BEZOEK OOK EENS ONZE THEMASITE OEBELE EN WAAR KEEK JIJ VROEGER NAAR?

2013 Vijftig+ in de kijker - Mijn jeugd zo dichtbij

Juni / juli 2013

Vijftig + in de kijker juni / juli 2013‘Wat je in je jeugd hebt gezien neem je je leven lang mee’, was de uitspraak van Han Peekel, die klonk bij de dvd-presentatie van de HAMELEN box. Na 40 jaar klinkt nog steeds “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?” door Harrie Geelen bedacht en geschreven als vervolg op het sprookje De rattenvanger van Hamelen. Joop Stokkermans schreef voor deze serie meer dan 120 prachtige liedjes.

Als meisje van 10 jaar mocht ik mee doen in een televisieprogramma wat een rode draad door mijn leven zou worden. Het begon op mijn achtste toen ik lid werd van het Kinderkoor Henk van der Velde. We stonden als koor elke woensdagmiddag heel stil voor de deur op de Hoofddorpweg in Amsterdam te wachten, tot we naar binnen mochten. De repetitie was in hun huiskamer waar de banken netjes in rijen stonden. Al gauw mocht ik meezingen bij plaatopnamen. Ik weet nog mijn eerste solo, doodeng vond ik dat. Met het Kinderkoor Henk van der Velde mochten we rondhuppelen en zingen in de serie Oebele en de naam van het koor werd veranderd in Het Televisiekinderkoor. Helaas stopte Oebele na drie jaar maar we hoefden niet lang te wachten op een nog succesvollere opvolger.

Meteen het seizoen erop, in 1972 schreef Harrie Geelen Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Regie Tineke Roeffen en hoofdrolspelers Rob de Nijs, Loeki Knol (eerste seizoen Ida Bons), Martin Brozius en Ab Hofstee. Een waanzinnig avontuurlijke serie met gnomen, heksen, dwergen, feeën, reuzen kortom alles wat je maar bedenken kunt. De kinderen keken samen met hun ouders of sommigen die heel dapper waren, keken met vriendjes of vriendinnetjes naar dit sprookjesprogramma. René Sleven, de producer, wist de geweldige gastspelers uit te kiezen waarvoor Harrie Geelen dan speciaal een personage creëerde.

Zo hebben ruim 80 bekende acteurs en actrices hebben een rolletje gespeeld in Hamelen. Ik leefde bijna in die wereld en omdat ik al wat ouder was heb ik heel goed naar de decorbouw en spelers gekeken waardoor ik later zelf ben gaan regisseren. Weliswaar voor amateurtoneel en musicals maar, ik heb altijd die sfeer van Hamelen gezocht. Heel af en toe werd het koor weer bij elkaar geroepen voor een uitzending als Telebingo of In de hoofdrol met Rob de Nijs. Onze jeugd blijft tastbaar en zal zich nooit meer sluiten want in mei 2011 kwam er al een Oebele-dvdbox uit en nu is er ook de box van Hamelen met veel materiaal waarvan men dacht dat het vernietigd was. De box bevat afleveringen die door Rob de Nijs en Harrie waren opgenomen en nu zijn gerestaureerd. Persoonlijk ben ik erg blij met de CD die erin zit waarop onder andere vier prachtige niet bewaarde liedjes staan die we dit jaar opnieuw met het Hamelenkoor ingezongen hebben in dezelfde geluidsstudio van toen nu maar nu onder leiding van Stanley Stokkermans, de zoon van “oom Joop” - zoals wij hem noemden - Stokkermans. Het bijzondere aan deze vier liedjes is dat de opnamen bekostigd kon worden dankzij een sponsoractie op Facebook. Dit bewijst hoezeer Hamelen nog leeft onder de mensen maar ook bij de medewerkers van de serie want op de opnamen van de liedjes zingen Rob de Nijs, Loeki Knol, Margreet Heemskerk, Wieteke van Dort en Harrie Geelen mee. Stanley had niet alleen de muzikale leiding maar is hier en daar ook te horen op de cd.

Ik ben superblij dat door samenwerking van Digimode Entertainment, Arjan Doolaar van kindertv.net en het Beeld en Geluidmuseum een prachtige box is verschenen. Alleen al bij het vasthouden van de box voel je de warmte, jeugdherinnering, spanning en toch veiligheid door je heen gaan en je voelt met hoeveel liefde en zorgvuldigheid de box is samengesteld. Heerlijk uren om naar te kijken en het opnieuw te beleven. Wat hadden wij als koor een geweldige jeugd en wat ben ik blij dat ik een Oebelekind en Hamelaar mocht zijn (en nog steeds ben).

Ria Tammer
Saartje Zegen koorlid Hamelen

 


© Vijftig+ in de kijker
Met vriendelijke toestemming voor herpublicatie van Ria Tammer

Reageer en deel Hamelen met anderen

 

Contact

Via e-mail