BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

2011 Tros Kompas - 60 jaar televisie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?

Zaterdag 11 juni 2011

tekst: Mariëtte van Haren

De avonturenserie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’ vond zijn oorsprong in ‘Oebele’. Harrie Geelen schreef de teksten, Joop Stokkermans de muziek.

Het verhaal van de serie, waarvan de eerste aflevering op 22 januari 1972 door de KRO werd uitgezonden, begint waar het oorspronkelijke sprookje ‘De rattenvanger van Hamelen’ ophoudt: alle kinderen uit Hamelen zijn weggelokt door de rattenvanger die boos was, omdat hij niet zijn hele gage betaald had gekregen. Gelukkig werden ze gevolgd door Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs), Lidwientje Walg (Loekie Knol), Aernout Koffij (Martin Brozius) en Hildebrandt Brom (Ab Hofstee). Maar kunnen ze samen de weg naar Hamelen terugvinden?

Naar verluidt liet Harrie Geelen zich inspireren door de in die tijd populaire soap ‘Peyton Place’, waardoor de serie een modern sprookje in een zeventiende-eeuws decor werd. Alle rollen, bij elkaar meer dan honderd, werden gespeeld door bekende acteurs, die vaak diverse rollen voor hun rekening namen. Zo waren onder anderen Leen Jongewaard, Henk Molenberg, Luc Lutz, John Lanting, Gerard Cox, Rudi Falkenhagen, Rita Corita, Lex Goudsmit, Hetty Blok, Henk van Ulsen en Jan Blaaser te zien in de jeugdreeks.

In de seizoenen 1, 2, 3 en 5 werden de afleveringen maandelijks uitgezonden, in seizoen 4 wekelijks. De serie werd op 15 mei 1976 afgesloten met een groot Hamelen-concert.* De KRO bewaarde helaas enkel het laatste seizoen en de compilatie-uitzendingen van het eerste en derde seizoen. Gelukkig heeft Harrie Geelen de hele serie destijds zelf thuis met zijn videorecorder opgenomen, maar die opnamen zijn van niet al te beste kwaliteit. Van ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ is in 2003 ook een musical gemaakt, met onder anderen Chantal Janzen, René van Kooten, Kim-Lian van der Meij én Loeki Knol. Zij was de enige persoon die zowel in de originele serie als in de musical te zien was.

Het Hamelenconcert werd al eerder uitgezonden, op 6 december 1975 - red.


© Tros Kompas

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail