BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

1993 Weekend - ’t Is pet met Rob de Nijs

26 juni 1993

Weekend 26 juni 1993Niet gekleed voor de gelegenheid en ruim een uur te laat arriveerde Rob de Nijs afgelopen zondagmiddag in het KRO-gebouw om daar na jaren weer eens oog in oog te staan met zijn collega’s uit de vroegere jeugdserie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’.

Rob de Nijs had eigenlijk geen tijd om de Hamelen-reünie bij te wonen. Hij moest met zijn orkest repeteren in Aalsmeer. En daarom kon hij ook niet blijven tot het eind. Onderweg naar de uitgang kon hij nog even een paar woorden wisselen met Rita Corita, Bueno de Mesquita en Loeki Knol. Sinds de serie zeventien jaar geleden van het scherm verdween, is er veel veranderd in het leven van Rob de Nijs. Destijds was ‘Hamelen’ zijn redding. Want na jaren een van de populairste zangers te zijn geweest, wilde het publiek niets meer van hem weten. En geen platenmaatschappij zag nog brood in hem. Rob, die met zijn toenmalige echtgenote Elly in een huurflat in de Amsterdamse Bijlmermeer woonde, dreigde in de vergetelheid te raken. Maar de KRO gaf de voormalige tienerster eerst een rol in de kinderserie ‘Oebele’. Daarna in de veel populairdere serie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ als Bertram Bierenbroodspot die verliefd was op Lidwientje (Loeki Knol). De wijze waarop hij de rol van Bertram vertolkte, dwong zoveel respect af dat hij weer tal van aanbiedingen kreeg. Maar toen afgelopen zondagmiddag om twee uur praktisch alle sterren uit de serie zich hadden verzameld in de kantine van het KRO-gebouw en ook de meeste leden van het toenmalige kinderkoor er waren, schitterde Rob door afwezigheid.

Geen tijd
Hij kon niet komen, omdat hij geen tijd had, werd er gezegd. Maar na ruim een uur verscheen de 50-jarige zanger alsnog. Hij had zich losgerukt uit een belangrijke repetitie met zijn orkest. En dat verklaarde zijn uitmonstering. Als een superster liet hij zich in het zonnetje zetten. Hoewel de eerste exemplaren van twee videobanden met oude afleveringen van ‘Hamelen’ al officieel waren overhandigd aan tekstschrijver Harry Geelen en producente Tineke Roeffen,* werd dat speciaal voor Rob nog eens dunnetjes overgedaan. Hij kreeg ook het eerste exemplaar uitgereikt van een CD met liedjes uit de serie.

Zonnebril
Rob nam niet eens de moeite om zijn zonnebril af te zetten en die afstandelijke houding zorgde in de KRO-kantine voor nogal wat kritiek. ‘Toen de serie werd opgenomen,’ zei een actrice, ‘had Rob alle tijd. Hij was aardig tegen iedereen en na afloop van de opnamen was hij niet naar huis te branden. En nu? Als je zelf niet op Rob afstapt, komt hij niet eens naar je toe. Ik vraag me af of hij wel echt geïnteresseerd is zijn vroegere collega’s. ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ was een bijzondere serie. Bij de opnamen heerste een echte familiesfeer. Iedereen vond het verschrikkelijk, toen bekend werd dat de serie na vier jaar werd gestaakt, ook Rob. Die sfeer van toen kun je hier vanmiddag weer proeven. Maar de enige die duidelijk afstand van zijn verleden heeft genomen, is Rob de Nijs.’

Overjarige tiener
Toen de zanger weer was vertrokken, had iedereen het over zijn (zwarte) kleding. ‘Is dat de invloed van Belinda Meuldijk?’, vroeg iemand zich hardop af. Sinds hij met haar omgaat, doet hij verwoede pogingen er veel jonger uit te zien dan hij is. Want onder invloed van zijn vrouw probeert hij zich zo jeugdig mogelijk te kleden. Maar eerlijk gezegd ziet hij er veel beter uit wanneer hij zich wat minder opzichtig zou kleden. Hij ziet eruit als een overjarige tiener. Als hij zijn kleding wat bewuster zou kiezen, zou hij er voor zijn leeftijd beslist mogen zijn.

* Tineke Roeffen was de regisseur, René Sleven de producent - red.


© Weekend

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail