BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1975 Taptoe - Mijn vader is... acteur

Zaterdag 1 maart 1975

Hans van Dijk

Taptoe 1 maart 1975De poster van “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? “ heeft op het kamertje van Ruud Hofstee een opvallende plaats gekregen. Dat is niet zo vreemd. De spelers die op de poster staan afgebeeld, zijn stuk voor stuk bekenden voor Ruud. Hij weet waar ze wonen, hoe oud ze zijn en sommigen noemt hij zelfs bij hun voornaam. Toch is die Ruud helemaal niet zo’n bijzondere jongen. Hoe hij die beroemde spelers allemaal zo goed kent, is gemakkelijk te verklaren. Ruuds vader is namelijk zélf zo’n beroemde speler. Het is de acteur Ab Hofstee die in “Hamelen” de rol heeft van Hildebrand Brom.
Voor Ruud is het de gewoonste zaak van de wereld. Hij weet niet beter of zijn vader verschijnt op de televisie, treedt op in volle zalen en weet op die manier duizenden mensen te vermaken. Omdat Ruuds vader zijn beroep al meer dan veertig jaar uitoefent, zijn er weinig mensen die nog nooit van hem gehoord hebben. “Volwassenen kennen mijn vader vooral als Boer Voorthuysen,” vertelt Ruud. “Maar bij kinderen is hij het meest bekend als Hildebrand Brom uit “Hamelen” of als Paulus de postbode, een rol die hij een paar jaar geleden in “Oebele” speelde.”

Hoe “Hamelen” gemaakt wordt
Taptoe 1 maart 1975Ruud gelooft dat kinderen de voornaamste fans van zijn vader zijn. Van hen ontvangt hij de meeste briefjes. Nu “Hamelen” elke zaterdag te zien is, zijn het er tientallen per week. “De afleveringen die nu worden uitgezonden, zijn vorig jaar al opgenomen,” verklapt Ruud. “Dat is een hele klus geweest!” In een snel tempo vertelt hij dan wat er allemaal komt kijken voor zo’n halfuurtje televisie: “Eerst moet er natuurlijk een verhaal zijn. Dat schrijft Harrie Geelen die ook “Q en Q” gemaakt heeft. Als dat er is worden de acteurs uitgenodigd en kan de muziek van de liedjes geschreven worden. Die muziek wordt gespeeld en op een band opgenomen. Ondertussen is mijn vader met de andere acteurs en de regisseur aan de repetitie begonnen. Dat gebeurt in een zaaltje ergens in Amsterdam. Na een week moeten ze het verhaal helemaal kennen. Is dat het geval, dan worden de liedjes ingezongen op de muziek van het orkest. Pas daarna komt de televisiestudio eraan te pas. Daar wordt nog een dag gerepeteerd met de camera’s erbij en tenslotte wordt het verhaal opgenomen.” Ruud doet het allemaal haarfijn uit de doeken. Hij is meer dan eens meegeweest als “Hamelen” werd opgenomen. En zo komt het ook dat hij ook de andere acteurs zo goed kent.

Mijn vader is beroemd
“Vroeger keek ik altijd geweldig op naar iemand als Rob de Nijs,” bekent Ruud. “Maar als je zo iemand een paar keer ontmoet hebt, blijkt het een heel eenvoudige kerel te zijn die zich helemaal niet zo belangrijk voelt als je zou verwachten.” Hetzelfde gaat op voor de vader van Ruud. Eigenlijk is hij een doodgewone huisvader die toevallig geen bankwerker is maar toneelspeler. Al heeft dat natuurlijk wel gevolgen. Iedereen kent je tenslotte als je regelmatig op de televisie verschijnt. En dat betekent lachende gezichten op straat van kinderen en volwassenen; die herkennen in Ruuds vader dan Hildebrand Brom of Boer Voorthuysen. Ook op school wordt Ruud er weleens mee geplaagd. Toen vorig jaar de boeren in opstand kwamen, moest de “Zoon van Boer Voorthuysen” het meteen ontgelden. Hij kreeg toen opmerkingen te horen als “Moet je vader geen wegen gaan blokkeren?” Ruud kan er gelukkig best tegen Hij vindt dat het er bij hoort, als je de zoon van een beroemde vader bent. En eigenlijk is het nog best leuk ook.


Met dank aan Tom Stuart
© Taptoe

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail