BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1975 VARA Gids - De weg naar Hamelen

4 januari 1975

Jeugd

door Harrie Geelen

VARA gids 4 januari 1975‘Hamelen’ gaat zaterdag (N2) het vierde jaar in. Deze maand starten we met aflevering 22. En nóg iets: het komt nu elke week. Zo’n half uur. Ondertussen is er zóveel gebeurd in al die jaren, dat je rustig kunt zeggen dat kinderen van een jaar of negen waarschijnlijk weinig of niets van het begin van de serie weten. Ik ben gelukkig bezig aan het boek (het wordt vreselijk dik!), maar het duurt natuurlijk nog even voordat ik dat geschreven heb. Ook komt er de komende weken een fotoboek uit, met de hele (korte) inhoud van alles wat er in de afgelopen drie jaar is verschenen, zodat er eindelijk een kinderserie met een naslagwerk bestaat. Maar ik wil best al even hier in jullie gids in het kort vertellen, hoe de mensen uit Hamelen in al die avonturen verzeild zijn geraakt en waarom de serie heet, zoals hij heet.

Het begon allemaal met de rattenplaag. Dat verhaal kent iedereen. De Rattenvanger (geheimzinnige figuur) nam wraak op ’n gierige gemeenteraad en lokte met zijn fluitmuziek kinderen de stad Hamelen uit. Ze gingen een berg binnen, de wand sloot zich achter hen…, en weg waren ze. Maar, wat de geschiedenis niet vertelt: het waren niet alleen kinderen die verdwenen! De dochter van de burgemeester, Lidwientje Walg, haar verloofde Bertram Bierenbroodspot, de gemeentebode en klepperman Hildebrandt Brom en de poortwachter Aernout Koffij waren er bij!

Binnen in de berg verlosten ze een dwerg, Gruizel Gruis, van de Gruismijn bij het elvenbochtje (?), uit een kooi en omdat hij door een merkwaardige deur wegvluchtte, volgden ze hem maar. Op goed geluk. Opeens waren ze weer buiten. Maar in een volslagen andere wereld. Niemand kende daar Hamelen. ‘Mensen’ kwam je er ook niet tegen, wel figuren die op mensen leken, maar ze werden boos als je ze meneer of mevrouw noemde. Ze waren koningin, prins ambtenaar, dwerg, fee, heks of gnoom. Maar niet mens.

Gelukkig vonden de Hamelaars naast de vele vijanden ook veel vrienden op hun pad, zoals Prins Tor die ze hielpen Prinses Madelein voor zich te winnen op de Prinsentoto, en ambtenaar Ogterop één en deux; Rijksveiligheidsdienaren Eerste Klasse, en Koningin Madelein de Manmoedige van Bambergen aan de Sneeuwvijver, die hun gastvrouw werd.
In de 22ste aflevering zijn de Hamelaars net op weg naar huis. Naar Bambergen bedoel ik. Ze komen vrolijk terug van de bruiloft van Prins Tor en zijn Madelein, in Sombrië, waar Tor’s vader koning is. Ze reizen met de pompoen van de gediplomeerde feeën Troetel en Snoertje en met het Vliegend Vloerkleed Kamerbreed, geschenk van koningin Machteld de Morsige van Snak (dat was aflevering 3). Vijand Guurt van Grasp is verslagen, zijn tante Theetrol Geerte ook. In Ie Wie is Mutte de baas, Waternix Assia is naar Paay terug. Luchtgeest Lier kan geen pap meer zeggen, want Hildebrandt heeft hem daar rijkelijk mee beloond. Bertram Bierenbroodspot denkt dat ze nu eindelijk mooi de gelegenheid zullen hebben om Hamelen te gaan zoeken…


© VARA Gids

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail