel 39 zingt ambtenaar Ogterop toch enkele regels als koningin Madelein II
koningin Rinse verslaat in een duel.
   
  CD De ultieme verzamelbox 0:50  
          
   9. Bertram Bierenbroodspot     
    Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Op zoek naar het land Morpuys komen de Hamelaars in het desolate land van Links terecht en de kinderen vragen zich hardop af waar Bertram hen nu weer naar toe heeft gebracht. Bertram reageert aan het einde van het lied.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:03   
          
  10. Bitter in de mond    
    Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, prins Roelof, prins Jeroen, ambtenaar Ogterop Eén, ambtenaar Ogterop Deux, gasten en hofhouding van Bambergen en de kinderen van Hamelen    
    Het slotlied van deel 9 waarin iedereen een bittere pil moet slikken om de betovering van de kuddegeest te verbreken. In beeld zingen ook onder meer John Lanting, Pieter Lutz en Coen Pronk mee, het is niet bekend of zij ook bij het inzingen aanwezig waren. De lengte van het lied in de aflevering is 4:22.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:55  
          
  11. Blauw is een rustige kleur    
    Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij en de kinderen van Hamelen    
    Ontsnapt aan de heksen vliegen de Hamelaars met de pompoen door de blauwe lucht. De originele opname van dit lied is niet bewaard gebleven. Er bestaat nog wel een amateuropname van de aflevering van matige kwaliteit met een speelduur van 5:11. Op 6 januari 2013 werd het lied onder leiding van Stanley Stokkermans opnieuw opgenomen door Loeki Knol, Rob de Nijs, Margreet Heemskerk, Wieteke van Dort en het koor, met solo’s van koorleden Ria Tammer, Simon Premselaar en Ivo Brautigam.    
  CD De ultieme verzamelbox 4:07   
          
  12. Het bloed bonst in mijn slapen    
    Prins Tor, Hildebrandt Brom en Aernout Koffij    
    Prins Tor bezingt zijn liefde voor prinses Madelein, met op de achtergrond Aernout en Hildebrandt. Er is geen audio-opname van bewaard gebleven, alleen een opname van de aflevering in zwart/wit van matige kwaliteit. Deze staat als bonus op de ultieme verzamelbox en heeft een speelduur van 1:35.    
          
  13. Bonne bonne bonne    
    Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Dwalend door de grot van Ardubal zingen de kinderen dat ze alles op de bonnefooi doen. Aan het einde van het lied is Bertram ook nog even te horen die een paar keer “Hamelen” zingt.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:56   
          
  14. Bovenste beste begane grond    
    Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, ambtenaar Ogterop Deux en de kinderen van Hamelen    
    Vliegend in de pompoen en op het vliegend vloerkleed bezingen de Hamelaars en ambtenaar Ogterop dat ondanks het gemak te kunnen vliegen er niets boven de begane grond gaat.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:38   
          

 

D

     
  15. Daar zit het 'm niet in    
    Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, ambtenaar Ogterop Deux en de kinderen van Hamelen    
    Op de broek van Hildebrandt worden witte leliën geborduurd omdat hij tot baron zal worden geslagen, maar de Hamelaars en ambtenaar Ogterop zingen dat het niet om uiterlijk vertoon maar om de eer gaat.    
  CD  Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:29  
          
  16. De dag dat ik Klein Duimpje was    
    Kinderen van Hamelen    
    De kinderen zijn samen met het paleis verkleind en zingen over hoe ze ooit terug in Hamelen zullen terugkijken op hun bestaan als minimensjes.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:54   
          
  17. Dansen wij samen de kuitbroekwals    
    Koningin Madelein II, ambtenaar Ogterop Deux, Hildebrandt Brom en de kinderen van Hamelen    
    De koningin geeft een feest omdat Hildebrandt tot baron zal worden geslagen. Omdat Hildebrandt de kuitbroekwals niet kent doen de koningin en ambtenaar Ogterop het hem voor.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:19  
          
  18. Dikke domme pad    
    Fee Snoertje en fee Troetel    
    Om in de magische bol te zien waar de vliegende pompoen is moet fee Snoertje het lied van de pad zingen. Omdat ze nogal wat fouten maakt wordt ze steeds onderbroken door fee Troetel. Van het gezongen gedeelte, dus zonder de stem van fee Troetel, bestaat een opname met een lengte van 1:11 die nooit is uitgebracht.    
          
  19. Driemaal om de tafel    
    Elf Schepel    
    Het vers van Schepel, de malende elf, dat hij zingt in deel 22 en in deel 25.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 0:18  
          

 

E

     
  20.  Er gaat helemaal niets boven jou, Lidwientje Walg    
    Bertram Bierenbroodspot    
    Bertram is meegenomen door nachtwind Holle en zit gevangen… Hij bezingt zijn liefde voor Lidwientje.    
  LP
CD
CD
Weg van Hamelen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
3:21
3:21
3:22
 
          
  21. Er is een lied dat komt en dat gaat    
    Aernout Koffij, Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, prins Tor, prinses Madelein, Hildebrandt Brom en de kinderen van Hamelen    
    Het slotlied van deel 21 en van het derde seizoen waarin verwezen wordt naar de mistletak: 'wie getweeën onder de mistletak staan, zij smeden hechte banden aan’. Dat wordt Bertram bijna fataal. Aan het einde van dit deel is hij weer herenigd met Lidwientje, net als prins Tor met prinses Madelein. De oorspronkelijke versie duurt 5:38 en werd voor de lp tot ruim drie minuten ingekort, de herhalingen aan het einde zijn komen te vervallen. Het lied is ook onderdeel van de medley uit 2013.    
  LP
CD
CD
Weg van Hamelen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
3:10
3:10
3:10
 

 

     Als ik kon tekenen wat ik wou Daar zit het 'm niet in Er is een lied dat komt en dat gaat
    Als ik kon tekenen wat ik wou   Daar zit het 'm niet in   Er is een lied dat komt en dat gaat

 

     

F

                                       
  22. Een fee is eerlijk    
    Fee Kerfstok, Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij en de kinderen van Hamelen    
    De eenzame fee Kerfstok wordt door de Hamelaars meegenomen naar de herberg om het feest van Hollebollegijs te vieren. Aan het einde van lied zingt Rob de Nijs een paar keer ‘Hamelen’. In beeld zingen Ab Hofstee en Martin Brozius ook mee, het is niet bekend of zij bij de opname aanwezig waren. De speelduur tijdens de aflevering is 3:59.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:45  
          
 

G

     
  23. Geen tijd voor Hollebollegijs    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, prinses Madelein en de kinderen van Hamelen    
    Voordat het feest van Hollebollegijs gevierd kan worden brengen de Hamelaars een bezoek aan fee Kerfstok. Zij is in het bezit is van het Vergeetboek waarin de namen van prins Tor en ambtenaar Ogterop Eén terecht zijn gekomen.    
  LP
LP
CD
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
De beste uit Hamelen
De beste liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
2:51
2:51
2:51
2:51
2:51
 
          
  24. Gejaagd door de wind    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, prins Tor en de kinderen van Hamelen    
    Aan het einde van deel 20 zijn de Hamelaars en prins Tor in de vliegende pompoen op weg naar het windstille land Iewie waar prinses Madelein, die in een waai is veranderd, naar toe is geblazen. Voor de uitgave op lp werd het lied ingekort en kwam onder meer het door Will van Selst gezongen couplet te vervallen. Deze versie is ook gebruikt voor de latere uitgaven op cd, op de ultieme verzamelbox is het gehele nummer te horen.    
  LP
CD
CD
CD
Weg van Hamelen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
De ultieme verzamelbox
4:39
4:39
4:38
6:24
 
          
  25A. Het geluk is gek    
    Hertogin Mélisande, Woelreus Gark, Jut, Jul, Hildebrandt Brom en de kinderen van Hamelen    
    In het laatste deel van seizoen 4 wordt dit lied twee maal gezongen. Ieder lied heeft eigen coupletten en een eigen arrangement. Deze versie wordt gezongen door de gastacteurs, Ab Hofstee en het kinderkoor. De titel slaat op de steen der Dommen, waar woelreus Gark naar op zoek is, want het geluk is met de domme.    
  CD De ultieme verzamelbox 2:10  
          
  25B. Het geluk is gek    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, koningin Madelein II, ambtenaar Ogterop Deux, Jut, Jul, en de kinderen van Hamelen    
    Aan het einde van deel 39 wordt dit lied nogmaals gezongen, nu door de hoofdrolspelers. In beeld zingen ook Emmy Lopes Dias, Wieteke van Dort, Hans Otjes en John Lanting mee, het is niet bekend of zij ook bij het inzingen aanwezig waren.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:20  
          
  26. Goed nieuws     
    Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, prins Tor, prinses Madelein, Lidwientje Walg, heks Ludmilla vermomd als Clovis van Wamp en de kinderen van Hamelen    
    Reizend op het vliegend vloerkleed denken de Hamelaars dat Barend en Bertram naar Hamelen zijn teruggekeerd dankzij het fluitspel van Clovis. Alleen Lidwientje vertrouwt het niet en ze heeft gelijk, want Clovis is een vermomming van heks Ludmilla. Zij handelt in opdracht van ijsheks Wenzela en het vloerkleed is op weg naar haar ijspaleis.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:10  
          
  27. Gonda van Hillegom     
    Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Om reus Gondolf van zijn eenzaamheid af te helpen gaan Bertram en de kinderen op zoek naar reuzin Gonda. Bij haar voordeur maken ze flink wat lawaai zodat zij hen hoort.    
  LP
LP
CD
CD
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
De beste uit Hamelen
De beste liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 1: Live-optreden met de leukste songs uit de tv-serie
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD  
2:10
2:10
2:18
2:10
2:10
2:10
 
          
  28. Grote grutten wat een grote grot is dat    
    Aernout Koffij, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom en de kinderen van Hamelen    
    In deel 25 belanden de Hamelaars in de grotten van Ardubal waar dit lied gezongen wordt. Eén van de coupletten wordt gezongen door koorlid Ria Bouwhuis. In de aflevering is op het einde in de ‘echo’ en in de regel ‘grote grutten…’ een tweede stem te horen die op de lp en cd’s niet aanwezig is.    
  LP
CD
CD
CD
Weg van Hamelen
De beste liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
2:48
2:48
2:48
2:47
 
          

 

H

     
  29. Hamelen, vijf mijl    
    Barend Stip    
    In de loop van de serie kreeg koorlid Ivo Brautigam als Barend(je) Stip een steeds grotere rol. In het vierde seizoen kreeg hij zelfs een eigen sololied: in deel 26 zingt hij over zijn avonturen sinds het vertrek uit Hamelen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:43  
          
  30. De Hameler Horlepiep    
    Bertram Bierenbroodspot, Aernout Koffij, knecht Stormvogel en de kinderen van Hamelen    
    Op zoek naar de verdwenen prinsen komen de Hamelaars in vermomming terecht in herberg Het Hol van de Leeuw, waar ze om de schijn op te houden een vrolijk lied zingen. Knecht Stormvogel doet vrolijk mee.    
  LP
CD
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 1: Live-optreden met de leukste songs uit de tv-serie
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
2:30
2:12
2:30
2:30
 
          
  31.  Hé ho, achter mij aan    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij en de kinderen van Hamelen    
    Als de Hamelaars via een deur in de berg in het land Snak terecht zijn gekomen, weten ze niet waar ze zijn, maar al zingend gaan ze op weg en zien wel waar ze uitkomen.    
  LP
LP
CD
CD
CD
CD
CD
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
De beste uit Hamelen
De beste liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
Kinderhelden TV-serie box
1:43
1:43
1:43
1:43
1:43
1:44
1:43
 
          
  32. Hé, kom op 't balkon    
    Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Het slotlied van deel 6, de eerste aflevering van het tweede seizoen, is een ode van Bertram aan zijn Lidwientje. Het balkon verwijst naar het kasteel van Bambergen, waar de Hamelaars zijn opgenomen in de hofhouding.    
  LP
LP
CD
CD
CD
CD
CD
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
De beste uit Hamelen
De beste liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
Kinderhelden TV-serie box
3:07
3:07
3:07
2:44
3:05
3:07
3:07
 
          
  33. De heksenhop    
    Heks Popeya    
    Heks Popeya van Schier, één van de bruiden van Dril die met prins Tor wil trouwen om weer jong te worden, zingt dit lied als ze de slapende prins wil wakker maken door middel van een hinkelbaan getekend met duivelskrijt. Van dit lied is alleen een amateuropname in matige kwaliteit bewaard gebleven met een speelduur van 1:08. In deel 17 zingt heks Popeya nogmaals enkele regels uit het lied als ze prins Tor weer ontmoet, maar tevergeefs: ze heeft geen toverkracht meer.    
          
  34. Hemeltje hemeltje    
    Kinderen van Hamelen    
    Aangekomen in het kasteel van Bambergen mogen de kinderen op een rij in een reusachtig bed slapen. De solo’s worden gezongen door Ivo Brautigam (Barend), Ellen van Lil (Hilletje) en Erwin Crone (Hector).    
  LP
CD
CD
CD
CD
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
Kinderhelden TV-serie box - 2:03
2:03
2:04
2:03
2:03
2:03
 
          
  35. De hertogin op de draaimolen    
    Hertogin Mélisande    
    Verslaafd aan de draaimolen op de kermis van War zegt hertogin Mélisande het lied van faun Ezelsbeen op. Het lied stopt abrupt als de draaimolen ophoudt met draaien.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:08  
          
  36. Hoe de honger knaagt    
    Koningin Rinse    
    De slechte koningin Rinse probeert woelreus Gark, die altijd honger heeft, voor zich te winnen door hem eten te beloven. Ze is op dat moment in het bezit van kleed Dek, het tafelkleed dat de eigenaar altijd van een maaltijd voorziet. Op de achtergrond is de stem van Rob de Nijs duidelijk te horen, maar Bertram komt in deze scène niet voor.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:09  

 

     Gejaagd door de wind Goed nieuws Hoe de honger knaagt
    Gejaagd door de wind   Goed nieuws   Hoe de honger knaagt

 

     

I

                                        
  37A. Iene miene mom (Interlude)    
    Heks Eefje Eenoog    
    Terwijl de Hamelaars op zoek zijn naar prinses Madelein, wordt de vliegende pompoen opeens omsingelt door heksen. Op de achtergrond is dit lied te horen. Deze versie heeft weinig tekst. Later in de aflevering wordt het nogmaals gezongen door de vijf heksen. Van dit bijna instrumentale lied bestaat nog wel een opname die nooit is uitgebracht.    
          
  37B. Iene miene mom (Ontwaak)    
    Heks Ka, heks Eefje Eenoog, heks Popeya, heks Ludmilla, heks Puck    
    Vijf heksen, bruiden van Dril genaamd omdat ze met prins Tor willen trouwen, moeten de hele nacht zingen en dansen om de glazen kist. Daarin ligt prins Tor die door nix Assia in slaap is gebracht om hem tegen de heksen te beschermen, daarom zingen ze telkens “ontwaak”. Het lied is ook onderdeel van de medley uit 1975.    
  LP
CD
CD
Weg van Hamelen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
3:04
3:04
3:05
 
          
  38. Ik ben een edelman    
    Ambtenaar Ogterop Deux    
    Wachtend op de Hamelaars in de grotten van Ardubal zingt ambtenaar Ogterop een kort lied om de spanning te doorbreken. Hoewel zij in de serie niet voorkomt, blijkt hieruit dat hij een geliefde heeft met de naam Eva.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 1:02  
          
  39. Ik ben een heel klein beetje moe    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, koning Tor, koningin Madelein III en de kinderen van Hamelen    
    Aan het einde van deel 40, de eerste aflevering van het laatste seizoen, keert Barend terug naar Hamelen dankzij het fluitspel van Clovis van Wamp. In het slotlied mijmeren de andere Hamelaars over thuis, samen met koning Tor en koningin Madelein III. De oorspronkelijke opname duurt 6:14 en werd voor de 4 cd-box uit 2004 met iets meer dan een minuut ingekort waardoor een herhaling van het refrein is komen te vervallen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 4:54  
          
  40A. Ik ben Gruis    
    Gruizel Gruis    
    De dwerg Gruizel Gruis kondigt zichzelf met dit lied aan, voor het eerst in deel 4 als hij in het bos prins Guurt tegenkomt.    
  LP
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
0:25
0:25
0:26
 
          
  40B. Ik ben Gruis    
    Gruizel Gruis    
    In deel 7 zingt Gruizel Gruis nogmaals zijn lied als hij het kasteel van Bambergen in een magische kijkdoos heeft opgesloten. Deze versie duurt twee keer zo lang als het lied dat hij zong in deel 4 en heeft een ander arrangement.    
  CD Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen 0:48  
          
  40C. Ik ben Gruis    
    Gruizel Gruis    
    Voor de derde maal zingt Gruizel zijn lied, nu snikkend en huilend, als hij in deel 13 het kasteel van Bambergen is uitgezet door ambtenaar Ogterop Deux. Hij weet niet dat het om prins Guurt gaat die zich vermomd heeft als de rijksveiligheidsambtenaar. Van deze versie is, voor zover bekend, geen aparte opname gemaakt en is (zo te horen) de orkestband van de tweede versie gebruikt. In de aflevering duurt het 19 seconden.    
          
  41. Ik ben niet mooi geboren    
    Aernout Koffij, Lidwientje Walg, Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Om indruk te maken op de molenaarsdochter Jul zingt Aernout een lied voor haar, aangemoedigd en geholpen door de andere Hamelaars. De speelduur in de aflevering is 4:23.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:55  
          
  42. Ik gaf mijn lief klein Madelein    
    Prins Tor    
    Terwijl hij in de leer is bij tovenaar Truuk, zingt prins Tor een lied over zijn geliefde prinses Madelein, die hij hoopt te winnen in de prinsentoto.    
  LP
CD
CD
CD
CD
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
CD Kinderhelden TV-serie box 
2:08
2:10
2:09
2:10
2:08
 
          
  43. Ik heb geen harp    
    Prins Roelof    
    Een van de deelnemers aan de prinsentoto is prins Roelof van Bontubal. Hij brengt een serenade aan prinses Madelein, maar heeft haar weinig te bieden    
  LP
CD
CD
CD
CD
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
Kinderhelden TV-serie box
2:10
2:10
2:10
2:10
2:10
 
          
  44. Ik hoef geen hoed    
    Hildebrandt Brom, Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Door diverse dijspreuken is de hoed van Hildebrandt reusachtig geworden. Hildebrandt denkt in het slotlied van deel 37 terug aan de dag dat hij de hoed in Hamelen kocht.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 5:30  
          
  45. Ik walg van burgemeester Walg    
    Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    In het eerste deel uit Bertram in een kort lied zijn ongenoegen over burgemeester Walg, die weigert de rattenvanger zijn beloning te geven.    
  CD Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen 0:56  
          
  46. Ik zou een...    
    Prinses Madelein    
    Op de laatste dag dat prinsen zich kunnen melden voor de prinsentoto is prinses Madelein bedroefd omdat haar grote liefde prins Tor zich niet heeft laten zien.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:45  
          
  47. In een spelonk    
    Bertram Bierenbroodspot en de kinderen van Hamelen    
    Op zoek naar Hildebrandt, Aernout, de koningin en prinses Madelein, die door reus Gondolf zijn meegenomen, overnachten de Hamelaars als het donker wordt in een spelonk. De kinderen zouden liever in het kasteel zijn.    
  LP
CD
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Museumcd 1: Live-optreden met de leukste songs uit de tv-serie
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
2:24
2:05
2:24
2:24
 
          
  48. Inpakken en wegwezen    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, koning Tor, koningin Madelein III, Nifterik van Spa en de kinderen van Hamelen    
    Aan het einde van deel 41 reizen de Hamelaars, samen met het koningspaar en Nifterik van Spa, op het vliegend vloerkleed naar het waterslot van Wamp. Daar komt Clovis vandaan, die Barend naar Hamelen heeft teruggefloten. Het lied dat zij zingen kenmerkt zich door enkele tempowisselingen. De oorspronkelijke versie duurt 7:30 en werd voor de 4 cd-box met 90 seconden ingekort, waardoor een instrumentaal gedeelte en een herhaling van het refrein zijn komen te vervallen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 5:55  
         
 

J

     
  49. Jeminee wat is het druk    
    Lidwientje Walg en de kinderen van Hamelen    
    De voorbereidingen voor het huwelijk van prins Tor en prinses Madelein bezorgen de Hamelaars, die zijn toegetreden tot de hofhouding van het kasteel van Bambergen, een hoop werk. De originele opname van dit lied is niet bewaard gebleven, alleen een televisieopname van slechte kwaliteit met een speelduur van 1:48. Op 6 januari 2013 werd het lied onder leiding van Stanley Stokkermans opnieuw opgenomen door Loeki Knol en het koor, met solo’s van een groot aantal koorleden.    
  CD  De ultieme verzamelbox  1:52  

 

     Iene miene mom (Ontwaak) Ik ben Gruis Inpakken en wegwezen
    Iene miene mon (Ontwaak)   Ik ben Gruis   Inpakken en wegwezen

 

     

K

                                        
  50. Kaatje, Kaatje, Kaatje    
    Hildebrandt Brom, Aernout Koffij en de kinderen van Hamelen    
    Ondanks dat hij baron van Laar is geworden met een eigen landgoed verlangt Hildebrandt terug naar Hamelen en naar zijn geliefde Brechtje. Kaatje is de naam van zijn moeder.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:23  
          
  51. Kind uit een boek    
    Kinderen van Hamelen    
    De kinderen voelen zich de hoofdpersoon in een spannend verhaal omdat ze avontuur na avontuur beleven voelen. De vraag is alleen wanneer het boek uit is en de kinderen weer terug zullen zijn in Hamelen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:49  
          
  52. Kom in de kudde    
    Tilanus van Gulik en de kinderen van Hamelen    
    Kuddegeest Tilanus heeft iedereen op het kasteel van Bambergen gedwee en volgzaam gemaakt door een drankje door het eten te roeren. Als een schaapherder nodigt hij de makke schapen uit in zijn kudde. Op de achtergrond is de stem van Rob de Nijs ook te horen, maar Bertram komt in deze scène niet voor.    
  LP
CD
CD
Nieuwe liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
3:10
3:10
3:12
 
          
  53. Kom naar de kermis    
    Kermiswachter    
    Bij de ingang van de kermis van War staat de kermiswachter, een houten figuurtje in de vorm van een trommelend soldaatje dat bezoekers uitnodigt. Voor zover bekend is er geen opname bewaard gebleven. De speelduur in de aflevering is 0:28.    
           
  54. Kom naar Ranonkel en Augustijn    
    Ranonkel, Augustijn, Bertram Bierenbroodspot, Hildebrandt Brom en Aernout Koffij    
    De faunen Ranonkel en Augustijn verwelkomen in het slotlied van deel 35 Bertram en Hildebrandt, die met het miniatuurkasteel van Bambergen bij de kermis van War zijn aangekomen.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 4:24  
           
  55. Komen ze nou?    
    Kinderen van Hamelen    
    Terwijl Bertram, Lidwientje, Hildebrandt en Aernout heksen trotseren om prins Tor te bevrijden wachten de kinderen bij de pompoen angstig af. De originele opname van dit lied is niet bewaard gebleven, alleen een televisieopname van slechte kwaliteit met een speelduur van 2:20. Op 6 januari 2013 werd het lied onder leiding van Stanley Stokkermans opnieuw opgenomen door het koor, met net als 40 jaar eerder solozang van Sandra Ruiter.    
  CD De ultieme verzamelbox 2:27  
           
  56. Krabben waar het jeukt    
    Aardreus Looie Det, Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij en de kinderen van Hamelen    
    Aardreus Looie Det heeft, doordat hij in de aarde leeft, altijd jeuk. De kinderen krabben hem net zo lang tot hij geen jeuk meer heeft en als dank neemt hij de Hamelaars op zijn hoofd mee, op weg naar Morpuys.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 2:43  
          
  57. Kruiwagenvers van elf Schepel    
    Elf Schepel    
    De malende elf Schepel zingt dit korte vers als hij in de weer is met het flessen van onder meer de feeën en nimf Nauta. Voor zover bekend is er geen geluidsopname van bewaard gebleven. De speelduur in de aflevering is 0:18.    
          
  58A. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (leader seizoen 1)    
    Kinderen van Hamelen    
    Van de bekende begintune bestaan verschillende opnamen. Aan het begin van iedere aflevering is een versie van ongeveer een minuut te horen met naast zang van het koor een vertelstem die de serie introduceert en de hoofdrolspelers voorstelt. In het eerste seizoen was dat Huib Orizand, vooral bekend als hoorspelacteur. Van deze versie bestaat ook een opname zonder gesproken woord. Voor de compilatie van seizoen 1, en wellicht ook de eerste aflevering, werd weer een andere versie gebruikt. Het intro met de blazers is hier twee keer zo lang.    
  CD Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen 1:13  
          
  58B. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (leader seizoen 2)    
    Kinderen van Hamelen    
    In het tweede seizoen bleef de tune ongewijzigd, maar werd de stem ingesproken door Hans Pauwels, die tevens de verteller van de eerste drie seizoenen was.    
          
  58C. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (leader seizoen 3)    
    Kinderen van Hamelen    
    Deze versie is vrijwel gelijk aan de leader van seizoen 2, met het verschil dat de zin “Dit is de nog lang niet afgelopen serie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?” is komen te vervallen.    
          
  58D. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (leader seizoen 4 en 5)    
    Kinderen van Hamelen    
    De begintune bleef ook in het vierde en vijfde seizoen dezelfde. Omdat de serie nu wekelijks uitgezonden werd, kwam de rol van verteller voor Hans Pauwels te vervallen. De openingstekst werd nu gesproken door Ed Lautenslager, vooral bekend als nieuwslezer van het Journaal. Ook de tekst is iets gewijzigd: de zin “het koor van Henk van der Velde” werd gewijzigd in “het kinderkoor Henk van der Velde”, omdat Henk van der Velde tussen het derde en vierde seizoen was overleden. De zin “Dit is de nog lang niet afgelopen serie, etc.” werd ook weer gebruikt.    
          
  58E. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (leader seizoen 5, slotaflevering)    
    Kinderen van Hamelen    
    Voor de slotaflevering werd de beginzin aangepast: “Dit is de nog lang niet afgelopen serie” werd “Dit is de bijzonder langlopende serie”. De regel “Vijfenveertigste deel en misschien wel het laatste” werd toegevoegd.    
          
  58F. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (versie 1972)    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij en de kinderen van Hamelen    
    De lange versie van de begintune, inclusief zang van de vier hoofdrolspelers, is aan het einde van het eerste en het vijfde deel te horen. Ondanks dat Loeki Knol Ida Bons verving, is er nooit een opname gemaakt waarop zij te horen is, met uitzondering van het concert in Hoorn, waar het beginlied zelfs twee keer werd gezongen. Het nummer is ook op diverse verzamelcd’s uitgebracht.    
  Single
LP
LP
CD
CD
CD
CD
CD
CD
CD
CD
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
De beste uit Hamelen
Museumcd 1: Live-optreden met de leukste songs uit de tv-serie
Museumcd 1: Live-optreden met de leukste songs uit de tv-serie
Museumcd 2: Alle songs uit de eerste zeven afleveringen
De beste liedjes uit Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
Kinderhelden TV-serie box
De ultieme verzamelbox
2:23
2:23
2:23
1:57
2:25
2:06
2:23
2:23
2:24
2:23
2:26
 
          
  58G. Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? (versie 1975)    
    Kinderen van Hamelen    
    In het vierde seizoen was aan het einde van deel 22, 24, 36 en 38 een afwijkende versie van het Hamelenlied te horen, onder meer met de tekst “De kortste weg, erheen en vlug, zo langzaamaan wil nou wel iedereen terug”. Er is een opname bewaard gebleven met een speelduur van 2:33.    
         
 

L

     
  59. Langzaam komt de tijd    
    Bertram Bierenbroodspot    
    Gevangen in het ijspaleis van Wenzela sombert Bertram over zijn toekomst. De oorspronkelijke songtekst bevat meer coupletten, klik op de titel om de gehele tekst te lezen.    
  CD  Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD  1:47  
           
  60. Leven in de brouwerij    
    Aernout Koffij, Hildebrandt Brom en de kinderen van Hamelen    
    In het tweede seizoen is Hildebrandt aangesteld als kok aan het hof van koningin Madelein II van Bambergen. Voor de wedkamp om de hand van prinses Madelein moet hij samen met de rest van de hofhouding een feestmaal voor alle gasten bereiden.    
  CD  Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD  2:18  
           
  61. Het lied van schoenmaker Pint    
    Pint de schoenmaker    
    In de proloog van deel 40 zingt schoenmaker Pint a capella een lied terwijl hij aan het werk is, maar stopt abrupt als hij opeens Barend in zijn werkplaats ziet verschijnen. Voor zover bekend is er geen opname van het complete lied gemaakt.     
         
  62. Liefje, liefje lach    
    Bertram Bierenbroodspot, Lidwientje Walg, Hildebrandt Brom, Aernout Koffij, ambtenaar Ogterop Deux, veerman Schiermonnik en de kinderen van Hamelen    
    Het slotlied van deel 30 is tevens het einde van het avontuur met de moerasmonsters. Koning Joringel van Jor is weer teruggekeerd tot vreugde van veerman Schiermonnik, die in dit lied net als de Hamelaars en ambtenaar Ogterop terugdenkt aan vroeger: “er is een tijd van heen en een tijd van weer”. Voor de uitgave op lp werd het lied ingekort en kwamen de door John Lanting en Allard van der Scheer gezongen coupletten te vervallen. Deze versie is ook gebruikt voor de latere uitgaven op cd. Op de ultieme verzamelbox is het gehele nummer te horen.    
  LP
CD
CD
CD
Weg van Hamelen
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 2CD
Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD
De ultieme verzamelbox
3:35
3:34
3:35
5:08
 
          
  63. Lieve deugd    
    Hildebrandt Brom, Aernout Koffij    
    Een kort versje dat Hildebrandt en Aernout, die de nodige wijn hebben gedronken, zingen als ze aardreus Looie Det uit de grond horen komen. Er bestaat alleen nog een amateuropname van in matige kwaliteit.    
         
  64. Looie Det    
    Soldaat Jan Reserve    
    Soldaat Jan Reserve is ingehuurd om Looie Det te verslaan en zingt een kort vers over de aardreus.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 0:18  
          
  65. Luchtkasteel    
    Bertram Bierenbroodspot    
    Het kasteel van Bambergen is verkleind tot een poppenhuis, inclusief de bewoners. Bertram en Hildebrandt stonden buiten en zijn niet verkleind. Zij nemen het kasteel mee op het vliegend vloerkleed, zodat het in een luchtkasteel verandert. Het lied is een serenade aan Lidwientje, die denkt dat Bertram haar “te boven gaat” en haar “ontgroeien zal”.    
  CD Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? 4CD 3:19  

 

     Kaatje, Kaatje, Kaatje Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Langzaam aan komt de tijd
    Kaatje, Kaatje, Kaatje   Kunt u ons de weg naar Hamelen vertellen, meneer?   Langzaam aan komt de tijd

Met dank aan Guido Miskotte en Marcia Meere-Kat voor aanvullingen en correcties.
Publicatiedatum: 23 november 2013
Laatste aanvulling: 21 januari 2017

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail